‘Frozen’ lost 62 jaar oude cold case op

Frozen is wereldberoemd. De Disneyfilm uit 2013 veroverde de hele wereld toen ie verscheen. En z’n opvolger uit 2019 deed precies hetzelfde. Maar in Rusland is Frozen nu nóg bekender geworden. Dankzij de film hebben onderzoekers namelijk een cold case kunnen oplossen. Die was al 62 jaar een groot mysterie geweest.

Frozen speelt zich – zoals de titel al wel deed vermoeden – volledig af in een besneeuwd landschap. De animatiefilm gaat over de zusjes Anna en Elsa, de prinses en koningin van Arendelle, en hun vriendje Olaf. Elsa heeft vreemde krachten. Ze kan namelijk zomaar ijs uit haar handen toveren.

Russische cold case

Het kan niet verbazen dat het animatieteam bij Disney zich serieus geïnformeerd heeft over de beweging van sneeuw en ijs. En die kennis hebben ze in Rusland gebruikt om een unsolved mystery op te lossen. Het gaat om een zaak uit het jaar 1959.

Negen studenten en een begeleider trokken toen door de Oeral. Een van de bergen uit die bergketen wordt ook wel “Dead Mountain” genoemd. De studenten wisten dat. Ze hadden dus uit voorzorg hun tenten opgezet aan de voet van de besneeuwde berg.

Complottheorieën

Maar die voorzorgen hebben blijkbaar geen nut gehad. Want de groep hikers is nooit bij het volgende checkpunt aangekomen. Maanden later zijn hun dode lichamen teruggevonden in de sneeuw. Dat staat te lezen op de website van National Geographic.

Onderzoekers buigen zich al 62 jaar over de zaak. En in die tijd zijn uiteraard héél wat speculaties en zelfs complottheorieën opgedoken. Russen waren in de ban van een ontvoering door aliens. Ze geloofden zelfs dat de verdwijning een experiment van de overheid was.

Lawine

Dankzij Frozen is gebleken dat daar niks van aan is. John Gaume, die professioneel sneeuw en lawines nabootst, heeft namelijk door de Disneyfilm nieuwe inzichten gekregen. Het was hem opgevallen hoe de sneeuw zich op het scherm verplaatste.

Daarop trok ie naar Los Angeles. Hij praatte er met het animatieteam van Disney. Die mensen gaven Gaume een soort code. Daarmee kon ie z’n eigen simulaties ook op die manier laten verlopen. En daardoor ontdekte hij dat de groep wandelaars omgekomen was in een lawine.

Meer
Lees meer...