Eurovisiesongfestival 2022: België plaatst zich voor de finale

België heeft zich opnieuw weten te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. In tegenstelling tot enkele keren in het verleden werd ons land deze keer als allereerste finalist uit de tweede halve finale afgeroepen. Jérémie Makiese mag komende zaterdag 14 mei zijn nummer Miss You dus nog eens brengen.

Jérémie Makiese had woensdagavond tijdens de jurywedstrijd – goed voor de helft van de punten – al een puike prestatie neergezet. Daardoor was de hoop op een finaleplaats opnieuw gegroeid. Toch bleven de bookmakers sceptisch. De 21-jarige Belg herhaalde zijn sterk optreden echter tijdens de live-uitzending en dat bleek voldoende voor een finaleplaats.

De aanwezige Belgen en de vele fans thuis mochten al snel juichen, want het presentatorstrio riep België als allereerste finalist af. De vorige zes keer dat ons land zich via de halve finale wist te plaatsen, moesten we altijd minstens tot de achtste naam wachten voor de verlossing.

(lees verder onder de video)

Finland opent, Servië en San Marino krijgen publiek mee

De avond begon donderdag meteen met een grote naam. Finland zond namelijk The Rasmus, bekend van In The Shadows. Zij brachten deze keer het lied Jezebel. Het volgende hoogtepunt volgde iets later met Servië. Konstrakta zorgt met In Corpore Sano ongetwijfeld voor het vreemdste lied van de show, maar het publiek is er alvast wild van.

Nog meer wild waren de vele aanwezige fans van San Marino. Achille Lauro haalde alle clichés boven tijdens zijn nummer Stripper. Zijn kooien, vuurwerk, opvallende outfit, luid toegejuichte kus en zelfs een mechanische stier bleken achteraf wel niet genoeg voor een finaleplaats.

Feestjes met Roemenië en Tsjechië

Het prachtige Not The Same van Sheldon Riley voor Australië erna bracht wat rust. Daarna was het veel Belgen ongetwijfeld al uitkijken naar Jérémie, al zorgde WRS van Roemenië met Llámame eerst nog voor een feestje. Met Polen kwam er ook nog een outsider aan bod tot België als derde laatste mocht zingen.

De avond werd afgesloten met Cornelia Jakobs (Hold Me Closer) van het altijd sterke Zweden en Tsjechië. Dat laatste land had We Are Domi gestuurd. Zij zorgden met het dancenummer Lights Off voor een feestelijke afsluiter van de muzikale avond.

Dit zijn de tien finalisten uit de tweede halve finale:

  • Finland
  • Servië
  • Azerbeidzjan
  • Australië
  • Estland
  • Roemenië
  • Polen
  • België
  • Zweden
  • Tsjechië

Zij voegen zich bij de tien finalisten van de eerste halve finale en de zogenaamde Big Five die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale. Dat zijn Italië, Spanje, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk hier de volledige tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival:

De finale van het Eurovisiesongfestival gaat door op zaterdag 14 mei vanaf 21 uur.

Meer
Lees meer...