‘De Mol’ aflevering 6: De mol doet gouden zaken met de groep

De Mol aflevering 6
VIER

De Mol loopt stilaan op z’n einde. De groep is van tien afgeslankt naar vier en volgende week (ja, volgende week al) komen we te weten welke drie kandidaten er in de finale zullen staan. Elk gokje over wie de mol is, heeft nu al een kans van 25 procent om juist te zijn, dus wagen wij ook weer onze kans.

Aflevering 6 van De Mol stond in het teken van de Olympische Spelen. De vijf overgebleven kandidaten lieten zich van hun meest sportieve kant zien, al ging het er in de laatste opdracht plots wat minder sportief aan toe. En we werden ook getrakteerd op de “alcoholopdracht van het jaar”. Genoeg voer dus voor een nieuwe hoofdverdachte.

Opdracht 1: Olympische veteranen

De mol afl 6 opdracht 1
VIER

In de eerste opdracht moesten de kandidaten het opnemen tegen enkele Olympische veteranen. Deze atleten op leeftijd blonken ooit uit in één van de vijf disciplines van de pentatlon: speerwerpen, discuswerpen, worstelen, verspringen en hardlopen. De vijf overblijvende kandidaten moesten zich verdelen en elk voor één discipline kiezen.

Voor de eerste vier kandidaten stond er geen geld op het spel, enkel een voordeel voor de hardloper. Elke winnaar van Team België zorgde voor 5 meter voorsprong voor de loper die 3.000 euro kon winnen door als eerste over de streep te gaan. De loper moest het opnemen tegen de 82-jarige veteraan Anibal Smelt, die stiekem Salim in vermomming is. Salim loopt niet voor de groepspot, maar voor zijn eigen rekening. Uiteindelijk zijn er twee winnaars van deze opdracht: Salim en de mol. Want Salim neemt alsnog 1.500 euro mee naar huis en de mol zorgt ervoor dat er geen geld in de groepspot komt.

Wat zou de mol doen?

De mol heeft er het meeste baat bij om het tegen Salim op te nemen in het hardlopen. Dat is namelijk de enige opdracht waarbij er ook echt geld op het spel staat. Als Salim wint, komt er geen geld in de pot en dat is natuurlijk wat je als mol wil bereiken.

In de andere disciplines kan je ervoor zorgen dat Salim meer kans maakt op de overwinning, maar uiteindelijk staat of valt (pun intended) de opdracht met het loopnummer.

Opdracht 2: Ik heb nog nooit …

De Mol aflevering 6 opdracht 2
VIER

De tweede opdracht was waarschijnlijk herkenbaar voor iedereen die al eens een drankspelletje speelt. De groep kreeg stellingen voorgeschoteld van de Bob van de bende, Bart. Als ze iets gedaan hadden, moesten ze een shotje ouzo drinken. Hadden ze het nog niet gedaan, dan kwam er geld in de pot en bleven ze nuchter.

Om hun verdiende geld te cashen, moesten de kandidaten als sirtaki-end over een evenwichtsbalk. Die balk werd steeds smaller, terwijl de vragen steeds meer waard werden. Maar iedereen haalde al dansend het einde van de balk en zo kwam er 1.350 euro in de pot. Het enige geld dat deze aflevering verdiend werd.

Wat zou de mol doen?

Voor de mol is de positie van BOB volgens ons het beste. Op die plaats heb je het meeste invloed op de opdracht, want aan de tafel kan je niets beslissen. Je kan niet liegen, want je antwoorden op de vragen zijn bekend. Aan de tafel kan je dus enkel saboteren door van de balk te vallen, maar dat valt dan weer enorm op.

In de auto heb je dus veel meer impact op het verloop van de opdracht. En in de periode dat je alleen in de auto zit, kan je de kaartjes met dingen die niemand heeft gedaan natuurlijk ook makkelijk doen verdwijnen.

