Left Right
scrollTop top

Dubbel van GOT-actrice liep 3 dagen poedelnaakt op straat voor meest vernederende scène ooit


Dubbel van GOT-actrice liep 3 dagen poedelnaakt op straat voor meest vernederende scène ooit

Spoilers! Dit artikel gaat over de finale van het vijfde seizoen van Game Of Thrones. Wie de aflevering al achter de rug heeft, was bij het zien van het schokkende einde nog aan het bekomen van één van de meest opvallende scènes ooit: Cersei die helemaal naakt door een mensenmassa moest lopen om boete te doen. Maar we zagen natuurlijk niet constant actrice Lena Headey aan het werk, het was vooral haar dubbel die hele dagen poedelnaakt op de set stond.

Wat een scène, zelfs naar Game Of Thrones-normen, waarbij je niet meer opkijkt voor een beetje bloot vlees. Het viel dit seizoen allemaal nog mee, tot in de laatste aflevering Cersei voor het eerst uit de kleren ging … en letterlijk alles prijs gaf. Alsof dat nog niet genoeg was, moest ze poedelnaakt door een mensenmassa lopen, terwijl ze met vanalles werd bekogeld. Er leek maar geen einde aan te komen, het duurde zo lang dat we ons als kijker al in haar plaats begonnen schamen. Een geslaagde verfilming van haar ‘walk of shame’ dus.

Maar ook voor de actrices was het een behoorlijke uitdaging, vooral dan voor Rebecca Van Cleave, de body-double van Lena Headey. Zij moest drie dagen lang poedelnaakt op de set in de straten van Dubrovnik lopen. Headey zelf droeg een eenvoudig beige pakje, waarna het team van de special effects de twee lichamen in elkaar lieten overvloeien. “Het was één van de meest beangstigende, meest fantastische, meest dankbare ervaringen die ik me ooit had kunnen inbeelden”, getuigt Van Cleave aan Entertainment Weekly.

HBO

Allereerste naaktscène

Hoe vreemd het ook klinkt, meer dan duizend actrices hebben gesolliciteerd voor de toch wel vernederende rol. Maar zo denken ze er duidelijk zelf niet over. Van Cleave speelt al sinds haar vijfde vooral kleine rolletjes, en ze had nog totaal geen ervaring met naaktscènes. “Toch was het een van de gemakkelijkste castings die ik ooit heb moeten doen”, zegt ze. Ze werd samen met zes andere favorieten voor de rol naar Belfast gevlogen om er de producers te ontmoeten. “We hebben een geweldige actrice gevonden met Rebecca. Ze was een godsgeschenk”, zegt regisseur David Nutter. “De moed van dit meisje, die zoiets nog nooit gedaan heeft, die begreep waarom dit zo belangrijk was … eens ik haar had, kreeg ik het gevoel dat ik alles kon.”

Lena Headey paste dus voor de naaktscène, iets wat veel fans natuurlijk een beetje zal teleurstellen. Ze heeft er naar eigen zeggen “verschillende redenen” voor, maar wou zich vooral op haar emoties in haar rol kunnen focussen. Ze weigerde ook deel te nemen aan het castingproces voor haar dubbel. “Als iemand moedig genoeg is om dit te doen, dan krijgt ze al respect van mij.” Zelf liep Headey de hele tijd naast Van Cleave om haar te helpen zich in te beelden hoe haar personage denkt en beweegt.

HBO

Veel emoties

De mensenmassa bestond uit acteurs, crewleden en figuranten. Met 500 waren ze, en ze gooiden voedsel, drinken en denigrerende voorwerpen naar de actrice. “De eerste keer dat ik mijn kleed uittrok, waren de verwachtingen groot. Maar het is zo’n emotionele ervaring voor Cersei dat je al snel bent vergeten dat je naakt bent.” Ze heeft wel enkele lastige momenten gehad ook, afhankelijk van wat er naar haar werd gegooid. “En op de laatste dag voelde ik ook wel emoties toen Cersei eindelijk het einde van haar weg bereikte, en ik dus ook. Niet op een slechte manier, het was alsof ik één was met het personage.”

De hele scène was één van de meest geheime van dit seizoen. Zelfs veel familieleden en vrienden van Van Cleave weten nog altijd niet dat ze haar naakte lichaam zien, en dus niet dat van Headey. En dat sommige mensen kritiek hebben op de hoofdactrice omdat ze de scène niet zelf heeft gespeeld, vindt Van Cleave verkeerd. “Lena heeft haar hart en ziel in die scène gestoken. Het moet volledig om het afgewerkte product draaien, niet om wie er naakt rondliep.” Van Cleave hoopt nu wel dat ze door al die aandacht een volwaardige rol kan krijgen. Wat ons betreft, heeft ze die zeker verdiend.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…