Left Right
scrollTop top

Citytrip Barcelona: alles wat je wil weten over de bezienswaardigheden, het weer, je verblijf en veel meer!


Citytrip Barcelona: alles wat je wil weten over de bezienswaardigheden, het weer, je verblijf en veel meer!

Barcelona is zonder twijfel één van de mooiste steden van Spanje. Met een bruisende atmosfeer en waanzinnig veel bezienswaardigheden ga je je nooit vervelen in deze stad. Dit is wat je moet weten over de leukste stad van Spanje.

De hoofdstad van Catalonië is één van de populairste regio’s van Spanje en misschien zelfs van Europa. Maar de reden daartoe is heel simpel: ’t is daar echt fantastisch!

De praktische kant van Barcelona

Er zijn echt heel wat redenen waarom je naar de stad moet. Laten we beginnen met het vervoer in Barcelona. Het openbaar vervoer is hier heel handig en goed aangeduid. Maar toch heb je geen bus of metro nodig, want je kan daar voor weinig geld gewoon een fiets huren. Het is ook echt aangeraden om alles te doen op twee wielen. Hierdoor kan je makkelijk van punt A naar punt B en moet je op niets of niemand wachten.

Niet alleen de vervoersmiddelen; maar gewoon alles in de stad is heel handig. Zo heb je bijna overal gratis wifi en moet je je geen zorgen maken over het signaal of bereik van je smartphone. De stad spreekt over meer dan 100 publieke hotspots waar je verbinding kan maken. Love it!

Daarnaast zijn de bezienswaardigheden gewoon helemaal top in de Catalaanse hoofdstad. Of je nu houdt van sport, kunst, architectuur, natuur, geschiedenis: je vindt hier alles terug. Omdat de stad ook zo veel geschiedenis heeft, is er ook geen tekort aan musea. We gaan het waarschijnlijk vaker herhalen, maar Barcelona is echt awesome!

Straks volgt nog meer informatie over de bezienswaardigheden en monumenten van de stad.

Als je meer wil chillen na een dagje intensief wandelen, kan je natuurlijk wat genieten op één van de vele stranden van de stad. Daarnaast heeft het uitgaansleven ook waanzinnig veel te bieden. Barcelona is echt een feeststad. Of je nu graag naar een discotheek gaat of liever enkele bars afschuimt, alles is mogelijk! Het handige is ook dat alles bij elkaar is gelegen. Dus in het midden van de nacht kan je ook nog switchen van uitgaansplek, afhankelijk in waar je zin in hebt.

De mediterraanse stad beschikt over meerdere wijken en regio’s die elk wat unieks hebben. De ene wijk kan ultramodern zijn, terwijl de ander zo oud is als de stad zelf. Daarom is Barcelona ook zo populair. Er zijn heel wat mensen die zich hier thuis voelen, omdat de ze stad veel afwisseling biedt. Voor ieder wat wils.

Als je ergens bent verkeerd gelopen of niet goed weet met wat je moet beginnen, kan je gewoon iemand aanspreken die in de stad woont. De mensen zijn hier heel vriendelijk en zullen je altijd graag verder helpen. Vergeet niet dat mensen uit Barcelona heel trots zijn op hun stad, dus ze willen je ook echt wegwijs maken in hun geweldige stad.

Maar goed, voor we meer in detail treden, moeten we misschien eerst uitzoeken hoeveel het kost om naar de stad te vliegen. We checken even op een website die vluchten vergelijkt en zien dat we al een heen ticket hebben voor 18 euro en ook terug kunnen vliegen voor dezelfde prijs. Geen geld dus! Voor amper 36 euro kan je heen en terug vliegen naar Barcelona.

Wanneer gaan naar Barcelona?

We gaan even heel eerlijk zijn hé. Maar als je een kalm moment zoekt om naar de stad te gaan, zullen we je nu al moeten teleurstellen. Barcelona is en blijft de populairste stad van Spanje en daar is het gewoon altijd druk. Natuurlijk zijn de zomermaanden erger dan de andere maanden, dus misschien moet je juni, juli en augustus zeker vermijden. Maar net dan is het wel mooi weer! Hoewel we echt moeten toegeven dat het weer ook prachtig is op andere momenten van het jaar.

