De 20 perfecte romantische films voor valentijn

Niet iedereen wil op valentijn op restaurant of op romantisch weekend vertrekken. Voor de huismussen onder ons zijn er altijd de romantische films om samen gezellig in de zetel te bekijken. We lijsten graag onze twintig favorieten op.

1. 10 Things I Hate About You

Tumblr Les requins tigres sont nos amis

Geef toe, we hoopten in het middelbaar allemaal dat het meisje of de jongen van onze dromen opeens tevoorschijn ging komen met een serenade aan ons balkon, tientallen cheerleaders en een fanfare in haar of zijn kielzog. Hoewel Heath Ledger er nooit jong genoeg uit zag om een scholier te spelen, maakte hij dat meer dan goed met zijn onnavolgbaar charme en, voor één keer durven we het zeggen, swag. 10 Things was de jaren 90-interpretatie van Shakespeares The Taming of the Shrew en we durven er op geld op verwedden dat de bard zich ook had verheugd op de stadionscene met Frankie Valli’s Can’t Take My Eyes Off You.

2. Pretty Woman

Tumblr rheeplay15

De hoer met een hart van goud slaat een miljonair aan de haak en tippelt ondertussen je hart binnen. Het is een plot die je verwacht in een doorsnee B-film, maar vanaf het moment dat Julia Roberts zich in de elitewereld van Beverly Hills waagt, gelóóf je in haar sprookje. Je staat volledig aan haar kant in de chique boetieks op Rodeo Drive en leeft mee als ze zich door een bezoekje aan de opera klungelt. Met haar typerende lach windt Roberts je zo om haar vinger en laat ze je de ganse film niet meer los. We zouden er spontaan zelf de baan voor optrekken op zoek naar onze eigen mythische trottoir.

3. Mr. Nobody

Tumblr mila-sb-r-u-n-e-t-t-e

Wie zou er niet willen weten wat er zou gebeurd zijn als je bij die ene vriend was gebleven? Of wie je had ontmoet, was je net vijf minuten langer in dat café gearriveerd? In Mr. Nobody beleeft Jared Leto verschillende verhaallijnen, waarbij iedere andere beslissing hem in andere amoureuze richtingen stuurt. De Belgische regisseur Jaco Van Dormael liet met Le Huitième Jour de Vlaming al “je veux des chaussures” zeggen, maar het is pas met Mr. Nobody dat hij ons wist te ontroeren op een visueel verbluffende manier. 

4. Moonrise Kingdom

Tumblr openhead94

Laat je niet afschrikken door het feit dat Bruce Willis meespeelt, want Moonrise Kingdom vertelt een onschuldig liefdesverhaal tussen een scoutjongen en een meisje dat in een vuurtoren woont. De twee hoofdrolspelers voelen zich zo sterk tot elkaar aangetrokken dat ze liever hun kamp en familie achterlaten dan gescheiden te blijven. De reacties van de volwassenen, die al zovele malen teleurgesteld zijn in de liefde, vormen een mooi contrast in dit modern sprookje van Wes Anderson. Hun letterlijke vlucht naar perfect geluk zal je doen terugdenken aan die ene keer dat je CM-kamp hebt gemist. Wie weet wie er toen in een vuurtoren op je wachtte.

5. You’ve Got Mail

Tumblr glamourous–love

Romantiek in het digitale tijdperk. Hoewel ze elkaar naar de keel grijpen in het echte leven, worden Tom Hanks en Meg Ryan halsoverkop verliefd op een nu alweer gedateerde manier: via e-mail. Terwijl ze anoniem aan het klagen zijn over elkaar, groeien de twee per mail verder naar elkaar toe. Geef toe, het is aandoenlijk om te zien hoe twee mensen nog zo enthousiast kunnen zijn over e-mails. En dat zonder emoticons!

6. The Apartment

Tumblr fawltytitties

Deze filmparel is ondertussen al meer dan vijftig jaar oud, maar hij heeft nog niets ingeboet aan overtuigingskracht. In The Apartment beslist Jack Lemon om zijn appartement te verhuren aan zijn bazen die daar onopgemerkt hun maîtresses kunnen entertainen. Zijn plan neemt echter een onverwachte draai: de liftbediende waar hij al jaren een oogje op heeft, blijkt ook één van die maîtresses te zijn. De manieren waarop hij vervolgens haar voor zich probeert te winnen behoren tot één van de mooiste en grappigste momenten in de Amerikaanse filmgeschiedenis. En het leert ons de les dat je appartement uitlenen voor avontuurtjes niet per se iets oplevert. Staat genoteerd.

