Geen gegevens achterlaten op café of restaurant, wel cafébaas bellen als je ziek wordt

Restaurants en cafés in België mogen komende zaterdag – 8 mei – opnieuw hun terras openen. Dat gebeurt door de aanhoudende coronacrisis wel nog steeds onder strenge voorwaarden. In vergelijking met de laatste keer dat de horeca open was, is het echter niet meer verplicht om je gegevens bij ieder bezoek achter te laten. Wel moet je de uitbater contacten als je binnen de 14 dagen na je bezoek ziek wordt.

Op 14 april prikte het Overlegcomité een datum voor de heropening van de terrassen van cafés en restaurants. Iets meer dan een week later bevestigde het die datum van 8 mei nogmaals en kwamen er ook de eerste richtlijnen waaraan horecazaken zich moeten houden.

Zo mogen er maximaal vier mensen aan één tafel zitten tenzij het gaat om een huishouden dat uit meer dan vier personen bestaat. Tussen personen van verschillende tafels moet altijd anderhalve meter afstand zijn en rechtstaan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, mag alleen met een mondmasker. De bediening gebeurt ook altijd aan tafel door personeel dat verplicht een mondmasker draagt. Tot slot is het sluitingsuur vastgesteld op 22 uur.

Contact tracing

Toch waren er nog steeds enkele zaken waarover geen duidelijkheid was. Later op de dag zal daarover een protocol verschijnen, maar de krant Het Nieuwsblad kon die gegevens al inkijken. Zij melden dat het – in tegenstelling tot in het najaar – niet nodig zal zijn om je contactgegevens achter te laten bij ieder bezoek. Die manier van werken kreeg toen veel kritiek omdat contact tracing die gegevens zo goed als nooit zou opgevraagd hebben bij horecazaken. Uitbaters moeten daarentegen wel aan klanten vragen om hen te verwittigen als ze 14 dagen na hun bezoek ziek worden.

Meer
Lees meer...