Actrice Sandra Oh voegt zich bij ‘Stop Asian Hate’-protesten in Pittsburgh

De laatste maanden neemt het aantal haatmisdrijven tegen personen van Aziatische origine in de Verenigde Staten sterk toe. Aanvankelijk ging het om verbaal en fysiek geweld, waarbij ook al mensen om het leven kwamen. Maar vorige week week escaleerde het racisme tegen mensen van Aziatische origine toen acht mensen, waaronder zes vrouwen van Aziatische origine, vermoord werden bij aanslagen in Aziatische massagesalons. Sindsdien vinden er in verschillende steden in de Verenigde Staten protesten plaats onder het motto ‘Stop Asian Hate‘. En op een van die protesten dook ook een bekend gezicht op.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie krijgen mensen van Aziatische origine het hard te verduren in de Verenigde Staten. Ze krijgen vaak de schuld van de pandemie, onder andere door de voormalige president Donald Trump die het coronavirus meermaals omschreef als het “China-virus” of de “Kung Flu“. De haat tegenover de Aziatische gemeenschap neemt steeds grotere proporties aan met de aanslagen op Aziatische massagesalons als triest hoogtepunt.

Sandra Oh

De afgelopen maanden waren er al verschillende protesten vanuit de Stop Asian Hate-beweging, maar sinds de aanslagen van vorige week zijn die heftiger dan ooit. En zo kwam op een van de betogingen ook een bekend gezicht opdagen.

Actrice Sandra Oh, die je kan kennen van Grey’s Anatomy en Killing Eve, nam de luidspreker op de betoging in Pittsburgh en sprak de menigte toe. “Mijn naam is Sandra Oh. Ik ben zo blij en trots om hier te zijn met jullie en wil de organisatie bedanken om dit te organiseren en ons zo een kans te geven om samen te komen. Voor velen in onze gemeenschap is dit de eerste keer dat we de kans krijgen om onze angst en woede te uiten. En ik ben zo dankbaar voor iedereen die wil luisteren. Ik ga het kort houden, maar ik weet dat veel mensen in onze gemeenschap heel bang zijn en ik begrijp dat. En een manier om daar doorheen te gaan is om onze gemeenschap te bereiken.”

“Ik wil iedereen die hier aanwezig is uitdagen”, gaat de actrice verder. “Als je iemand ziet, zal je die dan helpen? Als je een van onze broeders of zusters ziet die hulp nodig heeft, zal je ons dan helpen? Wij, Aziatische Amerikanen, moeten onze hand uitreiken naar onze zusters en broeders en zeggen: ‘Help mij’. En er voor elkaar zijn. Ik ben trots om Aziatisch te zijn!” Vervolgens maant ze de aanwezigen aan om net zoals haar “Ik ben trots om Aziatisch te zijn” te roepen, gevolgd door “Ik hoor hier thuis!”.

Meer
Lees meer...