Opdracht 3: Dinertje met de mol

De Mol aflevering 6 opdracht 3
VIER

In de derde opdracht moesten de kandidaten het tegen elkaar opnemen in een afvalrace. Ze moesten door vier kamers gaan, waarbij de laatste van elke kamer uit het spel lag. Enkel diegene die als laatste overbleef kon geld binnenhalen, of kon andere voordelen kopen.

Wanneer je in De Mol “voordelen” hoort, dan denk je natuurlijk meteen aan pasvragen, molboekjes en vrijstellingen. Dus gingen alle kandidaten er voor de volle 100 procent voor. Al lag de eindbeslissing in deze opdracht volledig in de handen van de mol.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je in deze opdracht natuurlijk sowieso in de laatste kamer en heb je het sowieso voor het zeggen. Je hoeft dan ook niet voor die eerste plaats te gaan, al zou het natuurlijk wel opvallend zijn als je je in tegenstelling tot de andere kandidaten niet volledig zou smijten.

Maar de mol zit sowieso in de toppositie in de laatste kamer en speelde het daar bikkelhard én slim. Door de waarheid te spreken over de minder belangrijke stolpen, kon hij/zij het vertrouwen winnen om dan te liegen over de cruciale stolp. En zo werd er uiteindelijk niets verdiend.

Alina

Alina werd de laatste aflevering van ergens onderaan naar bovenaan het lijstje met verdenkingen gekatapulteerd en ook deze week maakte ze zich op verschillende momenten verdacht.

Alina is de mol want:

De Mol Alina afl 6
VIER

Nog voor de eerste opdracht van start gaat, verstuikt Alina haar voet tijdens een rondje jumpen met Jolien. Dat komt natuurlijk wel héél ongelegen net voor de opdracht waarbij fysieke conditie cruciaal is. Dat Alina zich in eerste instantie opwerpt als hardloper, is dan ook opmerkelijk te noemen. Uiteindelijk wisselt Alina met Bart en moet zij discuswerpen tegen de 80-jarige Spiros. Ze kan het uiteindelijk niet halen van de Griek en verdient zo geen 5 meter voorsprong voor Bart.

In de tweede opdracht valt het op dat Alina enorm veel heeft gedaan in haar 22 levensjaren, maar dat kan ze natuurlijk onmogelijk saboteren op dat moment. Al kunnen de makers natuurlijk bewust voor stellingen gekozen hebben die Alina gedaan heeft, waardoor er dus heel wat geld verloren gaat.

Alina is NIET de mol want:

Hoewel Alina haar voet verstuikt, lijkt ze daar maar weinig last van te hebben. Ze had dit als mol zowel in de eerste als in de tweede opdracht kunnen gebruiken, maar dat deed ze dus niet. In de eerste opdracht moet Alina na een position switch discuswerpen, een discipline waarop ze verliest tegen de veteraan. Maar eigenlijk had ze daar al weinig kans om het te halen. Discuswerpen is een sport waarvoor techniek nodig is, techniek die de veteraan uiteraard onder de knie heeft, maar waar Alina maar kort op kon oefenen.

In de tweede opdracht moest Alina veel drinken, maar haalde ze in de laatste ronde, die waar het meeste geld te verdienen was, het maximumbedrag in haar eentje binnen. Vervolgens deed ze een uitstekende sirtaki over de smalste balk, waardoor ze eigenhandig verantwoordelijk was voor 750 euro van de 1.350 euro die er deze aflevering verdiend werd.

Alina sneuvelde in de derde opdracht in de voorlaatste kamer, maar had daarvoor al heel wat geld bij elkaar geraapt. Maar dat was uiteindelijk dus niets waard. Toch kunnen we haar dit verlies van geld niet verwijten, aangezien enkel Jolien uiteindelijk geld kon verdienen.

Bart

De verdenkingen in de richting van Bart gingen dan weer in de andere richting. Aanvankelijk was de advocaat heel verdacht bij de Vlamingen, maar in de loop van het seizoen zakte hij weg in de “molranking”. Maar na deze week heeft hij zich toch weer verdachter gemaakt.

