Dopamine interieur: de nieuwe designtrend waar je een stuk gelukkiger van wordt

Heldere kleuren, abstracte schilderijen en maximalisme: dat is hoe je de nieuwe interieurtrend omschrijft. De moderne designtrend ‘dopamine interieur’ doet de laatste weken zijn ronde op TikTok, maar wat is het precies?

Felle kleuren, botsende patronen en compleet maximalisme zijn slechts enkele van de kenmerken van de nieuwste interieurtrend op TikTok. Deze interieurstijl wordt dopamine interieur genoemd en verschilt van de talloze minimalistische stijlen die de afgelopen decennia populair waren. Het belangrijkste aspect van een dopamine interieur is het vullen van je huis met alles wat kleurrijk en leuk is en je daarbovenop vrolijk maakt, ook al ziet het er niet bepaald aesthetically pleasing uit.

@thehexagonalhouse Apologies for this sound ??? but shes not wrong!! Go forth and decorate your home how YOU want to! Which for me means colour, joy, pattern and a bit more colour!! ??? #dopaminedecor #dopaminestation #youdoyou #moreismoredecor #maximalistdecor #colourfulhomedecor #colourfulhomevibe #dopamineboost #happyhomevibes #bohohomedecor #colourismyjam ♬ original sound – ??The?Trudy?Show

TikTokster en interieurontwerpster Laura Hall, bekend als @thehexagonalhouse op het platform, gebruikt haar account om video’s te tonen over haar interieur. Felle kleuren bedekken elk oppervlak van het interieur, behang met ingewikkelde bloemmotieven bekleden de muren en vintage meubels vullen de kamers. In haar huis is er duidelijk geen enkele saaie hoek.

“Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het toevoegen van kleur aan mijn huis brengt me zoveel vreugde – een echte hit van dopamine”, vertelt Laura Hall op haar TikTok-account. Veel gebruikers zijn het eens met Laura en willen dat hun kamer of huis er ook zo uitziet. “Ik kan niet wachten om mijn eigen ruimte te hebben en deze kleurrijk in te richten”, lees je in de comments onder haar video. Anderen vinden het dan maar weer niks en houden het liever bij een rustgevend interieur.

Dopamine

Dopamine is een stofje dat aangemaakt wordt in onze hersenen. Het wordt vaak ook wel het ‘gelukshormoon’ of het ‘geluksstofje’ genoemd. Dat geluksstofje wordt niet elk moment van de dag geproduceerd in onze hersenen. Dat gebeurt enkel als dat aangewakkerd wordt door bepaalde dingen in het leven die ons gelukkig maken. Het wordt bijvoorbeeld aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens onze hersenen moeten worden beloond, zoals sporten, eten, seks hebben of verliefd zijn. De afgifte van dopamine brengt een golf van geluk met zich mee.

Zo zou het wel eens kunnen zijn dat wanneer jij je huis, je studio, je appartement of zelfs je slaapkamer vult met felle kleuren en dingen die jij leuk vindt, je daar effectief gelukkiger van wordt!

Meer
Lees meer...