7. Love Actually

Tumblr mlle-leelee

Hugh Grant was een tijdje het perfecte ingrediënt voor een succesvolle romantische komedie. In Love Actually, dat erin slaagt om zowat alle soorten liefde tentoon te spreiden, speelt hij de Engelse premier, een positie die altijd wat extra charme kan gebruiken. Of je je nu vereenzelvigt met Mark die met borden zijn liefde betuigt aan de echtgenote van zijn beste vriend (wij oordelen niet), of eerder iets voelt voor je persoonlijk assistente à la Grant, Love Actually is van alle markten thuis. Wie weet doet je lief wat inspiratie op voor een aanzoek.

8. Four Weddings and a Funeral

Tumblr irish faerie

Een ander Hugh Grant-vehikel dat zo’n negen jaar voor Love Actually in de zalen kwam. In deze romcom zien we hoe Grant op vier huwelijken en een begrafenis (we hebben hem!) telkens de liefde van zijn leven tegenkomt. Er is altijd wel iets dat de twee uit elkaar houdt, maar de manier waarop Grant blijft proberen is aandoenlijk en zeer herkenbaar. Nu, wanneer Andie MacDowell de liefde van je leven is, doet een mens al eens wat extra moeite.

9. (500) Days of Summer

Tumblr astrology explained

We werden in de eerste vijf minuten gewaarschuwd door de vertelstem dat dit geen liefdesverhaal wordt, maar na afloop konden we niet ontkennen dat we het toch zo hadden opgevat. En de haat die Summer in ons naar boven bracht tegen het einde van de film is van een ongekende grootte. Dat neemt echter niet weg dat Zooey Deschanel en Joseph Gordon-Levitt de helft van de film het perfecte koppel zijn. Zie het als een uitdaging om samen met je lief hun geluk na te streven. Wanneer hij of zij dan ook de onvermijdelijke “I don’t love you anymore” verkondigt, raden wij aan om dat gewoon te negeren. Het is tenslotte allemaal een kwestie van perspectief, niet?

10. Max

Jacques Vermeire als romantische protagonist lijkt niet meteen de beste keuze, zeker niet als je je vooral zijn jarenlange vertolking als DDT in FC De Kampioenen voor de geest haalt. Voeg daar nog eens stijldansen aan toe in een tijd dat Sterren Op De Dansvloer nog niet bestond en je hebt een film die gedoemd is om te mislukken. Maar Max, naar eigen zeggen gespecialiseerd in bekers, sleept je even sterk in deze film mee zoals Greet Rouffaer hem op de dansvloer trekt. De kans is groot dat je niet gezellig in je zetel blijft liggen wanneer je deze film oplegt, maar een passionele paso doble rond de salontafel kan ook wonderen doen voor je relatie.

11. Bringing Up Baby

Tumblr thomasdestry

De zogeheten screwball comedy (zie ook His Girl Friday) waarin die dialogen en grappen zo snel en spitsvondig zijn dat je aan één kijkbeurt niet genoeg hebt om de film ten volle te appreciëren. Met een cast die zowel Cary Grant als Katherine Hepuburn bevat zou het dan ook zonde zijn om Bringing Up Baby eenmalig te bekijken. De film loopt over van de seksuele zinspelingen, wat een welkome afwisseling van de anders soms zeer brave Hollywoodprenten. Hebben we trouwens al vermeld dat die Baby een heus luipaard is? Niet slecht voor een film uit 1938.

12. Juno

Tumblr toocutetobetruth

Tienerzwangerschappen waren nog nooit zo grappig. Tiener Juno raakt zwanger van een jongen waar ze helemaal niets voor voelt. Naarmate de zwangerschap vordert, begint ze steeds meer en meer in te zien dat de vader van haar kind ook werkelijk de ware zou kunnen zijn. Deze film volgt niet de klassieke verhaallijnen, wat bewijst dat liefde in alle vormen bestaat. In dit geval: witte voetbalkousen.

13. Annie Hall

Tumblr mydearalbus

Woody Allen mag dan wel de niet meest populaire regisseur van het moment zijn, in de jaren 70 was hij de grootmeester van de romantische komedies. Annie Hall wordt vaak omschreven als de meest waarheidsgetrouwe film in het genre omdat het een relatie volledig uit spit, met de nodige kwinkslagen natuurlijk. Diane Keaton weet perfect Allens humor over te brengen naar het witte doek, een rol waarvoor ze ook terecht een Oscar kreeg. Wie deze film kan appreciëren, verwijzen wij ook graag door naar die andere van Allen: Manhattan

14. Wall-E

Tumblr unplacepourlalune

Wat? De romance tussen de robots Wall-E en EVE is tijdloos. Hij, achtergelaten op een vernielde planeet. Zij, uit de hemel neergedaald op zoek naar enige vorm van leven. Het is zo’n soort liefde die geen woorden nodig heeft, behalve dan de eindeloze herhaling van haar naam. Pixar beleefde zijn hoogtepunt met dit post-apocalyptisch sprookje. Als wij deze planeet moeten verlaten zodat Wall-E gelukkig kan zijn, dan beginnen wij nu al onze koffers te pakken.

