Fans van BTS eisen dat HYBE breekt met Scooter Braun na pro-Israëlische uitspraken

De afgelopen weken spreken steeds meer fans van BTS, en de andere K-popgroepen onder het label HYBE, hun ongenoegen uit over de samenwerking van het label met Scooter Braun. Die laatste is de CEO van HYBE America en kan je nog kennen van de zaak rond de master van Taylor Swift. Braun liet zich de afgelopen maanden positief uit tegenover Israël, wat bij heel wat K-popfans in het verkeerde keelgat schiet.

Er is de laatste tijd heel wat de doen rond de positie van Scooter Braun bij het Zuid-Koreaanse label HYBE, dat onder andere de agentschappen van K-popgroepen BTS, LE SSERAFIM, SEVENTEEN en NewJeans omvat. Braun steekt het niet onder stoelen of banken dat hij Israël steunt tijdens de gewelddadige invallen in Palestina, waarbij al meer dan 30.000 mensen om het leven kwamen. Fans eisen nu dat HYBE afstand neemt van Braun, maar voorlopig lijkt dat niet te gaan gebeuren.

#HYBEDivestFromZionism

De afgelopen weken deelden heel wat fans van BTS posts met de hashtag #HYBEDivestFromZionism. Hiermee vragen ze het label om de banden met Scooter Braun te verbreken nadat hij al meerdere malen duidelijk maakte dat hij Israël steunt. Zo was Braun te zien in een video op het officiële account van het Israëlische medianetwerk Arutz Sheva. In de video gaf hij een speech van drie minuten waarin hij Palestina opriep om de gegijzelde Israëliërs vrij te laten. “Een week geleden werd ik wakker en zei ik tegen mezelf dat ik naar Israël moest gaan om mijn mensen te steunen”, zei hij. Braun is Amerikaan, maar hij zei dat zijn grootmoeder een overlever is van het concentratiekamp van Auschwitz tijdens de tweede wereldoorlog. Daarnaast deelde hij op sociale media al verschillende keren positieve boodschappen over Israël.

Enkele fans regelden zelfs een protesttruck die rond het hoofdkantoor van HYBE in Yongsan, Seoul rijdt. Daarop staat de eis van de fans te lezen: “Koreaanse en Internationale ARMY (fans van BTS, red.) eisen dat HYBE afstand neemt van Zionisme en Zionisten in de muziekindustrie”. Een fan zette zelfs een petitie op om aan HYBE te vragen om afstand te nemen van Scooter Braun. De petitie verzamelde in drie dagen tijd meer dan 16.000 handtekeningen.

Reactie HYBE

HYBE reageerde met een statement aan The Korea Times al kort op de heisa. Daarbij maakte het duidelijk dat het niet van plan is om Braun zomaar aan de deur te zetten. “Het gaat om een persoonlijk statement dat losstaat van het beheren van een bedrijf”, klonk het daarbij.

In 2021 fuseerde HYBE zich met het Amerikaanse platenlabel Ithaca Holdings, dat in 2013 werd opgericht door Scooter Braun. In januari 2023 werd Braun aangesteld als de CEO van HYBE America, de Amerikaanse tak van HYBE.

Meer
Lees meer...