De goedkoopste hotels vind je binnenkort niet langer op Booking.com of Expedia.be

De goedkoopste hotels vind je binnenkort niet langer op Booking.com of Expedia.be

De federale regering heeft naar de hotelsector geluisterd en werkt op dit moment aan een wet die de prijsafspraken van websites als Booking.com en Expedia.be zal verbieden. Ze mogen niet langer alleenheerser zijn van de laagste kamerprijs zodat de hotels zelf ook op hun eigen website een goedkopere prijs kunnen aanbieden. 

Websites als Booking.com en Expedia.be zijn de place to be om het goedkoopste hotel te boeken. Maar wie zijn hotel op zo’n populaire website wil zetten, moet akkoord gaan met een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat je nergens anders online een lagere prijs mag aanbieden dan die op Booking.com. Je moet dus als hoteleigenaar op je eigen website een hogere prijs vragen. Een andere voorwaarde luidt dat je per klant ook een commissie betaalt aan Booking.com. Een deel van de goedkope som die een hotelgast betaalt aan Booking.com blijft dus bij die website hangen.

iStockphoto

Wetsvoorstel wil prijsafspraken verbieden

Na overleg tussen de ministers van Middenstand Willy Borsus (MR) en Economie Kris Peeters (CD&V) en de websites Booking.com en Expedia.be wilden de websites hun voorwaarden niet aanpassen. Borsus gaat daarom nu in samenwerking met Peeters een wet voorstellen die het prijsbeleid van Booking.com en Expedia.be niet langer toestaat, zo zullen hotels zelf weer grip kunnen krijgen op hun prijzen. Die wet is geïnspireerd op de wet-Macron en gelijkaardige wetten die al van kracht zijn in Duitsland en Italië. Kris Peeters hoopt eind dit jaar al ermee aan de slag te kunnen gaan.

Hoe de goedkoopste prijzen vinden zonder Booking.com of Expedia.be?

In de clausule met Booking.com staat niets over telefonisch of via mail lagere prijzen aanbieden. Daarom roept minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) nu ook op om via mail of de telefoon een kamer te boeken. Op die manier kan de klant mee de prijsafspraken van Booking.com en andere websites omzeilen. Het Nieuwsblad deed de test en bij vier van de acht hotels die ze opbelden werd er geen extra korting gegeven. Booking.com doet geregeld steekproeven en hoteleigenaars houden zich dus liever aan de afspraken. Wel stunten sommige hotels met promoties als gratis parkeren, geen servicekosten en de garantie dat kredietkaart-gegevens niet worden bijgehouden, wat online wel mogelijk is. Wil je dus de goedkoopste prijs? Bel dan met het hotel, zo ben je zeker.

Een andere beroemde website waar je hotels kan boeken is trivago.be. Zij tonen steeds de laagste prijs en dat is vaak die van Booking.com, Expedia.be of gelijkaardige websites. Wanneer we via de Duitse Trivago een hotel opzoeken, waar Booking.com dankzij de nieuwe wet niet langer de laagste prijs mag eisen, zien we dat de laagste prijs te vinden is op de website van het hotel zelf. Zoeken we hetzelfde hotel op via Trivago.be, is de laagste prijs die op de website Expedia.be.

Screenshot Trivago.de
Screenshot Trivago.be

Gesponsorde artikelen