Left Right
scrollTop top

Weinstein krijgt 23 jaar cel en heeft 30 dagen om in beroep te gaan


23 jaar cel voor Harvey Weinstein.
© EPA

Harvey Weinstein krijgt een gevangenisstraf van 23 jaar voor de aanranding en de verkrachting van twee vrouwen. Dat heeft de rechter in New York beslist. De voormalige filmproducent werd op 24 februari al schuldig bevonden. Hij riskeerde 5 tot 29 jaar cel. Zijn straf ligt dus dicht bij de maximumstraf die hij kon krijgen. Voor de uitspraak van de rechter zei Weinstein dat hij zich zorgen maakt over de Verenigde Staten.

epa

Harvey Weinstein werd twee weken geleden schuldig bevonden van verkrachting en seksueel geweld tegen twee vrouwen. De internationale #MeToo-beweging beschouwde de uitspraak van de rechter als een overwinning. De beweging begon trouwens in de VS met Harvey Weinstein en passeerde ook in Vlaanderen de revue met het einde van de samenwerking tussen de VRT en tv-maker Bart De Pauw als hoogtepunt.

De 67-jarige Weinstein werd in een rolstoel de rechtszaal binnen gereden. Dat meldt onder meer de Amerikaanse omroep CNN. Hij is namelijk pas gevallen in de gevangenis, omdat hij daar zijn rollator niet mag gebruiken. Ook zou Weinstein na de uitspraak geopereerd zijn aan het hart. Voordat hij zijn straf te horen kreeg, kreeg Weinstein het woord en gaf hij aan de hele zaak “verwarrend” te vinden: “Duizenden mannen verliezen hun kans op een eerlijk proces. Ik maak me zorgen over dit land.”

(Lees hier meer over Rikers Island, de beruchte gevangenis waarin Weinstein nu leeft.)

Beschuldigers aanwezig

Eén van de twee vrouwen die hem beschuldigden, was aanwezig in de zaal. “Ik geloof dat dit opnieuw, en opnieuw, en opnieuw was gebeurd als Harvey Weinstein niet was veroordeeld door de jury”, zei de voormalige productie-assistente Mimi Haleyi. Ze zei dat ze mogelijks voor de rest van haar leven mentale gezondheidsproblemen zal hebben ten gevolge van het misbruik door Weinstein. Ook Jodi Kantor en Megan Twohey, journalisten van The New York Times die de zaak rond Weinstein in beweging zetten, waren aanwezig.

Vijf jaar gepleit

Twee weken geleden werd Weinstein nog van een aantal andere, zwaardere aanklachten vrijgesproken. Die hadden hem een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. Zo werd hij ervan beschuldigd een serieverkrachter te zijn en vrouwen verkracht te hebben met voorbedachten rade, met gebruik van extreem geweld of een wapen.

Zijn advocaten hadden gepleit voor de minimale straf van vijf jaar en wezen erop dat Weinstein bij een langere celstraf waarschijnlijk in de gevangenis zal sterven. Hun argument: Weinstein heeft tijdens zijn loopbaan veel liefdadigheidswerk verricht. “Zijn levensverhaal, zijn prestaties en zijn worstelingen zijn simpelweg buitengewoon. Die moeten niet in de wind worden geslagen vanwege een juryuitspraak”, klonk het.

Beroep?

Het ziet er echter naar uit dat Weinstein, die een fortuin bij elkaar wist te sprokkelen als filmproducer, in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Hij heeft 30 dagen de tijd om dat kenbaar te maken. Bovendien wordt Weinstein ook in de staat Californië beschuldigd van seksueel wangedrag, door twee vrouwen die zeggen dat ze in 2013 door hem zijn aangerand.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update