‘Fantastic Beasts 3’ ontgoochelt aan box office; toekomst franchise in gevaar?

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is er voorlopig nog niet in geslaagd om mensen massaal naar de cinema te lokken. De derde film uit de reeks ging dit weekend in première in de Verenigde Staten en deed daar met een box office van 43 miljoen dollar (bijna 40 miljoen euro) een stuk lager dan zijn voorgangers. De vraag stelt dan ook steeds meer of de franchise na alle schandalen nog wel te redden valt.

Op de internationale markt doet Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore het iets beter met in totaal al zo’n 150,4 miljoen dollar (140 miljoen euro) aan inkomsten. Daar loopt de totale box office volgens Deadline wel nog steeds 38 procent achter op Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) en 42 procent achter op de eerste film uit de reeks, Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016).

Corona, Rusland en slechte reviews van Fantastic Beasts 2

Die matige cijfers komen niet geheel onverwachts. Er is niet alleen nog steeds de coronacrisis die in sommige landen – zoals China – delen van de wereldbevolking weghoudt uit cinema’s. In Rusland komt de film door de oorlog in Oekraïne zelfs helemaal niet uit.

Daarnaast haalde Fantastic Beasts 2 over het algemeen zeer slechte reviews. Warner Bros. hoopt dat de grote onthulling als cliffhanger op het einde van die film voldoende zou zijn om mensen te doen terugkeren. De productiestudio hoopt dat mond-tot-mondreclame over een duidelijk betere derde film de box office-cijfers toch nog kan boosten. Maar ondertussen zijn er de voorbije jaren ook de vele transfobe uitspraken van bezielster J.K. Rowling. Daarnaast zijn ongetwijfeld ook fanatieke fans van Johnny Depp afgehaakt omdat de acteur vervangen is door Mads Mikkelsen voor de derde film.

Nieuwe boeken met nieuwe verhaallijnen?

Het plan van Warner Bros. blijft officieel nog steeds om vijf films te maken in de Fantastic Beasts-reeks, maar experts menen dat er intern eerst grondig zal moeten nagedacht worden over de richting die de franchise uit wil. Ironisch gelijkt lijkt de filmstudio hier de verguisde J.K. Rowling nodig te hebben. Het is duidelijk dat de Fantastic Beasts-films inhoud en diepgang missen omdat ze allemaal gebaseerd zijn op één boek, dat in tegenstelling tot de Harry Potter-films.

Nieuwe boeken, met nieuwe verhaallijnen lijken daarom misschien wel het enige dat de franchise echt kan redden. Voor projecten verder in de toekomst, zoals een reeks rond Harry Potter voor HBO Max, lijkt dat al helemaal noodzakelijk. De originele acteurs – zoals onder andere Rupert Grint en Daniel Radcliffe – lijken namelijk niet van plan om daarvoor terug te keren.

Meer
Lees meer...