BTS tijdens historisch bezoek aan het Witte Huis: “Hopelijk is dit de eerste stap naar gelijkheid”

De Zuid-Koreaanse boyband BTS bracht op dinsdag 31 mei een bezoek aan het Witte Huis. Daar ging de groep in gesprek met Amerikaans president Joe Biden. De razend populaire boyband ging, achter gesloten deuren, in dialoog met Biden over de vertegenwoordiging van Aziaten en discriminatie en disinformatie over mensen van de Aziatische gemeenschap.

BTS is niet enkel een invloedrijke artiest, maar heeft ook een belangrijke stem op het vlak van de wereldwijde vertegenwoordiging van de Aziatische gemeenschap. Zo sprak de groep al voor de Verenigde Naties en startten ze hun eigen project voor UNICEF. Nu mogen ze daar nog een bijzondere eer aan toevoegen, want het zevental werd uitgenodigd op het Witte Huis om in gesprek te gaan met de Amerikaanse president Joe Biden. BTS sprak zich in het verleden namelijk al uit over haatmisdrijven tegen leden van de Aziatische gemeenschap, iets waar Biden als president iets hoopt tegen te doen.

BTS en Joe Biden

Het gesprek tussen BTS en Joe Biden vond plaats in de Oval Office, achter gesloten deuren. Maar voor deze bijeenkomst hield de groep nog halt in de persruimte van het Witte Huis. Samen met perssecretaris Karine Jean-Pierre spraken ze de aanwezige pers toe. Karine Jean-Pierre stelde de groep voor als “Grammy-genomineerde internationale iconen die tegelijkertijd een belangrijke rol spelen als ambassadeurs voor de jeugd.”

Vervolgens kwamen de zeven leden van BTS kort aan het woord. “Het is een grote eer om uitgenodigd te worden in het Witte Huis om te spreken over de belangrijke problemen rond anti-Aziatische haatmisdrijven, Aziatische inclusiviteit en diversiteit”, zo sprak RM, de leider van BTS, in het Engels. De andere leden spraken de menigte toe in het Koreaans waarna hun woorden vertaald werden door een tolk. Jin zei zo: “Vandaag is de laatste dag van de AANHPI Heritage Month. We sluiten ons aan bij het Witte Huis om de AANHPI gemeenschap te steunen en hen te vieren.”

Vervolgens was het de beurt aan Jimin. Hij verwees naar de vele incidenten (10.370 tussen maart 2020 en september 2021) van haatmisdrijven tegen leden van de Aziatische gemeenschap. “Het brak ons hart om de stijging in het aantal haatmisdrijven tegenover Aziatisch-Amerikaanse mensen te zien. We willen deze kans gebruiken om een einde te maken aan dit soort misdrijven.”

“Eerste stap richting gelijkheid”

J-hope sprak vervolgens zijn dank uit naar de fans van BTS. “We zijn hier vandaag dankzij onze army, onze fans over de hele wereld. Zij hebben verschillende nationaliteiten en culturen en gebruiken verschillende talen. We zijn altijd dankbaar.” Jung Kook breidde hierop uit: “Het verbaast ons nog steeds dat muziek gemaakt door Zuid-Koreaanse artiesten zoveel mensen ter wereld kan bereiken en zo de taal- en culturele barrières kan doorbreken. Muziek is een geweldige manier om eenheid te brengen.”

SUGA haalde aan hoe verschillen juist een meerwaarde kunnen vormen. “Het is niet fout om anders te zijn. Gelijkheid begint op het moment dat we ons openstellen en onze verschillen omarmen.” V vervolgt: “Iedereen heeft z’n eigen geschiedenis. We hopen dat vandaag een eerste stap is richting het respecteren en begrijpen van iedereen als een waardevol persoon.”

Op het einde nam RM opnieuw het woord. “We willen uiteraard ook president Biden en het Witte Huis bedanken om ons deze uitzonderlijke kans te geven om te praten over deze belangrijke zaken. En om ons eraan te herinneren wat we kunnen doen als artiesten. Hartelijk bedankt.”

Bekijk hier (vanaf 22:35) de volledige speech van BTS bij de persbriefing:

Gesprek met Biden

Daarna ging het zevental in gesprek met president Joe Biden. Het gesprek ging door achter gesloten deuren, maar Biden deelde wel al een kort fragment. Daarin is eerst te zien hoe de groep de president ontmoet. Vervolgens loodst Biden het zevental binnen in de Oval Office waar ze in gesprek gingen.

Het gesprek duurde naar verluidt 35 minuten. In het korte fragment is al te horen dat Biden spreekt over de AANHPI Heritage Month. “Het is een belangrijke maand in de Verenigde Staten. Veel van onze Aziatisch-Amerikaanse vrienden zijn het slachtoffer geworden van zware discriminatie. Haat verstopt zich enkel wanneer goede mensen erover praten en zeggen hoe slecht het is. Dan neemt het af. Dus bedankt.”

Vervolgens komt RM aan het woord. “We willen jou oprecht bedanken voor je beslissing om de COVID-19 Hate Crimes Act te ondertekenen. We hopen dat we ons steentje kunnen bijdragen en appreciëren de inzet van het Witte Huis en de regering om oplossingen te zoeken”. Op het einde van het fragment heeft Biden nog enkele woorden van lof voor de leden van BTS. “Mensen hechten veel belang aan wat jullie zeggen en wat jullie doen is goed voor alle mensen. Niet enkel jullie enorme talent, maar het is de boodschap die jullie overbrengen. Het is van belang.” Bij de video schreef de president ook dat hij ernaar uitkijkt om meer van het gesprek te delen in de toekomst.

Meer
Lees meer...