Kijk maar:

Holiday weather

In deze bruisende stad schijnt de zon lekker goed en is het eigenlijk altijd mooi weer. Maar sommige periodes zijn misschien iets frisser. Maar hey, vinden wij een gemiddelde van 14 graden in de winter zó erg? Niet echt hé …

Als je echt wil genieten van temperaturen boven de 20 graden, zodat je toch op het strand kan bakken, raden we je aan om in juni, juli, augustus en september te gaan naar de stad. Wil je gewoon kunnen rondlopen in een t-shirt en genieten van een zalig zonnetje op je huid zonder te moeten zweten, dan zijn de maanden april, mei en oktober ideaal. Tijdens de andere maanden (november, december, januari, februari en maart) zal je temperaturen hebben rond 13 graden. Nu begrijpen we waarom de stad tijdens alle periodes populair is! Maar straks wordt het nog duidelijker waarom iedereen naar de stad wil gaan.

Hoe lang gaan naar de stad?

Als je naar de hoofdstad van Catalonië gaat, moet je zeker voldoende dagen uitrekenen. Er valt heel wat te doen in de stad waardoor je elke dag wel kan vol plannen. Het beste dat je kan doen, is zo’n vijf dagen Barcelona plannen. Hierdoor ga je veel kunnen zien zonder je te moeten haasten. En daarbij kan je hierdoor ook de verborgen parels (die vind je hier) ontdekken. Als je maar drie dagen plant, heb je enkel de kans om de typische dingen van de te stad te zien. Dus neem je tijd maar om lekker te genieten van het bruisende Barcelona.

Hoeveel geld heb je nodig in Barcelona?

Het voordeel aan Barcelona is dat je vlucht en verblijf meestal goedkoop zijn. Als je op je centjes let en luxe niet nodig is, kan je al in een propere hostel overnachten op een eigen kamer voor zo’n 25 euro per nacht. Wie toch van wat luxe houdt, kan zich verwachten aan prijzen van 55 euro per nacht.

Voor eten en drinken ben je zo’n 23 euro per dag kwijt, wat ook redelijk goedkoop is. Het zijn de toegangskaartjes die af en toe wat duurder kunnen zijn. Denk maar aan bekende bezienswaardigheden zoals Sagrada Familia en Parc Guell. Vooral als je volledige toegang, een rondleiding of een gids wil, kunnen de prijzen stijgen.

Voor je verblijf, eten en drinken, toegangskaartjes en vervoer zou je gemiddeld zo’n 116 euro kwijt zijn per dag. Je verblijf heb je waarschijnlijk eerder betaald, dus daar moet je niet meer naar omkijken. Verder koop je waarschijnlijk ook niet elke dag toegangskaartjes. Er zijn heel wat leuke dingen om te doen die gratis zijn, denk maar aan een wandeling door bepaalde wijken en prachtige botanische tuinen. Maar er valt veel meer dan dat te beleven in het bruisende Barcelona.

Welkom op de Ramblas!

Zelfs als je geen idee hebt wat de stad jou te bieden heeft, weet je maar al te goed dat er iets is dat La Rambla heet. Wij raden je echt aan om je valiezen te droppen op je hotelkamer en meteen een wandeling te maken op de Ramblas, de hartader van de stad.

iStock

De Ramblas is zo’n kilometer lang en loopt van Paça Catalunya tot aan de zee. Vroeger was Barcelona niet zo groot als nu, en stonden op de Ramblas de stadsmuren. Maar nu is het wel wat anders en scheidt de lange promenade twee centrumwijken, namelijk El Gótico en El Raval.

Op de Ramblas ga je je echt niet vervelen. Probeer hier de Spaanse drukke sfeer op te snuiven en geniet gewoon even van de plaats waar je bent. Overal vind je leuke kiosken, kleurrijke kraampjes met bloemen en souvenirtjes, schildersezels en standbeelden. Als je de volle kilometer niet kan uitwandelen in één keer, zet je je maar op een terrasje van een café of restaurant. Je kan hier terecht tot in de vroege uurtjes, want in de zijstraten blijven de bars open. De Ramblas gaat dus niet slapen, want het rumoer blijft gaan. Zo levendig is het hier! Got to love Barcelona!

