‘Expeditie Robinson’ 2020 zit erop: deze man mag zich “Robinson” noemen

Vijftien afleveringen lang hebben we kunnen genieten van de avonturen van de kandidaten van Expeditie Robinson. Tweeëndertig dagen lang hebben de kandidaten daarvoor afgezien en/of zich rot geamuseerd. En vandaag is de expeditie op z’n einde gekomen. “Robinson 2020” is niemand minder dan Thomas!

32 dagen. Zo lang hebben de expeditieleden doorgebracht op een onbewoond eiland. 32 dagen lang hebben ze amper gegeten, langzaamaan een geurtje ontwikkeld en daarbovenop ook nog loodzware proeven moeten doorstaan.

Vanavond kregen we te zien hoe de laatste vier kandidaten het beste van zichzelf gaven in een uitputtende tweedelige halve finale en een échte Robinson-waardige finaleproef. Maar er kan natuurlijk maar één de winnaar zijn.

Het spreekt voor zich dat dit artikel vol spoilers staat, voor wie de laatste aflevering van Expeditie Robinson nog niet heeft gezien.

Halve finale, deel 1

Expeditie Robinson Halve Finale 1
VIER

Het tweede plekje in de finale van Expeditie Robinson is een indrukwekkende prestatie. De proef die daarvoor gewonnen moet worden, is dat dan uiteraard ook. Jorik, Elroy en Koen moeten zo lang mogelijk aan een paal blijven hangen. Da’s een simpele opdracht om uit te leggen, maar om uit te voeren helemaal niet.

Jorik is de enige van de drie halve finalisten die in z’n eentje proeven heeft gewonnen. Het komt dus nogal hard binnen wanneer ie opgeeft nog voor we stiekem “Yes, dit is een proef voor Koen” kunnen denken. Langs de andere kant: militairen Koen en Elroy moésten deze proef wel winnen.

Uiteindelijk is het Elroy die – voor het eerst sinds de samensmelting – de proef wint. Het leek er nochtans lang op dat Koen met het tweede ticket voor de finale aan de haal zou gaan. Koen was precies “één of andere gele koalabeer“, die zich niet verroerde aan de paal. En net dat heeft hem genekt: z’n spieren verzuurden en hij moest opgeven.

Halve finale, deel 2

Expeditie Robinson Halve Finale 2
VIER

Na de (tegelijk verdiende en onverdiende) overwinning van Elroy, moeten Koen en Jorik het tegen elkaar opnemen voor het laatste plaatsje in de finale van Expeditie Robinson. En dat moeten ze doen in “gewoon weer zo’n schijt-krachtuithoudingsvermogen-proef”, zoals Jorik het zo mooi beschrijft.

Ook nu is de opdracht simpel: hou met gestrekte armen een bamboestokje boven de houten constructie. Maar ook nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. ’t Is geen opdracht voor Jorik, zoals ie zelf al aangaf. Maar ook Koen is eigenlijk helemaal niet zo tevreden met een uithoudingsproef. Hij had zich namelijk net ik weet niet hoe lang aan een paal moeten vastklampen.

Het ziet er lang naar uit dat Koen het onderspit moet delven. Z’n armen zakken steeds dichter naar de constructie toe. Maar plots vermindert Jorik z’n kracht, waardoor het bamboestokje nét niet van tussen z’n handvaten dondert. Dat is het keerpunt, en Koen (die al vier eilandraden geen stemmen meer had) gaat naar de finale!

“Beloning voor lichaam en geest”

Expeditie Robinson Beloning
VIER

Toen Koen als laatste naar Winnaarseiland vertrok, kreeg ie van Geraldine nog een brief mee. Daarin werd een “beloning voor lichaam en geest” beloofd. En die was … niet helemaal wat de stoere mannen zich hadden voorgesteld.

Thomas, Koen en Elroy reageerden teleurgesteld en zelfs een tikkeltje boos op de beloning die ze kregen: vers fruit en een massage. Maar de drie mannen gingen van “geef mij maar eten” en “mijn vrouw weet dat ik niet graag heb” al snel over naar “alles doet pijn” en “dit is de beste prijs die je kon winnen”.

Hun avontuur op een onbewoond eiland? Dat sloten de drie (ondertussen niet meer zo stoere) mannen af met een emotioneel kampvuur.

Finale: dé Robinson-proef

Expeditie Robinson Finale
VIER

En dan was het plots zover: de finale van Expeditie Robinson 2020. De titel “Robinson” mogen dragen, is een hele eer. En daarom zijn we (niet zo) stiekem heel blij dat het laatste stukje van de weg daarnaartoe opnieuw even indrukwekkend was als vroeger.

Elroy, Koen en Thomas moesten een loodzware proef afleggen, waarin alle aspecten van een “Robinson” (behalve vuur maken) aan bod kwamen. Het was een razend spannende finale, met een verdiende winnaar. (Als je ’t nu nog niet doorhebt, dan heb je Expeditie Robinson niet gevolgd.)

“Dat durf je gewoon niet dromen”

Expeditie Robinson Winnaar
VIER

Jep, ons land wint de ultieme survivalwedstrijd van Nederland, en dat allemaal dankzij Thomas.

De West-Vlaming had de laatste afleveringen van de wedstrijd op Winnaarseiland doorgebracht en bewees in de finale opnieuw dat hij daar écht thuishoorde. Toch bleef ie – na wat geschreeuw om z’n overwinning te vieren – best rustig, zoals we ‘m kennen. “Dat durf je gewoon niet dromen”, klinkt het.

De andere finalisten nemen het (voor de camera toch) sportief op. “Ik heb de finale gehaald van Expeditie Robinson, m’n favoriete televisieprogramma ooit”, begint Koen “met het IQ van een krop sla” te vertellen. “Dan kan je gewoon niet ontevreden zijn.”

Ook Elroy “ik heb gepiekt op het juiste moment” blijft sportief. “Dit is de expeditie”, vertelt ie. “En er kan er maar één winnen. Dit is de taart, en daar had ik graag een kers op gegooid. Maar die kers is voor Thomas.”

Thomas in Expeditie Robinson

Wat wij vooral onthouden hebben van Thomas in Expeditie Robinson? De al dan niet verdienstelijke poging om z’n West-Vlaamse accent te verbergen, misschien. Of de manier waarop hij “Elroy” uitsprak, met een prachtige Engelse “r”.

Meer
Lees meer...