Ge zijt van ’t Stad als ge deze 23 cafés kent 

Als zot van ‘A’ ben je trots op Antwerpen. Je bent fier op zijn brouwerijen, lust al eens een Antwerps handje en je weet dat de Italiëlei gevolgd wordt door de Frankrijklei en dan pas uitmondt in de Britse- en Amerikalei. Maar bovenal steun je de cafés van ’t Stad. Je weet waar er bieren gedegusteerd worden en waar een pint te veel pakken, kan. In deze cafés heb je als échte Antwerpenaar de bodem van het glas al vaak mogen aanschouwen:

1. Café Kulminator

Voor de Antwerpenaar en de bierkenner! Dit café is onlangs door de gerenommeerde biersite ratebeer.com verkozen tot beste biercafé ter wereld. De kenners onder jullie hadden het al kunnen raden, maar ‘Kulminator’ is niet alleen een straf café, maar ook één van de strafste bieren ter wereld, afkomstig uit Duitsland. 

2. Chatleroi

De Chatleroi is pure gezelligheid. Of je nu aan de toog hangt of aan tafel zit, het maakt al niet uit. Ook in de zomer is dit een echte topper met dank aan het geweldige terras waar de rokende Antwerpenaar rustig zijn safke kan paffen.

3. De Pallieter

Wil je per se Vlaamse acteurs tegenkomen? Passeer dan eens langs de Pallieter op een vrijdagavond. Ook dit café ken je als Antwerpenaar door en door. De Pallieters gaan vaak door tot in de late uurtjes, onder het moto: koppaain, das vaar van oe gat dor moette ni oep zitte

4. ’t Vervolg

Een café voor studenten maar ook voor het gewone volk. Het is dan ook het stamcafé van de studentenvereniging Eligia. En waar studenten zijn, zijn goedkope prijzen. Als je geen zin hebt om blut te zijn maar wel pottendarm, dan ga je naar ’t Vervolg. 

5. ’t Paters Vaetje

Bier nemen ze hier serieus. Zo serieus dat ze zelfs biercocktails aanbieden. Bij deze al vast een glimp van de kaart: Malheur 10°, Oerbier, Troubadour Blond, Sint Bernardus 12 Abt, Verboden Vrucht, Vlaskop, Kwak en Houten Kop. Zedde vergeten een foongke te legge? ’t Paters Vaetje voorziet een aantal kleine gerechten die de schade later op de avond kunnen beperken. Van een portie kop tot een Griekse salade, een kaasburger, lasagne verde of een omelet ‘Paters Vaetje’. 

6. Den Engel 

Als deze geen belletje doet rinkelen, dan hoor je wel degelijk bij de parking. Zelfs mensen die mè tram zeive raaje komen hier geregeld aan de toog hangen. Ze noemen zichzelf ‘het café van Antwerpen’ en daar hebben ze alle reden toe. Een donkerbruine kroeg waar Antwaarps de huistaal is. Mocht je alsnog snakken naar een gewone pint: je betaalt evenveel voor een 33cl als voor een 25-er, dasbekaanstverniet

7. De Muze

De Muze is niet meer, maar krijgt toch nog de eer om in deze lijst te staan. Wie van (live) Jazz hield, ging hier een pintje drinken. In dit populaire café zaten de 3 verdiepen soms helemaal vol en kon je van bovenuit de concerten gadeslaan. Ook de toog was een aangename plek om een pint te pakken.

8. Het Elfde Gebod 

Als de Antwerpenaar een kreuske wilt slage, dan doet hij dat niét in Het Elfde Gebod. Je vindt de naam terug in de massa heilige beelden die het interieur rijk is. Hoewel het eigenlijk een eetcafé is, mocht het niet ontbreken in deze lijst. Het café is gelegen in het historische centrum en beschikt over een mooie bierkaart!

9. ’t Waagstuk

Als je dit als bierliefhebber nog niet bezocht hebt dan zedde ga oep awe kop gevalle. ’t Waagstuk, dat gelegen is op de gezellige Stadswaag, biedt een gigantische bierkaart aan. Momenteel hebben ze 10 bieren van het vat waaronder hun eigen bier ‘Waagstuk’. Je kan hier ook iets eten: typische Vlaamse gerechten zoals beuling met appelspijs en gekapt met krieken. Maar ook croques, salades en pasta’s. 

10. Café Baron

Rock ’n roll en goede sfeer, dat is de Baron. Dit café ligt ook weer op de gezellige Marnixplaats en is dé plek om voor of na het uitgaan nog een pintje te pakken. Het terras is de place to be voor de Antwerpenaar op een zomerse zondagmiddag, mor tis ook altaat plezaant on den toog.

