Cristiano Ronaldo wilde deze zomer vertrekken naar Al Hilal uit Saoedi-Arabië, maar tijdelijk transferverbod stond monsterdeal in de weg

Het had geen haar gescheeld of Cristiano Ronaldo (37) speelde op dit moment niet meer bij Manchester United, maar bij Al Hilal. De topclub uit Saoedi-Arabië had de Portugese sterspeler een hallucinant aanbod gedaan, maar tot een transfer kwam het uiteindelijk niet. Aanvankelijk leek de reden daarvoor te zijn dat Ronaldo geen interesse had, maar volgens de voorzitter van Al Hilal was er een andere reden waardoor de transfer niet doorging.

Dat er ruis zit op de relatie tussen Cristiano Ronaldo en Manchester United – en zijn coach Erik ten Hag – is al langer duidelijk. De Portugees werd een jaar geleden met de grote trom opnieuw verwelkomd op Old Trafford, maar kon de ploeg niet aan successen helpen. Over alle competities heen scoorde hij uiteindelijk wel nog steeds 24 keer in 38 wedstrijden. Toch was het bijna 15 jaar geleden dat de Portugees slechtere cijfers kon voorleggen. Daarnaast eindigde Manchester United in de Premier League pas op de zesde plaats.

Geen deal gevonden met Europese topclubs

Een vertrek van Ronaldo bij Manchester United afgelopen zomer leek dan ook logisch. Topmakelaar Jorge Mendes sprak daarvoor de voorbije maanden al zijn contacten aan. Zo onderhandelde hij onder andere met ChelseaBayern MünchenAtlético MadridInter en AC Milan. Met geen van die clubs kwam het echter tot een deal. Manchester United wou namelijk nog een groot deel van het geld dat het een jaar geleden aan Juventus betaalde (15 miljoen euro), terugzien. Daarnaast zouden ook Ronaldo’s looneisen hoog zijn. Zo zou makelaar Mendes een jaarloon van ongeveer 24 miljoen euro netto hebben gevraagd.

Toen de transfermarkt in de grote Europese competities sloot, was dat het signaal voor Al-Hilal om te proberen een slag te slaan. In Saoedi-Arabië bleef de transfermarkt namelijk twee weken langer open. De recordkampioen uit de Saudi Professional League bood Cristiano Ronaldo een tweejarig contract aan met een jaarsalaris van 121 miljoen euro. Dat zou hem meteen (opnieuw) de best betaalde voetballer ter wereld maken met een bijna dubbel zo hoog loon als de huidige koploper Kylian Mbappé, die bij PSG zo’n 62 miljoen euro per jaar krijgt. Bovendien zou Al Hilal bereid geweest zijn 25 miljoen pond (28,65 miljoen euro) te betalen aan Manchester United.

Transferverbod

Volgens verschillende media zou Ronaldo dat aanbod naast zich neer hebben gelegd omdat hij in Europa wilde blijven voetballen. Al-Hilal-voorzitter Fahad ben Nafel zegt in een gesprek met het YouTubekanaal Thamanya echter dat dat niet de reden is waarom de transfer niet is doorgegaan.

“Ja, we hebben onderhandeld met Ronaldo. Het probleem lag niet bij het geld of bij de club. Al Hilal kan sterspelers binnenhalen, maar het was een de beslissing van het Sports Arbitration Centre dat ons verhinderde om nieuwe spelers te registreren”, legt hij uit. In mei kreeg Al Hilal namelijk een transferverbod opgelegd door implicaties bij de transfer van Mohamed Kanno naar concurrent Al Nassr. Kanno zou op het laatste moment echter hebben wil afzien van die transfer. Daardoor had hij dus twee contracten getekend, iets wat verboden is.

Transfer in januari?

“Ondanks dat verbod zijn we niet gestopt met onderhandelen, maar we konden geen transfers officieel maken tot het verbod was opgeheven”, gaat Fahad ben Nafel verder. Uiteindelijk raakte alles dus niet op tijd geregeld, maar de kans dat Al Hilal in januari een nieuwe poging doet, lijkt groot.

De situatie van Cristiano Ronaldo bij Manchester United is namelijk nog steeds niet verandert en de club zou zijn dure aanvaller dan ook liefst deze winter zien vertrekken. Aan het einde van dit seizoen is de Portugees namelijk transfervrij en moeten ze hem gratis laten gaan.

Meer
Lees meer...