Canaval in Rio de Janeiro uitgesteld door coronavirus

Voor het eerst in meer dan 100 jaar zal de beroemde straatparade van het carnaval van Rio de Janeiro in februari niet doorgaan. Door het coronavirus is beslist om de stoet uit te stellen naar een latere datum.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat het evenement moet worden uitgesteld”, zegt Jorge Castanheira, de voorzitter van de Independent League of Rio de Janeiro Samba Schools (LIESA), de groep die de jaarlijkse parades organiseert. “We kunnen het gewoon niet doen in februari. De sambascholen hebben niet de tijd of financiële en organisatorische middelen om klaar te zijn.”

Sambascholen

Die vele sambascholen oefenen normaal een heel jaar voor de grote optocht. In juli hadden ze al laten weten dat de stoet volgens hen niet kon doorgaan als ze in september nog steeds niet konden oefenen door het coronavirus.

Het stadsbestuur van Rio de Janeiro moet wel nog een beslissing nemen over de vele straatfeesten die tijden het carnaval normaal gezien doorgaan. De kans lijkt echter groot dat die ook uitgesteld zullen worden. Het is van 1912 geleden dat het carnaval niet kon doorgaan zoals gepland. Toen was het overlijden van de minister van Buitenlandse Zaken de aanleiding.

140.000 doden

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Volgens de gerenommeerde John Hopkins universiteit zijn er al bijna 4,7 miljoen besmettingen geregistreerd. Ook kwamen er al 140.000 mensen om het leven door de gevolgen van Covid-19. De laatste tijd lijkt de epidemie enigszins af te zwakken, maar met zo’n 30.000 nieuwe besmettingen en 750 doden per dag is het coronavirus nog lang niet verdreven in Brazilië.

Meer
Lees meer...