In deze stadions in het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt het EK voetbal in 2028 gespeeld

Na het EK in Duitsland volgend jaar moest de UEFA op zoek naar een nieuwe host voor de volgende editie. Die volgende editie vindt in 2028 plaats in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dat werd deze week bekendgemaakt. In eerste instantie kregen die landen nog concurrentie van Italië en Turkije, maar beide landen besloten zich uiteindelijk te focussen op de editie van 2032. Het EK zal worden gespeeld in tien stadions.

Nadat de speciale editie van het Europees kampioenschap voetbal in 2021 doorging in maar liefst elf landen, trekt het EK in 2024 naar Duitsland. Om aan dat toernooi te mogen deelnemen, zijn onze Rode Duivels nog druk bezig aan de voorrondes. Na de editie in Duitsland trekt het EK in 2028, na het WK 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Dat betekent dus dat het toernooi in verschillende stadions in Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland gespeeld zal worden. Naast het Verenigd Koninkrijk en Ierland waren ook Turkije en Italië lang geïnteresseerd in de organisatie. Maar zij besloten zich uiteindelijk terug te trekken. Zelfs Rusland deed een gooi naar de organisatie, maar dat was niet naar de zin van de UEFA.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland kwamen dus onverwacht als winnaar uit de hoed en zullen tien gigantische stadions ter beschikking stellen voor het toernooi in 2028.

Engeland

Het meest voor de hand liggende stadion is natuurlijk Wembley. Met een capaciteit van 90 duizend zitjes zal het stadion de finale van het toernooi met open armen ontvangen. Ook enkele kwartfinales of halve finales zullen waarschijnlijk in het grote stadion in Londen worden afgewerkt. Het enige andere stadion in Londen dat ter beschikking van het EK zal staan, is het Tottenham Hotspur Stadium. Daar kunnen dan weer 62,8 duizend mensen terecht.

Ook in de rest van Engeland zal een deel van het toernooi plaatsvinden. Zo staan het Etihad Stadium in Manchester (53,4 duizend plaatsen), Villa Park in Birmingham (42,6 duizend plaatsen), St. James’ Park in Newcastle (52 duizend plaatsen) en Bramley Moore Dock in Liverpool (52,8 duizend plaatsen) ook op de lijst. Dat laatste stadion wordt op dit moment nog gebouwd en zou vanaf volgend seizoen de thuishaven van voetbalploeg Everton moeten worden.

vlnr. Wembley, Tottenham Hotspur Stadium, Etihad Stadium, Villa Park, St. James’ Park en Bramley Moore Dock. (Bron: Ronald Martinez / Clive Rose / Ross Kinnaird / Naomi Baker / Jan Kruger / Simon Stacpoole/Offside via Getty Images)

Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland

In Schotland zullen de ploegen dan weer naar Glasgow trekken. Daar komen ze terecht in Hampden Park met zo’n 52 duizend plaatsen. Ook Wales krijgt enkele wedstrijden toegewezen. Die zullen plaatsvinden in het gigantische Principality Stadium in Cardiff. Met een capaciteit van 74,5 duizend mensen hoopt Wales alvast de openingswedstrijd binnen te halen.

Het kleinste stadion van het toernooi bevindt zich dan weer in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Casement Park heeft plaats voor ongeveer 34 duizend mensen, maar dat neemt niet weg dat het stadion heel wat charme met zich meebrengt. Als laatste staat ook het Aviva Stadium in Dublin (51,7 duizend plaatsen) op de lijst.

vlnr. Hampden Park, Principality Stadium, Casement Park en Aviva Stadium (Bron:
Marc Atkins / Clive Mason / Sportsfile / Dan Mullan via Getty Images)
Meer
Lees meer...