Maar wacht, dat is niet alles. In de buurt van de Ramblas kan je al heel veel dingen gaan bezoeken. Denk maar aan het monument van Columbus, het operagebouw Teatre Liceu, of café de L’Opera aan de overkant, Plaça Reial, één van de mooiste pleinen van de stad, Palau de la Virreina, waar je gratis exposities over de geschiedenis van de stad kan bezichtigen en het allerleukste van al: Mercat de la Boqueria, één van de kleurrijkste markt ter wereld met de meest verse producten.

En al die dingen vind je gewoon in de buurt van één straat hé! We blijven het herhalen hoor: Barcelona is geweldig!

Nu je toch in de buurt bent, kan je even wandelen door de Barri Gòtic

In het centrum van de oude stad van Barcelona, vind je (naar onze mening) de mooiste wijk van de stad: de Barri Gòtic, oftewel de Gotische wijk. De wijk is een aaneenschakeling van kleine kronkelige straatjes die telkens ergens op een plein uitkomen. De charmante wijk is het oudste deel van de stad waardoor er nog er eeuwenoude gebouwen bewaard zijn gebleven.

De wijk draagt ook heel wat geschiedenis en kunst. Zo vind je hier bijvoorbeeld het museum van Picasso. In de buurt van de wijk tref je ook verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals de gotische kathedraal (= niet Sagrada Familia!) en Plaça Sant Jaume.

Een prachtig gebouw met een beetje muziek

Het operagebouw wordt nog steeds gebruikt, maar toch kunnen toeristen een ticketje kopen om Palau de la Musica binnen te bekijken. Het is zonder twijfel één van de mooiste gebouwen van de stad.

Als je wandelt van het La Ribera-gebied kom je Palau de la Musica tegen. Langs de buitenkans is het al erg indrukwekkend, maar ook de binnenkant is prachtig.

Het gebouw is afgewerkt met glaswerk en mozaïek. Als de zon op het gebouw schijnt, wat waarschijnlijk elke dag gebeurt, laat het een nadruk achter met unieke felle kleuren en ingewikkelde mozaïeken. Het vormt een prachtig contrast met de onopvallende gebouwen eromheen.

Catalanen zijn erg trots op dit gebouw en beschrijven het als representatief voor hun openminded geest.

Uiteraard heb je in de stad ook nog enkele bezienswaardigheden die je moet gedaan hebben. Eén daarvan is Park Guell, een locatie die je moet afvinken van je Gaudi-lijstje. Het park bevindt zich op Carmel Hill. De weg naar boven kan een beetje moeilijk zijn als je te voet of met de fiets bent. Maar eens je op de top bent ga je kunnen genieten van prachtige panorama’s over heel Barcelona.

Gaudi heeft het park heraangelegd met mooie mozaïeken. Overal zie je zuilen, fonteinen, daken en sculpturen in de kenmerkende stijl van de architect.

Als je nog steeds niet genoeg hebt van Gaudi, moet je een bezoekje brengen aan Casa Mila, ook bekend als La Pedrera. Casa Milà werd afgewerkt in 1912 en is ook een ander symbolisch Gaudí-gebouw.

Om nog meer in de stemming te blijven, moet je naar Sagrada Familia

Eén van de meesterwerken van Gaudi is de Sagrada Familie. Het project van ongelooflijke schaal en ambitie is nog steeds niet volledig af na zo’n 140 jaar wanneer hij er voor het eerst mee bezig was.

De Sagrada Família combineert verschillende architecturale stijlen, waaronder het Catalaans modernisme, de art nouveau en de Spaanse laatgotiek. Maar het meesterwerk van Gaudi zal je zeker doen verwonderen, want het werk is sowieso iets dat je nog nooit hebt gezien. Niet alleen de torens en het gebouw zijn verbazingwekkend, maar ook de kleine details en het glaswerk. We kunnen hier lang over uitweiden, maar het beste dat je kan doen, is gewoon zelf gaan kijken.

De berg van Montjuic

De berg van Montjuïc is één van de meest verrassende plaatsen in Barcelona. De omgeving zit vol leuke plekken en bezienswaardigheden. Bezoek hier bijvoorbeeld een kasteel en een openluchtmuseum, maar neem intussen ook je tijd om te genieten van de natuur in de bergachtige omgeving.

Wandel ook eens tot het magische fontein, Font Màgica, met een kleurig verlicht terras aan de voet van de heuvel.

