Gemiddeld 580 coronabesmettingen per dag: “Cruciale week” breekt aan

coronavirus update hospitalisaties besmettingen overlijdens 10 augustus 2020
EPA

Tussen 31 juli en 6 augustus werd in België bij gemiddeld 580,1 mensen per dag een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een stijging met 16 procent op weekbasis. Dat meldt Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert.

De coronacijfers stijgen nog steeds. Zo is steeg het weekgemiddelde sinds gisteren van 564,4 nieuwe besmettingen per dag naar 580,1 per dag. Vooral jonge mensen raakten besmet.

Momenteel worden er gemiddeld 24,4 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er ongeveer even veel als de week voordien. Zondag lag het weekgemiddelde voor de hospitalisaties zelfs op 27,3 mensen per dag.

Verder sterven dagelijks 3,4 mensen in ons land aan Covid-19. Dat komt neer op een toename van 33 procent op weekbasis. Zondag was dat cijfer exact hetzelfde. Al minstens 74.152 Belgen raakten intussen besmet met Covid-19. Er werden 18.465 coronapatiënten gehospitaliseerd en 9.872 mensen stierven aan de gevolgen van Covid-19.

Cruciale week

Viroloog Marc Van Ranst zegt in de kranten van De Persgroep dat deze week cruciaal is. Zo zouden we een daling in de cijfers moeten zien sinds we weer in een kleinere bubbel leven van maximaal 5 externe personen per gezin.

“In een eerste fase stijgen de cijfers minder snel”, zegt Van Ranst. “Dat is wat we nu merken. In een volgende fase stabiliseren de cijfers. Ik hoop deze week te zien dat ze inderdaad niet verder stijgen. Daarom is deze week zo cruciaal. Pas in een derde fase dalen de cijfers.”

Tegelijkertijd wijzen de wetenschappers erop dat de cijfers in Antwerpen gunstig evolueren. In Brussel, Luik, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn er intussen nieuwe brandhaarden ontstaan.

Gesponsorde artikelen