Film ‘Amsterdam’ dreigt 100 miljoen dollar te verliezen ondanks topcast met onder andere Christian Bale, Margot Robbie, Taylor Swift en Matthias Schoenaerts

De nieuwe film Amsterdam lijkt op alle vlakken teleur te stellen. Zo zijn de box office-cijfers enorm laag en ook de reviews zijn voornamelijk negatief. Dat komt als een verrassing want de film kan rekenen op een absolute topcast met heel wat grote namen.

Films met een topcast halen meestal hoge bezoekcijfers, maar het is geen garantie op succes. Dat bewijst de nieuwe film Amsterdam. Hoewel de cast bestaat uit verschillende grote namen, zijn de bezoekcijfers opvallend laag. En ook de filmcritici lijken geen fan te zijn van de film.

Amsterdam

De film speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. We volgen Burt Berendsen (Christian Bale) die naar Frankrijk wordt gestuurd om daar mee te strijden aan het front. Burt leert daar Harold Woodsman (John David Washington) kennen. Wanneer ze allebei verwondingen oplopen, worden ze verzorgd door verpleegster Valerie Voze (Margot Robbie). Na de oorlog verhuizen de drie naar Amsterdam, waar ze een tijdje samenwonen. Later keert Burt terug naar zijn vrouw in New York City. Harold, die ondertussen een relatie heeft met Valerie, trekt ook naar New York City.

Vervolgens komt er een tijdsprong van vijftien jaar. Burt en Harold zijn nog steeds vrienden, maar hebben niet meer gehoord van Valerie sinds ze Amsterdam verlaten hebben. Tot ze betrokken raken bij een moordzaak die ook een link heeft met Valerie.

100 miljoen dollar verlies

Hoewel de film kan rekenen op een absolute topcast met naast Christian Bale, John David Washington en Margot Robbie ook Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Mike Myers, Zoe Saldaña, Rami Malek, Taylor Swift en Matthias Schoenaerts, stelt hij nu toch teleur. In zijn openingsweekend bracht de film amper 10 miljoen dollar (10,29 miljoen euro) op, waarvan 6,5 miljoen dollar (6,69 miljoen euro) in de Verenigde Staten en Canada en 3,5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) in de rest van de wereld. Daardoor lijkt de film af te stevenen op een enorm verlies. Het budget van de film lag namelijk op 80 miljoen dollar (82,28 miljoen euro), plus 70 miljoen dollar (72 miljoen euro) voor de wereldwijde promotie. Er wordt geschat dat het zou kunnen gaan om een verlies van 100 miljoen dollar (102,85 miljoen euro).

Maar niet enkel de box office valt tegen, ook de reviews van de film zijn teleurstellend. Zo haalt de film 33 procent op Rotten Tomatoes en blijft hij steken op 47 procent op Metacritic. Op beide sites wordt dat percentage berekend op basis van het aantal positieve reviews.

Bekijk hier de trailer van Amsterdam:

Meer
Lees meer...