Britse historische dramareeks ‘Taboo’ met Tom Hardy is verrassende nieuwe hit op Netflix

Netflix blijkt dus niet enkel goed te scoren met hun eigen producties, maar kan dus ook vaak successen boeken met opgekochte reeksen. Zo was de originele Vikings-serie eigenlijk van de televisiezender History en komt Outlander van het tv-netwerk Starz. Nu komt de historische BBC-reeks Taboo uit 2017 (!) plots de top 10 met best bekeken series op Netflix binnenstormen. De show speelt zich af in het Engeland van 1814 en heeft de Britse acteur Tom Hardy in de hoofdrol.

Historische reeksen of op geschiedenis geïnspireerde drama’s blijken goed te scoren tegenwoordig. Wij denken dan bijvoorbeeld aan de hitserie Bridgerton, de megapopulaire reeks Peaky Blinders of shows als The Last Kingdom en Vikings: Valhalla over de veroveringen van de Vikingen. Dat is ook Netflix opgevallen en misschien kozen ze er net daarom voor om de BBC-reeks Taboo nu aan te schaffen voor hun catalogus.

Nieuwe Netflixhit Taboo

De serie speelt zich af in het Londen van 1814 en ging voor het eerst in première in 2017 op BBC One. Het verhaal draait rond avonturier James Delaney (Tom Hardy), die na maar liefst twaalf jaar te hebben doorgebracht in Afrika weer terugkeert naar zijn thuisland Engeland. Hij doet dat echter tijdens een oorlog met de Verenigde Staten van Amerika. De reden van zijn terugkomst is de dood van zijn vader, wiens scheepvaartimperium hij weer opnieuw wil opbouwen. Maar zowel de Britse regering als zijn grootste concurrent willen zijn erfenis koste wat kost van hem afpakken.

Zo zien we in Taboo dus vooral de donkere kant van de Britse hoofdstad in de 19de eeuw, gekenmerkt door politieke en zakelijke corruptie, bendes en de ellende van de arbeidersklasse terwijl de rijken steeds rijker worden. Naast Tom Hardy (Venom) zien we o.a. nog acteurs Leo Bill (Cruella), Jessie Buckley (Beast), Oona Chaplin (The Longest Ride, Game of Thrones), Mark Gatiss (Sherlock) en Tom Hollander (Pirates of the Caribbean) in de show.

De serie is bedacht door Tom Hardy en Steven Knight. Knight is ook de maker van de populaire reeks Peaky Blinders, waarin Hardy ook te zien is. Levende legende Ridley Scott, de man achter o.a. Gladiator, Blade Runner en The Martian, is de producer van dienst.

Top 10

De reeks is al sinds 11 maart te zien op Netflix en wordt dus ontzettend goed beoordeeld en ontvangen. Dat berichtte Manners magazine. Zo schoot de reeks meteen naar de vierde plaats in de top tien best bekeken Netflixseries wereldwijd en staat het op nummer vijf bij de meest bekeken series in België. Op IMDb krijgt Taboo een gemiddelde score van 8,4 op 10 en zo’n 76 procent van de filmcritici en 96 procent van het publiek op RottenTomatoes.

Alleen series Top Boy, Pieces of Her, Inventing Anna en Formula 1: Drive to Survive doen het beter bij ons. Wereldwijd moet Taboo enkel Is It Cake? en ook Top Boy en Inventing Anna voorlaten.

Het eerste seizoen van Taboo bestaat uit acht afleveringen en is dus nu te bekijken op Netflix. Maar er zou ook zeker een tweede seizoen aankomen. Dat bevestigde de schrijver van de reeks, Steven Knight, aan Collider. De start van de productie werd uitgesteld door de coronapandemie, maar ook de hoofdrolspeler Tom Hardy is ontzettend moeilijk te pakken te krijgen vanwege zijn overvolle agenda.

Bekijk hieronder de trailer van Taboo:

Taboo seizoen 1 is volledig te bekijken op Netflix. Niet helemaal jouw ding? Kijk dan eens tussen onze top 50 beste Netflixreeksen.

Meer
Lees meer...