Coronavirus: aantal besmettingen blijft verder stijgen, gemiddeld 96 gevallen per dag

Coronavirus dokters
Shutterstock

De laatste zeven dagen is het aantal gemiddelde dagelijkse besmettingen in ons land met 8 procent toegenomen. Het is de zevende dag op een rij dat dat gemiddelde stijgt. Per dag worden er nu 96 gevallen vastgesteld.

De meest recente volledige cijfers van Sciensano gaan over de periode van 5 tot en met 11 juli. In die week zijn dagelijks gemiddeld 96 besmettingen vastgesteld. Dat is 8 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Daarmee blijft de trend van de voorbije dagen aangehouden waarbij het gemiddelde iedere dag iets stijgt.

Op zaterdag 11 juli zijn 52 besmettingen vastgesteld. Dat cijfer is iets lager omdat het een weekenddag betreft. De dagen ervoor zijn 124 en 121 gevallen vastgesteld. De actieve bevolkingsgroep tussen 20 en 59 jaar is het zwaarst getroffen, al is het niet duidelijk of daar ook het meest getest is. In totaal hebben in België nu al 62.872 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus.

Antwerpen, Luik en Limburg

De stijging doet zich vooral voor in de provincies Antwerpen (166 nieuwe gevallen, tegenover 143 de week ervoor), Luik (46 nieuwe gevallen, tegenover 22 de week ervoor) en Limburg (71 nieuwe gevallen, tegenover 41 de week ervoor). Als er over een langere termijn gekeken wordt, blijkt het aantal besmettingen vooral te stijgen in provincies met grote steden.

Sinds enkele dagen toont Sciensano op zijn website het reproductiecijfer. Dat getal toont het gemiddeld aantal mensen waaraan één iemand die besmet is de ziekte doorgeeft. Op dit moment bedraagt het reproductiecijfer 0,86, wat wil zeggen dat de epidemie nog steeds op de terugweg is. Later op de dag liet Sophie Wilmès wel weten dat het werkelijke cijfer op 1,1 ligt.

Opnames en sterfgevallen

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt ook verder. In de periode van 5 tot en met 11 juli zijn gemiddeld 9,1 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, 18 procent minder dan de week ervoor. Er stierven dagelijks gemiddeld 1,6 mensen, 59 procent minder dan de zeven dagen ervoor.

Gesponsorde artikelen