Groener ondernemen? Zo begin je eraan

Geschreven met branded content van Maes Mobility.

Sta je aan het roer van een grote onderneming of ben je net begonnen met een start-up? In een wereld die steeds milieubewuster wordt, is het verduurzamen van je bedrijf niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je imago en de kosten op lange termijn. Tijd dus om je bedrijf een groen tintje te geven. Ben je benieuwd hoe? Hier zijn vijf praktische tips om je op weg te helpen!

Energie-efficiëntie als prioriteit

Een van de eerste en misschien wel belangrijkste stappen naar een duurzamer bedrijf is ervoor zorgen dat minder energie verspilt. Investeer in energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen, en kies daarnaast ook voor slimme thermostaten om het energieverbruik te reguleren. Zet kleine apparaten zoals een koffiemachine of printer uit wanneer ze niet in gebruik zijn en moedig je personeel ook aan om bewust om te gaan met elektriciteit. 

Groene legale voordelen

Ten tweede kun je ervoor kiezen om duurzame voordelen in het loonpakket van je werknemers te integreren. Dat is niet enkel goed voor het milieu en het groene imago van je bedrijf, maar je houdt er ook je werknemers tevreden mee. Denk bijvoorbeeld aan een fietsplan, eco-vriendelijke voordelen in de bedrijfskantine of geef je werknemers een duurzame wagen die men elektrisch kan laden. In veel landen zijn er bovendien belastingvoordelen en subsidies beschikbaar voor elektrische voertuigen, wat het voor jou als werkgever ook financieel aantrekkelijk maakt.

Flexibel werken en digitale communicatie

Flexibel werken is niet alleen handig voor medewerkers, maar het kan ook de ecologische voetafdruk van je bedrijf verminderen. Moedig thuiswerken dus aan wanneer dat mogelijk is om zo het woon-werkverkeer te verminderen. Is het toch nodig dat je werknemers geregeld naar kantoor komen? Geef hen dan een treinabonnement of een elektrische wagen met een tankkaart voor bedrijven zodat ze zich op een groene manier kunnen verplaatsen. 

Betrek en informeer je medewerkers

Wil je je bedrijf echt verduurzamen? Dan is het belangrijk dat je iedereen binnen je bedrijf mee hebt. Het succes van je duurzaamheidsinitiatieven hangt namelijk grotendeels af van de betrokkenheid van je medewerkers. Informeer hen dus voldoende over de verschillende doelen die je als bedrijf stelt op vlak van duurzaamheid en moedig hen ook aan om zelf groene initiatieven op poten te zetten. Je kan hen eventueel ook belonen wanneer ze zich actief inzetten voor een groenere werkomgeving. Als je team gemotiveerd is, zal de overgang naar een duurzamer bedrijf soepeler verlopen.

Meer
Lees meer...