Franse spelers die penalty misten in WK-finale krijgen (opnieuw) racistische reacties over zich heen

De grote finale van het WK voetbal in Qatar is ondertussen al drie dagen geleden. Toch valt er nog heel wat over die finale tussen Argentinië en Frankrijk te vertellen. Zo zouden penaltytrappers Kingsley Coman (26) en Aurélien Tchouaméni (22) na hun gemiste penalty’s heel wat racistische opmerkingen over zich gekregen hebben. De Franse voetbalbond is ondertussen een onderzoek gestart.

Terwijl Argentinië zijn gewonnen finale tegen Frankrijk nog steeds aan het vieren is, is het in Frankrijk minder groot feest. Daar krijgen twee spelers namelijk te maken met racisme na hun gemiste strafschop in de grote finale. Hetzelfde gebeurde ook vorig jaar, tijdens de EK-finale tussen Engeland en Italië. Toen kregen Bukayo Saka, Marcus Rashford en Jadon Sancho dezelfde soort opmerkingen na hun gemiste penalty’s.

Twee gemiste penalty’s

Na weken vol internationaal voetbal kwam er afgelopen zondag een einde aan het WK in Qatar. In de grote finale stonden Argentinië en Frankrijk tegenover elkaar. Hoewel die finale er in de eerste helft niet zo interessant uitzag nadat Argentinië meteen op 2-0 kwam, sloeg dat in de tweede helft volledig om.

Tien minuten voor het einde kregen de Fransen een penalty en trapte Kylian Mbappé hem netjes binnen. Twee minuten later doet hij dat nog eens, maar deze keer niet vanop de stip. Na negentig minuten stond het dus 2-2, waarna er verlengingen volgden. Ook daarin scoorden beide teams nog eens.

Daarna was het dus tijd voor penalty’s. En terwijl Argentinië ze één voor één binnenwerkte, bleef dat succes bij Frankrijk uit. Zowel Kingsley Coman (26) als Aurélien Tchouaméni (22) misten hun strafschop. Uiteindelijk won Argentinië met 4-2 in de penaltyreeks en mocht sterspeler Lionel Messi voor het eerst met de beker naar huis.

Racisme

Die gemiste strafschoppen waren opnieuw voer voor racistische opmerkingen tegenover de twee spelers. Op sociale media regende het aan negatieve commentaar, waarbij niet altijd de meest respectvolle woorden werden gebruikt. Naast gepaste kritiek grepen sommigen dan ook naar racistische opmerkingen die niets meer met de wedstrijd te maken hadden.

Naast Coman en Tchouaméni kreeg ook de jonge aanvaller Randall Kolo Muani (24) ervan langs, omdat hij in de toegevoegde tijd van de verlengingen nog een grote kans miste. Zowel Tchouaméni als Kolo Muani deactiveerden hun Instagram-account door de golf aan reacties. Ondertussen zijn de twee wel weer terug.