Vergeet ‘Dry January’, de nieuwe trend is ‘Damp January’ en dit is wat dat wil zeggen

Wie een hele maand helemaal niets van alcohol drinken nogal drastisch of iets te moeilijk vindt, kan zijn goede voornemens toch waarmaken door deel te nemen aan ‘Damp January’. Daarbij laat je alcohol niet volledig vallen, maar let je erop om heel de maand januari minder alcohol te drinken en zo bewuster om te gaan met je alcoholgebruik.

Er zijn heel wat initiatieven om mensen één maand geen alcohol te doen drinken. Zo doen steeds meer mensen mensen mee aan ‘Sober October’. In ons land is het dan weer vooral populair om alcohol te laten in de korste maand van het jaar: februari. Dat initiatief wordt ook ieder jaar groter onder de naam ‘Tournee Mineral‘.

Maar het oorspronkelijke idee draaide rond januari. Na de feestdagen hebben veel mensen sowieso even nood aan een rustperiode, zowel fysiek als mentaal. Bovendien is dat ook het moment van de goede voornemens. Zo ontstond ongeveer tien jaar geleden ‘Dry January’.

Damp January

Het nadeel van ‘Dry January’ is dat veel mensen het niet zien zitten om helemaal geen alcohol meer te drinken. Zo zijn er uiteraard nieuwjaarsrecepties en kan het ook voorvallen dat er in die maand nog een speciale gelegenheid is. Velen haken dan ook af als ze eenmaal gezondigd hebben. Om zo’n zwart-witverhaal te vermijden, is er nu ‘Damp January’, of ook wel ‘Dryish January’.

Het voornemen om een maand lang minder alcohol te drinken en bewuster met alcohol om te gaan, is voor veel mensen een stuk haalbaarder dan er volledig mee te stoppen. Bovendien wijzen studies uit dat iedere vermindering van de alcoholconsumptie al heel wat gezondheidsvoordelen heeft. Bovendien kan zo’n maand ook helpen om je relatie met alcohol te resetten, iets waar je ook de maanden erna veel voordelen van kan hebben.

Minder frequent en kleinere hoeveelheden

Wie zich aan ‘Damp January’ wil wagen, probeert zijn alcoholgebruik best op twee manieren af te bouwen. Zo is het goed om minder vaak alcohol te drinken. Reserveer het drinken van alcohol bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden en las bewust extra alcoholvrije dagen in. Experts raden aan om het aantal dagen waarop je alcohol consumeert in januari met de helft te verminderen.

Daarnaast is het ook belangrijk om op de dagen dat je wel alcohol drinkt minder alcohol te drinken. Ook hier kan je ervoor kiezen om de helft zoveel glazen te drinken als vroeger.

Meer
Lees meer...