De wolf is officieel terug in Vlaanderen, maar moeten we schrik krijgen?

Nu zijn we het 100% zeker: na jaren gissen is de wolf wel degelijk terug in de Belgische bossen te vinden. ’t Is te zeggen: er is één wolvin mét tracker al even in Vlaanderen. Maar da’s genoeg voor natuurverenigingen om een feestje te organiseren, want de wolf is een beschermde diersoort, en helemaal niet gevaarlijk. De sprookjesboeken krijgen dus ongelijk. 

Je was als kind waarschijnlijk bang van de grote boze wolf, maar heb je er ooit één gezien? De kans is klein, want de laatste keer dat er, tot tien dagen geleden, een échte wolf gespot werd in Vlaanderen, is zo’n 100 jaar geleden. In 2011 werd er wel een soort wolfachtig dier aan de grens tussen het Waasland en Zeeuws Vlaanderen gespot, de zogenaamde Waaslandwolf, maar die mogen we waarschijnlijk naar fabeltjesland verwijzen.

GPS

Ook in Wallonië spotten ze in 2011 en 2016 een wolf, maar in Vlaanderen is het dus nu pas echt prijs. Een echte verrassing is dat niet, wolvenwatchers voorspellen al enkele jaren dat de wolf opnieuw afzakt naar de lage landen. Een wolvin die twee jaar geleden in Dresden een gps-tracker kreeg, heeft tien dagen geleden de grens met België overgestoken, na een tijdje in Nederland te blijven.

Naya, zo heet de wolf, blijft natuurlijk niet noodzakelijk in België, maar als dat zo is, zijn daar twee redenen voor. Enerzijds wordt er niet meer op wolven gejaagd, anderzijds dragen we meer zorg voor onze natuur. Daardoor kunnen wolven ook beter overleven in onze bossen, waar ze eten kunnen vinden en plekken om uit te rusten. Ze zien mensen trouwens ook niet als prooi, al kunnen ze soms wel een schaap aanvallen. In Nederland zou Naya een drietal schapen doodgebeten hebben.

Geen honderd jaar wachten

Is de wolf finaal teruggekeerd naar België? “Misschien keert ze snel terug naar Duitsland, maar evengoed trekt ze dieper Vlaanderen in. Hoe dan ook is het heel onwaarschijnlijk dat we nog eens honderd jaar op een nieuwe wolf zullen moeten wachten”, zegt Koen Van Den Berge, onderzoeker van carnivoren bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aan HLN. “De dieren zullen zich verder blijven verspreiden en dus is het goed mogelijk dat er de komende jaren nog meerdere opduiken.”

Wie is er bang van de boze wolf? Minister voor bosbeheer Joke Schauvliege (CD&V) alvast niet. Zij wil er net voor zorgen dat de wolf zich thuisvoelt in Vlaanderen. “Uit alles blijkt dat de wolf nadert”,zegt ze. “Dus daarom heb ik de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe we met het dier kunnen omgaan. Met het plan willen we kijken hoe we de wolf gaan beschermen, maar ook hoe we over pakweg schapen kunnen waken.”

iStock
Meer
Lees meer...