Bezoekje aan Camp Nou

Als je een partner hebt die gek is van Barcelona en je overal naartoe wil sleuren, maar jouw interesse alleen maar gaat naar voetbal, moet je gewoon op je strepen staan. Plan een tripje naar het legendarische Camp Nou, de thuisbasis van FC Barcelona met 99.000 zitplaatsen.

Een beetje strand? Yes please!

Als we je één tip kunnen geven: zoek een hotel nabij het strand. In het centrum, nabij de Ramblas, vind je verschillende hostels en hotels waar je kan overnachten. Het handige hieraan is dat ze nabij het strand zijn gelegen. Dit maakt gewoon je reisje een beetje makkelijker. Als je een combinatie wil van dingen bezoeken en een beetje chillen, moet je dit gewoon doen. Hierdoor verlies je weinig tijd door over en weer te gaan naar je verblijfplaats en kan je ook verschillende dingen doen op één dag.

Let wel op: deze stranden zijn wel heel populair. Dus hou er rekening mee dat je zeker niet de enige bent op het strand. Het voordeel is wel dat je zelfs ’s avonds daar goed kan chillen. Het strand is dan helemaal niet zo vol en je ontmoet waarschijnlijk ook nog andere mensen. Aaaah beachlife … Zalig!

Wil je toch ergens rustiger zitten? Dat kan zeker! Dan moet je misschien gewoon afwijken naar Mar Bella, Nova Mar Bella, Bogatell en Llevant. Deze stranden zijn minder druk, maar wel even leuk.

Eten als een lokale inwoner

Even heel de Catalonië-Spanje kwestie terzijde: in Spanje weten ze wat lekker eten is hoor. Als je in de stad bent, moet je natuurlijk de typische gerechten eten van de streek. Daarom is een reis naar Spanje niet volledig zonder minstens één keer paella te eten. Oorspronkelijk komt het gerecht van Valencia, maar dat wil niet zeggen dat de Catalanen er niets van bakken! Als je meer wil weten over een reis naar Valencia, moet je hier eens kijkje nemen.

Daarnaast is er nog een culinair gerecht dat je zeker eens een kans moet geven, ‘Bombas’ dat staat voor bommen. Toen Barcelona in burgeroorlog was, gooiden anarchisten en revolutionairen handgemaakte granaten tegen de fascisten van generaal Franco. Deze kleine granaten bleken effectief te zijn en tegelijk ook heel inspirerend. Een fantasierijke chef-kok creëerde het Catalaans tapasgerecht ‘la bomba’: een deegbal met vlees, overgoten met een saus. Bestel gewoon niet te veel, want je zal snel genoeg hebben.

Verder kan je je natuurlijk ook laten gaan in de talrijke tapasbars in Barcelona. Benieuwd waar je de lekkerste tapas kan eten? Dan is dit misschien iets voor jou: Tapas eten in Barcelona doe je in deze bars en restaurants.

Schrik niet als je Esqueixada bestelt

Heel wat mensen verwachten veel als ze Esqueixada’s bestellen. Maar de Catalaanse tapas is niet meer dan een klein slaatje met rauwe kabeljauw, tomaten, uien en zwarte olijven met romesco-saus. Het is wel heel pittig en fris. ’t Is waarschijnlijk ook de meest authentieke Catalaanse salade die je kunt eten. Misschien wel in combinatie met Catalaanse Cava?

Waar moet je zeker op letten?

 • Pickpockets, want toeristen zijn altijd interessant voor dieven.
 • Catalanen worden niet graag Spaans genoemd.
 • Leer enkele Catalaanse woorden, dit wordt geapprecieerd.
 • Barça is niet Barcelona. Barça staat voor FC Barcelona, de voetbalploeg.
 • Koop nooit iets op straat (zelfs niet op de Ramblas) van een verkoper die alleen staat. Kraampjes zijn wel oké.
 • Er is geen tijdverschil, maar mensen leven wel op andere momenten van de dag dan bij ons. Lunchen doen ze pas tussen 13.30 uur en 15 uur en avondeten is pas om 21 uur of later.
 • Sommige Catalanen doen nog aan siesta’s dus gaan ze in de namiddag even uitrusten.
 • Zondag is rustdag. Alles is gesloten, dus hou deze dag voor wandelingen en het strand.
 • Wandel gewoon rond, dat is het leukste dat je kan doen in de stad.

Vamos!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572