Eerste Nederlanders ondervinden klachten van de e-sigaret

De laatste tijd hoor je meer en meer over de gevaren van vapen. Dat is het roken via een e-sigaret en wordt steeds populairder. In de Verenigde Staten vallen vaker dodelijke slachtoffers door de e-sigaret. Ook bij onze noorderburen in Nederland zijn er ondertussen verschillende mensen die klachten ervaren door de sigaret.

Vapen is blijkbaar niet zo gezond als we in het begin dachten. De elektronische sigaret moet ervoor zorgen dat mensen minder snel naar een echte sigaret grijpen. Maar nu blijkt dat de chemische reactie van de vloeibare stof in de e-sigaret schadelijke stoffen bevat als die opbrandt.

In de Verenigde Staten vielen al meer dan vier dodelijke slachtoffers die in verband konden gebracht worden met de elektronische sigaret. Amerikaanse artsen waarschuwen dan ook voor het gebruik van het toestelletje. Het zou namelijk niet per se beter zijn in vergelijking met een gewone sigaret.

Ziektes in Nederland

Ook in Nederland duiken er nu problemen op met mensen die vaak een e-sigaret gebruiken. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) bekend.

Die organisatie nam deze week een enquête af bij 1.100 verschillende leden. Na amper drie dagen kwamen er al drie meldingen binnen. “Het gaat om drie mensen die vooraf geen grote longziekte hadden”, vertelt Leon van der Toorn aan NOS.

“Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden.”

De NVALT organiseerde de enquête omdat in de VS al verschillende personen gestorven zijn door de elektronische sigaret. Vaak gaat het om jonge mensen die voorheen gezond waren. In Europa leken er nog geen meldingen te zijn over schadelijke gevallen met de e-sigaret, tot nu dan.

Vervanger voor échte rokers

Het opzet van de e-sigaret was om een gewone sigaret te vervangen. Maar dat is niet waarvoor die nu gebruikt wordt. “Omdat er minder nicotine in zit, zou het voor rokers makkelijker zijn om van het roken af te komen. Maar inmiddels zien we dat een heleboel jonge mensen aan de e-sigaret beginnen zonder dat ze ooit een normale sigaret hebben aangeraakt”, vertelt van der Toorn.

Als je nu ongerust geworden bent, dan is die vrees gegrond. Beste remedie? Gewoon niet (elektronisch) roken! Je longen zullen je dankbaar zijn.

Meer
Lees meer...