Deze 7 wereldleiders werden allemaal vermoord

deze 7 wereldleiders werden vermoord
Shutterstock

Wereldleiders zijn er altijd al geweest. Sommigen hebben echt iets betekend voor hun volk. Anderen werden verafschuwd en kenden een slecht einde.

Er waren wereldleiders die er zelf een eind aan maakten, maar sommigen hadden minder geluk en werden door iemand anders gedood. Wij maakten voor jou een lijstje van wereldleiders die in de geschiedenis vermoord zijn.

1. Abraham Lincoln

Shutterstock

Abraham Lincoln was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij werd verkozen in 1861. Velen beschouwen hem als een van de grootste Amerikaanse presidenten in de geschiedenis. Vooral voor het afschaffen van de slavernij en zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tussen 1861 en 1865 wordt Abraham Lincoln enorm geprezen.

Op 14 april 1865, kort voor het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, wordt president Lincoln vermoord in het Ford’s Theatre. De dader is acteur en politiek activist John Wilkes Booth. Hij was een tegenstander van de afschaffing van de slavernij in Amerika. Op dezelfde avond wilde Booth samen met twee handlangers ook de toenmalige vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken doden met als doel de regering te destabiliseren.

2. Martin Luther King

Martin Luther King was een politiek leider en een van de belangrijkste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij werd razend populair dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding die toen gold in de Verenigde Staten. Wereldwijd wordt Luther King gekenmerkt door zijn bekende toespraak “I have a dream” van uit 1963 waarin hij zijn hoop op een wereld zonder rassenhaat uitdrukte. Een jaar later won hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Martin Luther King werd op 4 april 1968 doodgeschoten bij het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. Hulpdiensten brengen hem nog naar het ziekenhuis maar Luther King wordt kort nadien dood verklaard. Hij werd 39 jaar.

Op 8 juni 1968 arresteert de politie James Earl Ray op de luchthaven London Heathrow. Hij is een ontsnapte gevangene en werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij werd beschuldigd voor de moord op Martin Luther King. In 1969 pleitte Ray schuldig en belandde voor 99 jaar in de cel. Hij stierf in gevangenschap in 1998 op zeventigjarige leeftijd.

3. John F. Kennedy

Shutterstock

John Fitzgerald Kennedy, of kortweg JFK, was de 35e president van de Verenigde Staten. Met zijn 44 jaar was Kennedy toen de jongst gekozen president van Amerika. JFK zal vooral herinnerd worden door zijn plannen om voet op de maan te zetten. Zo wou hij de toenmalige Sovjet-Unie een stap voor zijn. Al verloor hij flink wat populariteit door de Cubacrisis, zijn inmenging in de Vietnamoorlog en zijn poging om de wapenwedloop te stoppen.

Op 22 november 1963 reed de president in een open limousine over de Dealey Plaza in Dallas. Het bezoek was onderdeel van de campagne voor de herverkiezingen in 1964. Door middel van twee kogels werd JFK vermoord. Hij werd 46 jaar. De moord op Kennedy was toen al de vierde moord op een Amerikaanse president.

Het onderzoek leidt naar de naam Lee Harvey Oswald. Nog voor Oswald kan berecht worden, schiet Jack Ruby hem live op televisie neer. Oswald werd toen net verplaatst naar een andere gevangenis. Uiteindelijk stierf hij in het ziekenhuis.

4. Mahatma Gandhi

Shutterstock

Mohandas Karamchand Gandhi, of Mahatma Gandhi, was een Indiaas politicus en leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Gandhi was een van de grondleggers van India en voorstander van actieve geweldloosheid tijdens protesten of betogingen. Hij won ook aan populariteit dankzij de verzoening tussen hindoes en moslims in India.

