De Sims 4: enkele grote minpunten overschaduwen positieve vernieuwingen

Maxis, The Sims Studio en Electronic Arts hebben flink wat nieuwigheden voorzien in De Sims 4, de jongste telg van de simulatiereeks die al bestaat sinds 2000. Toch bevat de game enkele vervelende minpunten, vernemen we van onze Sims-specialiste die het spel uitvoerig testte. En voor haar wegen die minpunten toch nogal op tegen de pluspunten.

Bijna alles is mogelijk

Laten we beginnen bij een groot pluspunt, want CAS (Create-A-Sim) is stukken beter dan in de vorige versie. Spelers kunnen nu vrijwel elk detail van hun Sim aanpassen. Kleine borsten vs. dikke billen. Grote borsten vs. een dikke buik vs. smalle beentjes. Kies maar welke verhoudingen, bijna alles is nu mogelijk. 

Er is wel een grote misser en dat is de ‘creëer-een-stijl’-mogelijkheid. In De Sims 3 konden de spelers hun eigen stijl maken en zo oneindig veel kleuren en patronen combineren om op zowel kledij als voorwerpen toe te passen. Volgens enkele SimGuru’s (dit zijn mensen die aan de Sims-serie werken) die ik volg op Twitter kan deze ‘creëer-een-stijl’ eventueel in de toekomst via een update of uitbreiding aan het spel toegevoegd worden. Ze beloven natuurlijk niets concreets.

EA

Bouwen en kopen

De tool om te bouwen is ge-wel-dig. De manier van bouwen is zo vergemakkelijkt ten opzichte van de vorige versie – die ook niet slecht was – maar toch! Nu kunnen de spelers volledige kamers verslepen. Staat je badkamer bijvoorbeeld vooraan in het huis en wil je ze achteraan hebben? Dan hoef je niet meer te deleten en opnieuw te bouwen maar kan je gewoon de gehele badkamer verplaatsen naar de achtergevel en BAM, klaar!

Verder zijn de meubels al bij al vrij mooi en realistisch, en vind je verschillende stijlen, zoals landelijk, modern, gothic, enzovoort. Ook hier mankeert echter die ‘creëer-een-stijl’ weer waardoor de meubels en voorwerpen maar in enkele verschillende kleuren of patronen verkrijgbaar zijn en niet in een oneindig aantal zelfgekozen stijlen.

Spijtig genoeg zijn zwembaden en vervoermiddelen niet meer te vinden, al tweeten de SimGuru’s wel dat vooral de zwembaden in de toekomst weer kunnen opduiken in een update of uitbreiding.

EA
EA
EA

Buurten en laadschermen

De Sims 4 heeft geen open wereld meer, of geen wereld tout court. Er zijn wel twee buurten met enkele woonkavels en enkele openbare plaatsen zoals de gym of een loungebar. Dit is één van de grootste fouten in dit spel. De vrijheid van de spelers wordt beperkt tot een minimum met zelfs laadschermen bij het bezoeken van je buren. Er lopen in de buurt wel meer Sims rond, en er is dus wel activiteit wanneer je buitenkomt in je eigen straat, maar daar blijft het bij. Wil je even langsgaan bij je buurman voor een babbel, dan moet je ‘reizen’ en enkele seconden – hangt af van de pc van de speler – laadscherm trotseren. De Sims 3 scoorde zo goed met die open wereld en die halen ze er dan uit!

Volgens de SimGuru’s kunnen ze de buurten wel groter maken in de toekomst met meer kavels, want nu is er echt weinig te vinden. Vijf keer verhuizen binnen een buurt en je hebt praktisch alle woningen gehad. Tenzij de speler de bestaande kavels platgooit en er zelf een nieuwe bouwt.

EA
EA

Karakter, multitasken, reizen en opgroeien

Ook innerlijk zijn de Sims vernieuwd. In de vorige versie had een volwassen Sim vijf eigenschappen of karaktertrekken, en nu nog maar drie. Doordat er nu emoties zijn toegevoegd aan het spel, is dat gebrek aan die eigenschappen misschien wel overkomelijk. De emoties hangen af van wat de spelers allemaal doen met hun Sims. Een Sim die als eigenschap ‘op familie gericht’ heeft, wordt bvb. blij als hij/zij tijd doorbrengt met zijn/haar gezin. Of de Sim wordt ongelukkig als dit niet gebeurt.

De Sims kunnen nu ook multitasken, dit is super: een maaltijd eten en tv kijken, tv kijken en bellen, conversaties voeren met drie Sims tegelijkertijd, zelfs een boek lezen op het toilet. Dit geeft het spel wel een meerwaarde aangezien deze zaken nogal bizar verliepen in de vorige versie.

Nog een spijtig onderdeel is dat je Sims nu niet meer zelf naar het werk rijden of naar school gaan. Ze verdwijnen en verschijnen gewoon op de stoep. Dus de Sim is niet te besturen of te volgen tijdens het werk. Vandaar ook het gebrek aan vervoermiddelen bij de voorwerpen.

Grote fout nummer twee, of misschien wel de grootste in dit spel: het peuterstadium is foetsie, en een baby wordt na enkele dagen onmiddellijk een kind. Dit is gewoon ridicuul en EA en Maxis hebben dit al mogen horen op fora en Twitter. Maar zoals hierboven al gezegd beloven de makers weer dat dit nog maar een ‘base game’ is en er nog veel kan toegevoegd worden. De snelheid van het spel, de graphics, de emoties en handelingen vlot beleven, kwamen bij hen op de eerste plaats.

EA
EA
EA
EA

Community

Nog nieuw is dat je online Sims, kavels, huizen en zelfs kamers kan delen met de wereld. Iedereen heeft zijn eigen gebruikersnaam (die van EA’s onlinedienst Origin) en kan zo snel en gemakkelijk uploaden en downloaden. Als spelers slecht zijn in bouwen maar toch een ander huis willen dan de standaard woningen in het spel kunnen ze er eentje downloaden van een andere speler en met één simpele klik dit huis in hun game stoppen.

Conclusie: 6/10

Dit spel heeft natuurlijk zijn pro’s en cons, en als alle beloofde toevoegingen in een gratis update komen is dit mooi en misschien wel het wachten waard. Het zou wel sneu zijn om nog flink te betalen voor een uitbreidingspakket met inhoud die je in De Sims 3 al bij je basisspel had. Dit wordt dus afwachten, want voor mij wegen de minpunten iets te zwaar en overtreffen ze de pluspunten. Al vind ik het wel een leuk spel en ben ik blij het te kunnen spelen. Ik wacht vol ongeduld op een gratis update om enkele missers toch recht te zetten.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Meer
Lees meer...