11. Café De Vismijn

De Vismijn ligt op ’t Zuid en is de ideale locatie voor bruine kroeg-liefhebbers. Ervaren tappers serveren je hier Stella, das ginne kattepis. En als het iets meer mag zijn, dan kan dat ook!

12. ’t Antwaerps Bierhuiske

’t Antwaerps Bierhuiske, doar ist. Dit café, gelegen in de Hoogstraat, vlakbij de Grote Markt, beschikt ook over een straatterras. Doelpubliek: bierkenners!

13. Soho

Voornamelijk voor de rich & famous en liefhebbers van wijn en cava. Maar dit past wel in een stad als Antwerpen. Hier ga je meestal iets drinken voor je naar de Noxx afzakt of na een etentje in de dichtstbijzijnde Fiskebar

14. ’t Oud Arsenaal

Dankzij hun ruime keuze aan trappistenbieren en geuzes is ’t Oud Arsenaal een must voor alle bierliefhebbers. Het café ligt vlakbij de hippe Schuttershofstraat en Hopland. 

15. Café Korsakov

De Korsakov is niet zelden de laatste kroeg van de avond, zo rond een uur of 5, voor ne leste. De plaats waar Antwerpenaren nét dat pintje te veel drinken. Een klapke doen buiten het café kan, maar let op: Tram 4 durft wel eens héél erg dichtbij komen… Sinds kort is het café met een 20-tal zitplaatsen uitgebreid om de drukte buiten te beperken.

16. Vitrin

Café Vitrin werd als locatie gebruikt voor een clip van Admiral Freebee. 

Vitrin ligt op ’t Zuid én aan de Marnixplaats. De echte Antwerpenaar komt hier geregeld ’s avonds een pint drinken of ’s morgens illy-koffie. De Vitrin(es) worden omringd door een terras met lange banken. Bij minder dan 10°C steken ze de warmtelampen aan, die nét genoeg warmte geven zodat je handen niet vastvriezen aan de glazen. En Antwerpen zou Antwerpen niet zijn zonder zijn BV’s. Ook hier loop je een grote kans op een aantal bekende gezichten.

Helaas sluit Vitrin altijd om middernacht. Maar dat is nog wat vroeg voor de Antwerpenaar om zen schup af te keusse. De meesten drinken hun pint leeg en trekken dan naar de andere kant van het plein richting café baron. 

17. ’t Zeezicht

Gelegen op de Dageraadplaats, een andere, fraaie côté van Antwerpen (Zurenborg). Dit zijn alvast enkele bieren op fles: Tourtel, Rodenbach, Geuze, Pale-ale Whitbread, Groene Duvel, Grolsch Beugel, Hopus, Tripel d’Anvers, ’n Toeback. Maar je kan hier ook eten, zowel een kleine als een grote hap, steeds seizoensgebonden. Das gewaarkt. Eddetverstoan?

18. Café Hopper

Een beetje blasé is oké, denk je als Antwerpenaar. Den Hopper is een fenomeen op ’t Zuid. Het Jazz café waar op maandagavond live muziek wordt gespeeld, ligt tegenover het Museum van Schone Kunsten en is omgeven door een groot terras. 

19. De Prof

Voor een Antwerpenaar maar ook voor studenten is dit basiskennis. Voor pintjes of ‘vliegende herten’ duiken we dit café in. Je kan de keet ook reserveren en er bangelijke fiesjes organiseren. 

20. De Pelgrim 

Het authentieke café van Brouwerij De Koninck. De Antwerpenaar heeft geen verdere uitleg nodig. Het schuim van de bollekes scheert hoge toppen in de Pelgrim! Ook overheerlijke Vlaamse gerechten. 

21. De Rui

Als jij denkt dat heel de wereld slaapt, dan is de Rui sowieso nog open. Rond 7u ’s morgens mag je hier ongestoord binnen strompelen en nog een croque monsieur bestellen na de toch wel zware nacht. Speel gerust nog een spelletje pool om de late snack te laten zakken!

22. De Vagant 

Heeft de Antwerpenaar iet straf nodig? Dan gaat hij naar de Vagant. De Vagant biedt een groot Belgisch aanbod: meer dan 200 (fruit)jenevers en likeuren. 

23. Café Beveren 

Ambiance verzekerd met de jukebox! Dit café, gelegen op de Vlasmarkt, is een echte klassieker! 

Maar ’t Stad is natuurlijk zoveel meer dan deze 23 cafés. Antwerpenaren hebben een eindeloze keuze tussen toffe bars, bruine kroegen en hippe cafés. En ALLES te doen met de fiets! 

Meer
Lees meer...