Eurovisiesongfestival: Bekijk hier de programmatie van Eén

Fans van het Eurovisiesongfestival zijn begin mei volledig op hun plaats bij Eén. De zender toont dan namelijk niet alleen de twee halve finales en de finale van de populaire liedjeswedstrijd, maar ook enkele specials en ander extra’s.

Ook na 68 jaar heeft het Eurovisiesongfestival nog niets aan populariteit moeten inboeten. De wedstrijd kan jaar na jaar gigantische kijkcijfers voorleggen en scoort in heel Europa en zelfs ver daarbuiten. Ook in ons land zitten er telkens weer heel wat mensen voor de buis.

Het grote Songfestivalfeest en ABBA

Voor hen heeft Eén een hele week vol Songfestivalplezier voorzien. Die week wordt afgetrapt op zaterdag 6 mei om 21.20 uur met Het grote Songfestivalfeest. Dat is een concert dat in november 2022 doorging in de Ziggo Dome in Amsterdam met een enorme waslijst aan Eurovisie-iconen. Denk daarbij onder andere aan Loreen, Go_A, Alexander Rybak, Johnny Logan, Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Duncan Laurence, Jamala, Netta en Sandra Kim.

Op maandag 8 mei kan je op Eén dan weer kijken naar de muziekdocumentaire ABBA forever: the winner takes it all. Die wordt uitgezonden vanaf 21.30 uur en toont het volledige verhaal van een van de grootste artiesten die ook het Eurovisiesongfestival won.

Halve finales en finale

Op dinsdag 9 mei gaat het Eurovisiesongfestival in Liverpool dan echt van start met de eerste halve finale. Daarin krijgen we meteen topfavoriet Zweden, met de terugkeer van Loreen, en grootste outsider Finland te zien. Ook de omstreden Nederlandse inzending zal hier proberen de criticasters ongelijk te geven. Verder is het uitkijken naar intervalact Rita Ora, die een medley brengt van haar grootste hits.

De tweede halve finale gaat door op donderdag 11 mei. Daarin is het aan onze Belgische Gustaph om zijn plaats in de finale te proberen afdwingen. Volgens de laatste stand bij de bookmakers zal hem dat alvast lukken. Favoriet in deze halve finale is de Oostenrijkse cultsong Who The Hell Is Edgar?.

De twintig landen die zich uit de halve finales weten te kwalificeren, de grote vijf (Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en de UK) en titelverdediger Oekraïne treden op zaterdag 13 mei aan in de grote finale. Naast de deelnemers zullen ook heel wat Songfestivallegendes op het podium te zien zijn als intervalact.

De uitzending van de drie liveshows begint telkens om 20.55 uur en het commentaar wordt uiteraard verzorgd door Peter Van de Veire. De drie shows zijn zowel op Eén als op VRT MAX te bekijken.

Gustaph, de weg naar Liverpool

Tot slot kan je op Eén ook nog terecht voor de documentaire Gustaph, de weg naar Liverpool. Die zal uitgezonden worden op woensdag 10 mei vanaf 21.25 uur, één dag voor zijn beslissende halve finale dus. In die docu zal Gustaph aan Peter Van de Veire vertellen over wie hij is en hoe hij zich heeft voorbereid op het Eurovisiesongfestival. We krijgen zijn volledige traject te zien, inclusief exclusieve beelden.

Bron: VRT
Meer
Lees meer...