Coronabesmettingen blijven stijgen: ook aantal echtscheidingen gaat de lucht in

coronavirus update 4 augustus 2020 stijging scheidingen
Pixabay

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stijgen. Van 25 tot 31 juli werden er gemiddeld 517,1 coronabesmettingen per dag vastgesteld. Een week daarvoor ging het om gemiddeld 324 per dag. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert.

Ook het aantal hospitalisaties gaat de lucht in. Tijdens de afgelopen week werden er gemiddeld 22 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week waren dat er nog gemiddeld 19.

Het aantal sterfgevallen per dag staat op gemiddeld 2,4. Sinds maart raakte in België al 70.314 mensen besmet geraakt met het coronavirus. De dodentol staat momenteel op 9.850.

Steeds meer scheidingen

Sinds het einde van de lockdown is het aantal scheidingen fel gestegen. In de tweede helft van mei was er sprake van een kwart meer echtscheidingen dan in dezelfde periode vorig jaar. De Federatie van de notarissen laat aan de VRT weten dat continu vlak bij elkaar leven voor veel koppels de druppel was die de emmer deed overlopen.

Van 18 maart tot 4 mei, de periode waarin België in strenge lockdown was, was er sprake van een sterke daling in het aantal echtscheidingsaktes. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er minder huwelijksproblemen waren in ons land. Door de coronamaatregelen was het gewoon lastig om een echtscheiding te regelen en om dat administratief te regelen bij de notaris.

Een kwart meer dan normaal

Na die periode kregen de notarissen meer aanvragen voor echtscheidingen dan gewoonlijk. In de tweede helft van de maand mei werden er 25 procent meer scheidingsakten ondertekend dan in mei 2019.

Daarna zette deze trend zich voort, maar minder fel. Zo was er in juni nog sprake van bijna een vijfde (19,3 procent) meer echtscheidingen dan in juni 2019. In juli 2020 waren er nog altijd 13,2 procent meer scheidingen dan in juli 2019.

Druppel die emmer deed overlopen

Notaris Van Opstal stelt aan de VRT dat er 2 grote verklaringen zijn voor deze stijging na de lockdown. Zo was er eerst een inhaalbeweging na de lockdown omdat het van midden maart tot begin mei moeilijk was om echtscheidingsaktes te ondertekenen.

Het aantal scheidingen is op dit moment echter nog steeds hoog. Zo zou de lockdown voor heel wat getrouwde koppels een zware relatietest geweest zijn. Vooral huwelijken waarin voordien al spanningen waren, zouden op de klippen gelopen zijn.

Ook in toekomst meer scheidingen

Van Opstal stelt dat de trend van het verhoogde aantal scheidingen tijdens de komende maanden zich zal blijven aanhouden. Zo werden de afgelopen periode veel echtscheidingsprocedures in gang gezet.

Wel verlopen de echtscheidingen de jongste tijd vlotter dan normaal en is er minder sprake van vechtscheidingen. Zo zouden veel mensen hun scheiding willen regelen op korte termijn tegen een redelijke kostprijs.

Gesponsorde artikelen