Cristiano Ronaldo en Manchester United gaan in onderling overleg uit elkaar

Manchester United en Cristiano Ronaldo hebben beslist om in onderling overleg hun bestaande overeenkomst te beëindigen. Daarmee komt er een einde aan een moeilijke periode voor de Portugese superster, die na het wereldkampioenschap voetbal in Qatar transfervrij bij een nieuwe ploeg kan tekenen.

Dat er ruis zat op de relatie tussen Cristiano Ronaldo en Manchester United – en zijn coach Erik ten Hag – is al langer duidelijk. De Portugees werd een jaar geleden met de grote trom opnieuw verwelkomd op Old Trafford, maar kon de ploeg niet aan successen helpen. Over alle competities heen scoorde hij uiteindelijk wel nog steeds 24 keer in 38 wedstrijden. Toch was het bijna 15 jaar geleden dat de Portugees slechtere cijfers kon voorleggen. Daarnaast eindigde Manchester United in de Premier League pas op de zesde plaats.

Geen deal gevonden met nieuwe club

Een vertrek van Ronaldo bij Manchester United afgelopen zomer leek dan ook logisch. Topmakelaar Jorge Mendes sprak daarvoor de voorbije maanden al zijn contacten aan. Zo onderhandelde hij onder andere met ChelseaBayern MünchenAtlético MadridInter en AC Milan. Met geen van die clubs kwam het echter tot een deal. 

Manchester United wou namelijk nog een groot deel van het geld dat het een jaar geleden aan Juventus betaalde (15 miljoen euro), terugzien. Daarnaast zouden ook Ronaldo’s looneisen hoog zijn. Zo zou makelaar Mendes een jaarloon van ongeveer 24 miljoen euro netto hebben gevraagd. Dat laatste was geen probleem voor de Saudische topclub Al-Hilal, maar administratieve problemen zouden ervoor gezorgd hebben dat ook die deal strandde.

B-kern en commotie na interview

Toch leek de relatie tussen Ronaldo en Man Utd steeds moeizamer te verlopen. Zo werd de aanvaller recent nog tijdelijk naar de B-kern verwezen omdat hij weigerde in te vallen. Vervolgens gaf hij een opvallend interview met Piers Morgan waarin hij zwaar uithaalde naar zijn werkgever.

Dat alles zorgde ervoor dat beide partijen onderling hebben beslist om het contract van de 37-jarige Portugees te ontbinden. “Manchester United bedankt Cristiano Ronaldo voor zijn enorme bijdrage gedurende twee perioden op Old Trafford, waarin hij 145 doelpunten maakte in 346 optredens, en wenst hem en zijn gezin alle goeds voor de toekomst. Iedereen bij de club en het team blijft gefocust op het verder boeken van de vooruitgang onder Erik ten Hag om samen succes te bereiken op het veld”, schrijft Manchester United in een officiële mededeling.

Waar trekt Cristiano Ronaldo naartoe?

Het is voorlopig nog onduidelijk wat de volgende club van Cristiano Ronaldo zal worden. De aanvaller is op dit moment namelijk actief op het WK voetbal in Qatar. Daar neemt Portugal het donderdag op tegen Ghana en later in de poulefase ook nog tegen Uruguay en Zuid-Korea.

Na het toernooi zal Ronaldo ongetwijfeld zijn nieuwe club bekendmaken. In de Premier League hebben onder andere Chelsea en het steenrijke Newcastle al interesse getoond. De kans bestaat ook dat hij echter naar de Amerikaanse competitie MLS trekt. Daar wordt Ronaldo al langer genoemd bij Inter Miami, de club van David Beckham. Ook Al-Hilal gaf al aan de komst van de Portugees nog niet te hebben opgegeven.

Meer
Lees meer...