In 1948 wordt Gandhi in New Dehli vermoord door de extremistische hindoe Nutharam Godse. Hij was de leider van een samenzwering van zeven mannen, maar na een eerste mislukte aanslag stapte de helft van de samenzweerders uit het plan. Na het avondeten toen Gandhi op weg was naar een gebedsbijeenkomst zag Godse zijn kans. Hij drong zich tussen de mensenmassa en schoot op Gandhi. De politicus werd geraakt in de borst en de buik en overleed ter plaatse. Hij werd 78 jaar.

Godse werd onmiddellijk opgepakt en later vond het proces samen met de samenzweerders plaats. Een persoon werd vrijgesproken, één persoon kreeg zeven jaar, vier anderen kregen levenslang en Godse werd samen met een andere handlanger ter dood veroordeeld. Op 15 november werden ze beiden opgehangen.

5. Malcolm X

Shutterstock

Malcolm X, geboren als Malcolm Little, was een van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation Of Islam, een moslimorganisatie die onder meer streed voor gelijke rechten van de zwarte bevolking. Malcolm X werd bekend als voorvechter van het panafrikanisme. Zijn achternaam X is een verwijzing naar het verleden van Afro-Amerikanen die als slaven naar Amerika kwamen. Vaak kregen de slaven dezelfde achternaam als hun eigenaar. De X staat voor het verlies van naam en identiteit.

Op Valentijnsdag in 1965 wordt het huis van Malcom X bestookt met een brandbom, maar Malcolm X en zijn familie overleven de aanslag. Een week later was hij net begonnen aan een speech in de Manhattan’s Audubon Ballroom toen er ruzie ontstond tussen de 400 toeschouwers. Wanneer de lijfwachten van X de boel probeerden te sussen, schoot een Afro-Amerikaanse man Malcolm X in de borst. Twee andere mannen openden op hetzelfde moment ook het vuur. Malcolm X stierf op 39-jarige leeftijd.

Een van de drie aanvallers, Talmadge Hayer, werd door toeschouwers overmeesterd. In 1966 werden de drie aanvallers veroordeeld wegens moord. Talmadge Hayer kwam in 2010 vrij.

6. Moammar Al-Khadaffi

ISOPIX

Moammar Al-Khadaffi was 42 jaar lang leider van Libië. Hij bezat geen politieke ambt of officiële titel en is daarom de vreemde eend in de bijt. Hij werd door zijn aanhangers meestal als ‘Broeder Leider’ aangesproken. Buiten Libië kreeg hij de naam kolonel Khadaffi.

In oktober 2011 werd de Libische dictator vermoord door rebellen die gesteund werden door het westen. Al-Khadaffi probeerde de stad Sirte te ontvluchten maar werd staand gehouden met behulp van een Amerikaanse drone. Hij werd meegenomen door de rebellen en werd daarbij geraakt in de arm. In een vuurgevecht verder in de rit kreeg Al-Khadaffi een kogel in het hoofd. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar stierf net voor aankomst. Al-Khadaffi werd 69 jaar.

7. Julius Caesar

Shutterstock

Een naam als Julias Caesar mag in een lijst als deze nooit ontbreken. Gaius Julius Caesar was een Romeins politicus, generaal en schrijver. Nadat hij Gallië had veroverd, werd hij dictator van het Romeinse Rijk. Hierdoor veranderde de naam van Romeinse Republiek naar Romeinse Keizerrijk.

Caesar kreeg steeds meer macht en ging zich meer als een koning gedragen. Dat was niet naar de zin van een groep senatoren en oud-senatoren (die door Caesar werden afgezet). Onder leiding van Brutus en Cassius besloten ze Julius Caesar te vermoorden.

In 44 voor Christus ging Caesar ’s ochtends naar een vergadering van de Senaat. Op de trappen van de ingang werd hij aangesproken door een van de samenzweerders. Die gaf een teken aan zijn handlangers waardoor Caesar omsingeld werd door 60 mannen. Allemaal begonnen ze hem neer te steken en uiteindelijk overleed de dictator op 63-jarige leeftijd.

Gesponsorde artikelen