Eurovisiesongfestival: Tsjechië opent finale, Estland sluit af; België in tweede helft

Nu de 25 finalisten van het Eurovisiesongfestival bekend zijn, is ook de running orde van die finale bekendgemaakt. Daarin zal België opnieuw – net als in de halve finale – aantreden als 16de. De avond wordt geopend door Tsjechië, terwijl Estland mag afsluiten.

België plaatste zich – net als negen andere landen – donderdagavond vanuit de tweede halve finale voor de grote finale van het Eurovisiesongfestival 2022. Zij voegen zich bij de tien finalisten van de eerste halve finale en de zogenaamde Big Five, die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale. Dat zijn Italië, Spanje, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, de grootste geldschieters van het evenement.

Volgorde

Het bepalen van de volgorde waarin die 25 landen aantreden in de finale gebeurt in twee fases. Eerst loten alle deelnemers of ze in de eerste of tweede helft van de wedstrijd aan bod komen. Daarna is het aan de organisatie om de exacte volgorde te bepalen.

De organisatie doet dat op basis van enkele factoren. Zo kijken ze eerst en vooral naar het genre van de nummers zodat de show voldoende afwisseling heeft tussen genres. Daarnaast is er ook een praktische kant. Zo hebben sommige optredens heel wat props nodig op het podium. Die worden strategisch geplaatst zodat de crew op de juiste momenten voldoende tijd heeft om alles klaar te zetten.

Al deze zaken zorgden er uiteindelijk voor dat Tsjechië de finale mag openen. Het dancenummer werd in de tweede halve finale gebruikt als afsluiter en zorgde zo voor een leuk feestje. Nu mag meteen voor sfeer zorgen, samen met Roemenië dat er vlak achter komt.

Favorieten halverwege in actie

Vanaf nummer 7 is het tijd voor enkele outsiders, met eerst Noorwegen en twee liedjes later thuisland Italië. Vlak daarna komt fan favorite Spanje, gevolgd door Nederland en de absolute topfavoriet Oekraïne.

Na enkele nummers die het minder doen bij de bookmakers is het als 16de aan Jérémie Makiese om nog één keer het beste van zichzelf te geven. De avond eindigt iets kalmer dan we van het Eurovisiesongfestival gewoon zijn, maar daar zorgde vooral de loting voor.

Zweden, een andere outsider, komt als 20ste in actie, voor Australië, het Verenigd Koninkrijk (nummer 2 bij de bookmakers) en Polen. Als voorlaatste krijgt Servië nog eens de kans om de handen letterlijk op elkaar te krijgen voor Estland tot slot een Hope-lijk prachtige avond mag afsluiten.

Bekijk hier de volledige running order van de finale van het Eurovisiesongfestival van zaterdag 14 mei:

Meer
Lees meer...