BTS spreekt steun uit voor #StopAsianHate en verwijst voor eerste keer ooit naar eigen ervaringen met racisme

De laatste maanden is er in de Verenigde Staten meer aandacht voor racisme tegenover mensen van Aziatische origine. Dat racisme is niet nieuw, maar sinds de uitbraak van het coronavirus krijgen mensen van Aziatische origine het in de Verenigde Staten zwaar te verduren. Het gaat daarbij om verbale verwijten in verband met het virus, maar ook fysiek geweld, waarbij al tientallen mensen om het leven kwamen. De Koreaanse boysband BTS, die zelf ook regelmatig te maken krijgt met racisme, heeft zich daar nu over uitgesproken via Twitter.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie krijgen mensen van Aziatische origine het hard te verduren in de Verenigde Staten. Ze krijgen vaak de schuld van de pandemie, onder andere door de voormalige president Donald Trump die het coronavirus meermaals omschreef als het “China-virus” of de “Kung Flu“. De haat tegenover de Aziatische gemeenschap neemt steeds grotere proporties aan met de aanslagen op Aziatische massagesalons als triest hoogtepunt. Veel mensen, waaronder ook actrice Sandra Oh, trokken al de straat op om de haat en het geweld te veroordelen.

#StopAsianHate

In maart liet Stop AAPI (Asian American Pacific Islander) Hate nog weten dat het sinds de uitbraak van het coronavirus in totaal bijna 3.800 meldingen van geweldig tegen mensen van Aziatische origine had binnengekregen. Het grootste aantal daarvan was gericht tegen vrouwen. Ook de aanslagen op verschillende massagesalons begin maart waren gericht tegen vrouwen van Aziatische origine. Eerder circuleerden er al beelden waarop te zien was hoe mensen van Aziatische origine zonder enige aanleiding hardhandig tegen de grond werden geduwd. Dit werd enkele mensen fataal.

Naar aanleiding van de verschillende haatmisdrijven in de Verenigde Staten zijn er nu al een tijdje protesten aan de gang. Die vinden plaats onder het motto ‘Stop Asian Hate’ en ‘Stop AAPI Hate’ (Asian American Pacific Islander). Verschillende mensen trekken de straat op om rechtvaardigheid te vragen en ook op sociale media roepen velen op om een einde te maken aan de haatmisdrijven.

BTS

BTS is een Zuid-Koreaanse boysband, die de laatste jaren niet meer weg te denken is uit de westerse muziekwereld. Maar in het westen krijgen ze vaak niet dezelfde behandeling als artiesten van eigen bodem. Duidelijke voorbeelden daarvan zijn de manier waarop hun populariteit misbruikt werd door de Grammy’s of de Duitse radiopresentator Matthias Matuschik die de groep vergelijk met het coronavirus en hen een vakantie in Noord-Korea toewenste. Maar eigenlijk moest het zevental al sinds het begin van hun carrière opboksen tegen racisme en xenofobie. En die hebben ze nu voor de eerste keer aangehaald.

In een uitgebreide boodschap verwijst BTS naar het racisme tegenover mensen van Aziatische origine. “Onze deelneming gaat uit naar de mensen die hun geliefden verloren zijn. We voelen verdriet en angst.” Daarna gaan ze kort in op hun eigen ervaringen. “We herinneren ons momenten waarop we als Aziaten te maken kregen met discriminatie. We hebben scheldwoorden naar ons hoofd gekregen zonder reden en werden uitgelachen om de manier waarop we eruitzien. Ze hebben ons zelfs gevraagd waarom Aziaten Engels praten.”

Vanuit die ervaringen delen ze hun medeleven. “We kunnen niet in woorden omschrijven welke pijn je voelt wanneer je het onderwerp wordt van haat en geweld voor zo’n reden. Onze eigen ervaringen zijn verwaarloosbaar tegenover de dingen die de afgelopen weken gebeurd zijn. Maar deze ervaringen waren genoeg voor ons om ons machteloos te voelen en ons zelfvertrouwen van ons af te nemen. Wat er nu gebeurt, kan niet los gezien worden van onze identiteit als Aziaten. Het heeft ons tijd gekost om hierover te praten en we hebben er lang over nagedacht hoe we deze boodschap moesten overbrengen. Maar wat we moeten overbrengen is duidelijk. Wij verzetten ons tegen racisme. We verwerpen geweld. Jij, ik en iedereen heeft het recht om gerespecteerd te worden. Wij zullen er voor elkaar zijn.”

Tijdens de Black Lives Matter-protesten sprak BTS zich ook al uit tegen racisme en discriminatie. Ook dat deden ze met een tweet vanop hun profiel met meer dan 34 miljoen volgers. Toen maakte het zevental samen met hun agentschap ook een donatie van een miljoen dollar, die in 24 uur tijd verdubbeld werd door hun fans.

Meer
Lees meer...