Benedict Cumberbatch reageert op ‘Doctor Strange’-ban in Saoedi-Arabië: “Verwachte teleurstelling”

Volgende week, op 5 mei, komt Doctor Strange in the Multiverse of Madness uit in de bioscoop. Al zal dat niet het geval zijn in alle landen ter wereld, want de kans is groot dat de film niet zal getoond worden in Saoedi-Arabië. Dat land vroeg namelijk om 12 seconden uit de film te knippen, omdat het verwijzingen naar de LGBTQ+-gemeenschap bevatte. Disney weigerde daaraan toe te geven en nu heeft ook acteur Benedict Cumberbatch op de situatie gereageerd.

Marvel Studios hecht al een tijdje heel wat belang aan het introduceren van LGBTQ+-personages. Zo liet de studio vorig jaar officieel weten dat Loki (Tom Hiddleston) genderfluïde zou zijn en ook in Eternals was er sprake van een homoseksueel personage. Het Marvel Cinematic Universe is dus goed op weg om inclusief te worden. Maar die keuze wordt in sommige landen niet meteen aanvaard.

Saoedi-Arabië

De film Doctor Strange in the Multiverse of Madness zou niet te zien zijn in Saoedi-Arabië. Het land zou de film verbannen hebben doordat er sprake is van een LGBTQ+-personage. Nawaf Alsabhan, de algemene supervisor van bioscoopclassificatie in Saoedi-Arabië, liet later weten dat dat niet het geval zou zijn.

Het land zou namelijk enkel aan Disney gevraagd hebben om twaalf seconden uit de film te knippen. In die seconden zou er gepraat worden over de twee moeders van het personage America Chavez (Xochitl Gomez). Ook Chavez zelf zou op meisjes vallen.

Reactie

Disney wil niet toegeven aan dat verzoek, waardoor de kans dus klein is dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness in Saoedi-Arabië te zien zal zijn. Ondertussen heeft ook hoofdacteur Benedict Cumberbatch op de situatie gereageerd. Dat deed hij tijdens de première van de film in Londen.

“Het is een verwachte teleurstelling. We weten dat hun regimes geen tolerantie hebben voor mensen die het verdienen om erbij te horen. De LGBTQ+-gemeenschap zou gevierd moeten worden, niet gestraft. Het personage America Chavez komt recht uit de comics, we hebben er dus niets extra aan toegevoegd om ‘inclusief’ te zijn. Het zou gewoon zo moeten zijn, zonder dat er zoveel over gebabbeld wordt”, klonk het overtuigend.

Meer
Lees meer...