Gillian Anderson over ‘The Crown’-personage Margaret Thatcher: “Ik heb alles gelezen en gezien wat ik kon vinden”

Sinds afgelopen weekend is actrice Gillian Anderson te zien als Margaret Thatcher in het vierde seizoen van The Crown. Het personage schreef geschiedenis. Dus vond Anderson het belangrijk dat ze zo goed mogelijk voorbereid was op de rol. Ze heeft dan maar alles dat ze vond, gelezen en bekeken.

Het is niet zomaar een personage dat Gillian Anderson vertolkt in het vierde seizoen van The Crown. Nee, de actrice kroop in de huid (en de mantelpakjes) van de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk, Margaret Thatcher.

Alles lezen en bekijken

De actrice wist dat ze goed voorbereid moest zijn om dat personage geloofwaardig te spelen. En dus heeft ze zoveel mogelijk over Thatcher gelezen en bekeken voor de opnames van The Crown begonnen. Dat vertelde Gillian Anderson tijdens een interview met Entertainment Weekly.

“Ik ben begonnen met haar kindertijd”, klonk het. “Ik heb gelezen over haar ouders, haar zus, haar eigen kindertijd, naar school gaan in Lincolnshire, werken in de winkel en ga zo maar door.” De actrice heeft verschillende biografieën gelezen. Onder andere die van Charles Moore en ook de autobiografie van Thatcher.

“Er is zoveel materiaal. Volgens mij heb ik alles gezien dat ik maar kon vinden. Vorig jaar nog is een documentaire verschenen, Thatcher: A British Revolution. Da’s een goede”, vertelde Anderson nog. Maar ze heeft meer gedaan dan enkel lezen over Margaret Thatcher. Ze heeft ook bestudeerd hoe de voormalige eerste minister beweegt, praat en zich kleedt.

Ongemakkelijke kousen

Die stijl was niet altijd aangenaam, klonk het in het interview. “De kousen die ze voor mij hadden uitgezocht zijn waarschijnlijk de minst comfortabele die ik ooit heb gedragen”, vertelde Anderson. “Ik droeg ook een soort bodysuit om me iets breder te maken.”

“Dat was niet echt comfortabel, maar het gaat ook niet om mijn comfort of mijn smaak. Alles samen denk ik dat we erin geslaagd zijn om een look te creëren voor Thatcher waar iedereen tevreden over is.”

Kapsel en tanden

“Het kapsel”, gaat Gillian Anderson verder. “Het heeft zo lang geduurd voor we dat juist kregen. Er waren twee pruiken. Eentje was voor het eerste deel. De twee was iets anders, ik denk dat die iets roder was. Het heeft veel tijd gekost om die niet té groot te maken, om het kapsel precies juist te krijgen.”

“We hebben erover getwijfeld om me valse tanden te geven. Haar tanden waren namelijk een heel belangrijk stuk van haar persoonlijkheid. Want ze had heel slechte tanden. Dus hebben ze me een vals gebit gegeven, maar dat was te veel.” Anderson probeerde nog op andere manieren haar tanden slechter te doen lijken. Maar “uiteindelijk besefte ik dat ik het gewoon moest acteren”.

The Crown is één van de 50 beste series op Netflix. De volledige lijst vind je hier.

Meer
Lees meer...