Gewoon (en goedkoop) medicijn kan tienduizenden levens redden

Medicijn Hersenletsels
Pixabay

Een behandeling van een slordige zeven euro kan tienduizenden levens redden. Waarom die nog niet gebruikt wordt? Het gaat vooral om de behandeling na hersenletsels. En die komen het vaakst voor in combinatie met andere verwondingen.

Een behandeling met tranexamzuur kan de levens van tienduizenden mensen redden. Het medicijn zorgt ervoor dat de bloedklonters in je lichaam minder snel uiteenvallen. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat je lichaam de bloeding onder controle kan houden.

70 miljoen hersenletsels wereldwijd

Behandelingen met tranexamzuur worden al vaak gebruikt. Het gaat dan om patiënten met wonden over hun hele lichaam. Vaak zijn daar ook hoofdwonden bij. Tot nu toe gebruikten dokters de behandeling nog niet als het énkel om hersenletsels ging.

Naar schatting zijn er over de hele wereld zo’n 70 miljoen mensen met hersenletsels. Die komen er vooral na ongevallen met gemotoriseerde voertuigen, aanvallen en vallen. In de meeste van die gevallen gaat het om gemiddelde letsels. Dat klinkt niet zo erg, maar vaak overlijden de patiënten toch.

22 procent minder sterfkans

Recent onderzoek bij meer dan 9.000 patiënten in 29 landen, heeft aangetoond dat tranexamzuur wel degelijk een positief effect heeft op de sterfkansen na een hoofdwonde. De kans dat een patiënt met hersenletsel sterft, is 22 procent kleiner als die zo’n behandeling krijgt.

De 9.000 patiënten werden binnen de drie uur na het ongeval behandeld met ofwel tranexamzuur ofwel een placebo. Op het eerste zicht leek dat geen groot verschil te zijn, tot de onderzoekers onderscheid maakten tussen de verschillende graden van wonden.

Gemiddelde wonden

Bij extreme letsels zal tranexamzuur waarschijnlijk geen al te groot verschil maken, maar bij milde en gemiddelde wonden, kan de behandeling levens redden. Belangrijk daarvoor is wel dat het zuur snel genoeg toegediend wordt.

De gevolgen van de behandeling kunnen levens redden. Door de bloeding te verminderen, zorgt het zuur ervoor dat er zich geen buil vormt aan de binnenkant van je hoofd. Zulke builen kunnen namelijk je hersenen knellen en op die manier dodelijk zijn.

Een behandeling met tranexamzuur is bovendien helemaal niet duur. Tijdens het onderzoek kostte die gemiddeld ongeveer 7 euro per persoon.

Gesponsorde artikelen