Bart is de mol want:

De Mol Dorien aflevering 6
VIER

In de eerste opdracht wil Bart plots lopen tegen de “veteraan”, de enige plaats waar je in die opdracht impact hebt op het te verdienen bedrag. Alina ging oorspronkelijk lopen, maar nadien opperde Bart dat hij dat beter zou doen. Na een korte loopwedstrijd tegen Alina wordt beslist dat Bart de loper wordt en dus in dé sleutelpositie van de eerste opdracht zit. Tijdens het lopen, viel hij over z’n eigen voeten, waarna hij maar traag weer recht kroop en tegen het einde leek hij ook een beetje te vertragen. Zagen we hier de mol duidelijk aan het werk?

Ook in de tweede opdracht slaagt Bart erin om de sleutelpositie te veroveren. Die is deze keer in de auto, Bart beslist daar alleen over de eerste vragen, maar heeft ook de kans om stellingen te doen verdwijnen. Het leek aanvankelijk namelijk dat hij heel wat meer kaartjes vasthad, maar uiteindelijk leek het alsof hij maar twee kaartjes meer dan de zes die hij nodig had.

In de derde opdracht sneuvelde Bart als eerste. Maar in die ronde moet de rol pas op het einde in actie komen. In de eerste ronde sneuvelen, heeft dus geen effect op het bedrag dat verdiend werd, want dat werd enkel bepaald door de laatste speler en – uiteraard – de mol.

Bart is NIET de mol want:

Dat Bart de loper wordt, is ook gewoon de meest logische keuze van de groep. Bart is de snelste en had dus ook de beste kans om het te halen van Salim. Maar Salim is natuurlijk nog een stuk jonger dan Bart en is bovendien ook sportief. Dus had hij de betere papieren in handen tijdens het hardlopen.

In de tweede opdracht had Bart de touwtjes in handen, daarbij koos hij terecht niet voor het gevecht en plassen in een zwembad. Dit was tijdens deze aflevering ook de enige opdracht waarbij er geld verdiend werd. En daarbij speelde Bart dus een belangrijke rol.

Door als eerste af te vallen in de laatste ronde kon Bart in de volgende opdrachten de anderen niet meer pushen om het eindbedrag laag te houden. Maar uiteindelijk was dat dus niet van belang aangezien het verdiende bedrag nog verloren kon gaan door de mol.

Christian

Doorheen het volledige seizoen is Christian een van de minst verdachte kandidaten. Maar dat is natuurlijk de perfecte positie voor de mol.

Christian is de mol want:

De Mol aflevering 6 Christian
VIER

Christian moet het in de eerste opdracht opnemen tegen een veteraan in het speerwerpen. Daarbij zet hij een sterke prestatie neer, maar doet hij het toch niet goed genoeg, waardoor hij geen 5 meter voorsprong kan verdienen voor Bart.

In de tweede opdracht gaat Christian als tweede over de balk. Hij doet dat met het royale bedrag van 100 euro. Hij pruttelt ook niet tegen wanneer ze hem laten gaan, in plaats van Alina die blijkbaar een veel wilder leven heeft dan hem. Mogelijk had er meer geld verdiend kunnen worden als Christian langer bleef zitten.

Christian is NIET de mol want:

Net zoals Alina had Christian in de eerste opdracht eigenlijk geen schijn van kans tegen de veteraan. Speerwerpen is opnieuw een technische sport, waarbij je vooral de techniek onder de knie moet hebben en op brute kracht weinig kans maakt tegen iemand die de sport al jaren beoefend. De kans dat Christian hier bewust saboteerde door slechter te gooien, lijkt ons dus klein.

In de tweede opdracht moet Christian eerlijk antwoorden en “offert” hij zich uiteindelijk als tweede op omdat hij ook zelf beseft dat hij heel wat heeft gedaan in z’n leven. Hij gaat vlot over de balk en haalt zo 100 euro binnen. Da’s niet veel, maar hij speelt ook geen groter bedrag kwijt.

