Goed nieuws voor de 1,5 miljoen Belgen die pillen voor cholesterol slikken

Er is een medische doorbraak bereikt in het zoeken naar een oplossing voor te hoge cholesterolwaarden in ons bloed.  Bij chronisch hoog cholesterolgehalte loop je meer kans op hart- en vaatziekten en dus krijg je een groter risico op beroertes en hartinfarct door het dichtslibben van je bloedvaten. D-PDMP blijkt het dichtslibben van aders te voorkomen. 

De ontdekking werd gedaan door specialisten de Johns Hopkins University in Baltimore, één van de belangrijkste onderzoeks- en onderwijsinstellingen wereldwijd.  D-PDMP verandert de manier waarop vet metalliseert in ons lichaam, en verhindert atherosclerosis, de buildup van vet en cholesterol in onze aderen. Atherosclerosis of aderverkalking en de gevolgen ervan zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Westerse wereld. 

In ons land zijn er anderhalf miljoen mensen die medicatie nemen om hun cholesterol te regelen. Hoge cholesterol is, naast ondermeer roken, één van de belangrijkste oorzaken van aderverkalking.

Vijf jaar

D-PDMP blokkeert ondermeer de chemische synthese van GSL-molecules of glycosphingolipiden. Het veroorzaakte in de tests een daling van het LDL-niveau (de zogenaamde “slechte” cholesterol), maar ook in het gevaarlijke geoxideerd LDL (oxLDL). De waarden van HDL (de “goeie” cholesterol) gingen omhoog en er was ook een significante daling van triglycerides, een ander soort vet dat leidt tot aderverkalking.

In de fase die nu volgt wordt specifiek bij mensen nagegaan of D-PDMP schadelijke bijwerkingen heeft. Dr. Subroto Chatterjee, de man die het onderzoek leidt, vermoedt dat het nog ongeveer vijf jaar gaat duren voor D-PDMP op de markt komt.

De huidige generatie van cholesterol-geneesmiddelen heeft veel bijwerkingen, gaande van diarree en erectieproblemen tot depressie en moeheid.

Bronnen: Innate Response Activator B Cells Aggravate Atherosclerosis by Stimulating T Helper-1 Adaptive Immunity en Johns Hopkins Medecine (Scientists Alter Fat Metabolism in Animals to Prevent Most Common Type of Heart Disease).
Meer
Lees meer...