15. The Philadelphia Story

Tumblr g-peck

Nog zo’n screwball comedy met Katherine Hepburn en Cary Grant uit de jaren stillekes. Twee jaar na Bringing Up Baby maakten de twee opnieuw filmgeschiedenis met een genre waarin zij het onbetwiste koningskoppel waren. Hepburn krijg in The Philadelphia Story het oeroude dilemma voorgeschoteld: gaat ze voor de bad boy of kiest ze voor de gentleman die stabiliteit biedt? De fans van het genre weten wie ze kiest, maar net zoals in de supermarkt zit het plezier hem in het kiezen.

16. Bridget Jones’s Diary

Tumblr anetawu

Iedereens favoriete, kortgerokte, Britse journaliste Bridget Jones weet dat de ideale man vinden niet zonder slag of stoot gaat. De keuze tussen Colin Firth en Hugh Grant (daar is ie weer) is moeilijker dan verwacht, maar je vertrouwt erop dat Bridget de juiste keuze zal maken. Een film voor iedereen die weet wat het is om liters ijscrème te eten in zijn of haar pyjama. Een voorliefde voor Celine Dion is weliswaar een must. 

17. Roman Holiday

Tumblr wildchildbigsmile

Samen op de motor stond – tot Samson op de proppen kwam – synoniem voor Roman Holiday, waarin Audrey Hepburn een prinses speelt die haar saai leventje vol protocol ontvlucht en op sleeptouw wordt genomen door Gregory Peck. Samen doorkruisen ze op zijn motor de straten van Rome in de jaren 50. Het is een flinterdunne verhaallijn, maar de onschuld waarmee Hepburn speelt en hoe ze zich laat betoveren door zowel Peck als Rome doet je meteen naar je favoriete reiskantoor lopen voor een settimana a Roma. 

18. Silver Linings Playbook

Tumblr uncoveredbylove

De film eindigt met een gechoreografeerde dansroutine. Het is de korte samenvatting voor pakweg iedere film in de jaren 70 met John Travolta in de hoofdrol, maar deze keer gaat het over een dramatische komedie met Bradley Cooper en Jennifer Lawrence, die vorig jaar nog een Oscar voor Silver Linings Playbook  in de wacht sleepte. De twee zijn in de film allebei door het leven opgevreten en terug uitgespuwd en proberen met (en ondanks) elkaar opnieuw te geloven in de liefde. De vertolkingen zijn soms zeer rauw, maar niet ieder verhaal vereist de flair van Hugh Grant of de onschuldige ogen van Audrey Hepburn.

19. Jeux d’Enfants

Tumblr ameliepoulaining

Cap ou pas cap? Beste vrienden Julien en Sophie spelen als volwassenen nog steeds hun uitdagend kinderspelletje voort en proberen daarmee telkens nieuwe grenzen te overschrijden. Om telkens hun vriendschap aan elkaar te bewijzen ondernemen ze gevaarlijke stunts en spelen ze met elkaars emoties tot het noodlot eindelijk toeslaat. Hoewel alle uitdagingen onder het mom van vriendschap worden aangegaan, is het de onderliggende liefde die hen doet weigeren om af te haken. Hartverwarmend en -verscheurend tegelijk met een romig Frans sausje erover. 

20. Submarine

Tumblr voguenon

“Ask me how deep the ocean is.” Met een vader als marinebioloog en een moeder die een affaire heeft met een magiër, wil de 15-jarige Oliver Tate er alles aan doen om zijn ouders samen te houden. Dat gaat weliswaar ten koste van zijn eigen relatie met de mysterieuze Jordana, die hem weleens zou kunnen ontmaagden. Submarine spitst zich, zoals Moonrise Kingdom, toe op de mooiste liefde van allemaal: die grote, alles omvattende eerste liefde. Zie hoe Oliver zijn ouders en Jordana probeert te balanceren en laat jezelf toe om ook eens aan je eerste liefde terug te denken, hoe gênant of fijn die ook moge geweest zijn.

Meer
Lees meer...