Bij de kamers sneuvelt Christian in de hapjesopdracht. Daar wordt nog even voor het geld gegaan. Ergens willen we ook nog steeds geloven dat Christian ook bij het diner met de mol voor geld zou gaan. Al hebben we daar natuurlijk het raden naar.

Jolien

Iemand die al weken bovenaan de lijst met verdenkingen staat, is Jolien. Zij is een opvallende kandidate die de indruk geeft vol voor het spel te gaan, maar daarbij toch vooral voor zichzelf speelt. Of doet ze dat om haar rol als mol te verstoppen.

Jolien is de mol want:

De Mol Jolien aflevering 6
VIER

Jolien is de enige die in de eerste opdracht 5 meter voorsprong verzamelt voor Bart. Daarbij krijgt ze het wel voor elkaar dat ze de joker kan gebruiken. Terwijl ze eigenlijk nog de beste kans maakte tegen de veteraan. Als ze de joker bij iemand anders hadden ingezet, had Bart mogelijk mogen vertrekken met 10 meter voorsprong. Zeker als Jolien haar eerste sprong ook geldig had geweest.

In de opdracht met de shotjes, wil Jolien per se blijven zitten na de eerste ronde. Omdat ze wel zin heeft in een digestive. Dat terwijl wij vermoeden dat Dorien minder “wilde” verhalen heeft dan Jolien. Hier kan dus mogelijk geld verloren zijn gegaan.

Jolien speelt uiteindelijk de cruciale rol in de derde opdracht. Nadat ze (door voorkennis?) uitblinkt in de opdrachten in de eerste vier kamers mag zij het opnemen tegen de mol in de laatste opdracht. Tijdens dat dinertje met de mol (of met zichzelf) speelt ze al het verdiende geld kwijt door een derde stolp (de bankroetstolp) te openen. Ze had hier met de verdubbelaar 4,300 euro kunnen verdienen. Maar dat ging dus allemaal verloren.

Jolien is NIET de mol want:

Jolien was in de eerste opdracht dus de enige die – met behulp van de joker – kon winnen van de veteraan. Ze verspeelde wel haar eerste sprong, maar sprong met haar tweede poging bijna even ver als de veteraan. Dankzij Jolien maakte Bart dus meer kans op de overwinning en de 3.000 euro die daarmee gepaard gingen.

Het is in de tweede opdracht Jolien die oproept om het spel tactischer aan te pakken in plaats van meteen de persoon met het hoogste bedrag de sirtaki op de balk te laten doen. Door de “bravere” kandidaten langer te laten zitten, kon er uiteindelijk meer verdiend worden.

In de derde opdracht neemt Jolien het in de laatste kamer op tegen de mol. Daarbij loopt ze met haar ogen open in de val van de mol. Daar lijkt ze ook echt oprecht kwaad over. Daarnaast denken we ook dat de mol met een beter verhaal zou afkomen als excuus voor het verloren bedrag.

Afvaller: Dorien

De Mol Dorien aflevering 6
VIER

De sympathieke Kempenaar Dorien moest uiteindelijk het spel verlaten. De Sven Nys-superfan was vorige week nog een van de hoofdverdachten. Maar ze speelde het spel dus wel degelijk eerlijk.

Met het vertrek van Dorien weten we nu ook dat de groep voor de goede volksvertegenwoordigers had gekozen in aflevering 4, zowel Dorien als Salim waren dus niet de mol.

Onze hoofdverdachten

Na deze week verschuiven wij onze radar terug in de richting van Bart. Hij slaagde er tijdens deze aflevering in om tot twee keer toe in de sleutelpositie te zitten, waar hij bijna als enige over het te verdienen bedrag besliste.

Maar ook Jolien blijft onder onze radar. Zij slaagt er nu al enkele afleveringen lang in om de pot laag te houden. Maar dat doet ze vooral door te doen alsof ze voluit voor het spel gaat. Een tactiek die ook gebruikt werd door de mollen uit voorgaande seizoenen.

Gesponsorde artikelen