‘House of the Dragon’: Wat mogen we verwachten van de seizoensfinale?

Nog even geduld en we weten hoe het eerste seizoen van House of the Dragon afloopt. Hoewel daarmee nog geen einde zal komen aan de populaire serie, blikken wij toch al even vooruit naar wat je kan verwachten van de seizoensfinale.

De reeks House of the Dragon, de eerste spin-off van Game of Thrones, is gebaseerd op het boek Fire & Blood van George R. R. Martin. Dat boek gaat over de zogenaamde Dance of the Dragons. Deze naam wordt gebruikt voor de strijd tussen de Targaryens om King Viserys op te volgen op de Iron Throne. En hoewel het eerste seizoen van House of the Dragon gaat over een periode van zo’n 25 jaar, moet die strijd eigenlijk nog beginnen. Pas aan het einde van aflevering 8 van de 10 stierf Viserys namelijk.

In aflevering 9 zagen we vervolgens hoe Queen Alicent met haar vader Otto via The Green Council de macht greep door haar oudste zoon Aegon op de Iron Throne te plaatsen. Dat deed ze voor Rhaenyra, de aangeduide troonopvolger, op de hoogte was van de dood van haar vader. Maar nu Princess Rhaenys, die wist te ontsnappen uit de Red Keep met haar draak Meleys, ontsnapt is, zal dat niet lang meer duren. Ook Ser Arryk Cargyll lijkt overigens op weg naar Rhaenyra om haar trouw te zweren als The Black Queen. Daarmee kan in de seizoensfinale van het eerste seizoen van House of the Dragon de Dance of the Dragons pas echt helemaal losbarsten.

Streamz/HBO

Nieuwe sterke draak?

In Game of Thrones kregen we met Drogon, Rhaegal en Viserion al drie draken te zien en dat viel duidelijk in de smaak bij het publiek. Dat House of the Dragon heel wat meer van deze mythische dieren zou bevatten, lag dan ook voor de hand. Voor de start van de reeks maakten de makers bekend dat er in totaal maar liefst 17 draken zouden meedoen, waar 9 al in het eerste seizoen hun opwachting zullen maken.

Zeer aandachtige kijkers kunnen hebben opgemerkt dat de teller dit seizoen nog maar op 8 staat. Dat wil zeggen dat de seizoensfinale een nieuwe draak zal introduceren. In de trailer krijgen we daarvan ook al een kort fragment te zien waarbij Daemon toenadering lijkt te zoeken tot een zeer agressieve draak. Wie deze draak precies is, is wel niet helemaal duidelijk.

In het boek Fire & Blood wordt melding gemaakt van drie draken die in Dragonstone leven en geen vaste rijder hebben. Het gaat om Sheepstealer, Grey Ghost en The Cannibal. Vooral die laatste is angstaanjagend omdat hij erom bekend staat jongere soortgenoten of drakeneieren op te nemen. Door de enge gedaante van de draak in de trailer denken velen dat het wel degelijk om The Cannibal gaat. Of dat klopt en of Daemon hem dan zal kunnen temmen, is een andere vraag.

Sowieso lijkt het erop dat de Blacks wel wat versterking kunnen gebruiken vanuit de lucht om de strijd aan te gaan met Aemond en Vhagar, de grootste nog levende draak. Een andere optie daarvoor is de terugkeer van Vermithor. Dat is de tweede grootste levende draak ter wereld die lang geleden bereden werd door Jaehaerys I Targaryen, de koning voor Viserys. Na diens dood meer dan 25 jaar geleden heeft er echter niemand meer op Verminthor gereden. Mogelijk gebeurt dat dus nu toch opnieuw.

Strijd tussen de kinderen van Alicent en Rhaenyra?

De strijd tussen de Greens en de Blacks lijkt niet alleen een strijd te worden tussen hun respectievelijke draken, maar ook tussen de kinderen van Alicent Hightower en de (plus)kinderen van Princess Rhaenyra. Samen hebben ze maar liefst elf (plus)kinderen en die zullen een cruciale rol spelen in de Dance of the Dragons.

Zo heeft Queen Alicent met de overleden King Viserys vier kinderen. Er is uiteraard de zopas gekroonde King Aegon II en zijn hyperambitieuze broer Aemond, die met Vhagar over de grootste draak ter wereld beschikt. Daarnaast is er ook Heleana Targaryan, de zus en vrouw van Aegon, die met Jaehaera overigens zelf al een kind hebben. Tot slot is er ook nog Daeron. De jongste zoon van Alicent en Viserys is nog nooit in beeld geweest in dit seizoen van House of the Dragon, maar schrijver George R. R. Martin bevestigde eerder wel al dat hij wel degelijk ook in de reeks zit. Mogelijk zien we hem dus voor het eerst in de seizoensfinale.

Streamz/HBO

Rhaenyra en Daemon Targaryen beschikken samen zelfs over maar liefst zeven kinderen. Eerst en vooral zijn er Jacaerys, Lucerys en Joffrey, de drie kinderen die Rhaenyra had met haar ex-man Laenor (of beter gezegd met haar minnaar Ser Harwin Strong). Daarnaast zijn er ook nog Lady Baela en Lady Rhaena, de twee dochters van Daemon met zijn overleden vrouw Laena Valaryon. Tot slot heeft het koppel met Viserys en Aegon ook nog twee kinderen samen. Die laatsten zullen voorlopig nog te jong zijn om actief te kunnen meevechten in de Dance of the Dragons, maar hun vijf oudste kinderen lijken wel vastberaden om hun (plus)moeder op de Iron Throne te helpen. In de trailer van de seizoensfinale horen we hen zelfs vragen om naar de Red Keep te mogen gaan om Aegon II van de troon te stoten.

Een confrontatie tussen de kinderen van beide kampen, die het ook toen ze jonger waren al niet goed met elkaar konden vinden, lijkt dus voor de hand te liggen. En het zou ons jammer genoeg niet verbazen als minstens een van die kinderen niet levend uit die strijd komt.

Streamz/HBO

Keert Laeron Velaryon terug?

Dat we een strijd krijgen tussen draken en de kinderen van The Green en Black Council lijkt een zekerheid. Maar er zijn ook iets verder gezochte theorieën over de seizoensfinale van House of the Dragon. Hoewel de reeks gebaseerd is op het boek Fire & Blood hebben showrunners Ryan Condal en Miguel Sapochnik hier en daar wat aanpassingen gedaan aan het verhaal. Een van de meest opvallende wijzigingen gaat over Laeron Velaryon (John Macmillan). In de serie vlucht die – na een list – namelijk met zijn geliefde Ser Qarl Correy (Arty Froushan) naar Essos, terwijl hij in Fire & Blood wel degelijk vermoord wordt.

Dat de makers van House of the Dragon die beslissing niet zonder reden maakten, lijkt voor de hand te liggen. De kans is dan ook zeer groot dat we Laeron later in de serie nog terugzien. Mogelijk is dat pas in een van de latere seizoenen, maar de kans bestaat ook dat hij de Blacks al in de seizoensfinale van het eerste seizoen komt helpen.

En bij zo’n eventuele terugkeer hoort volgens een populaire fantheorie op sociale media ook de draak Verminthor (zie hierboven). In Fire & Blood vecht die gigantische draak namelijk mee aan de zijde van de Blacks met als rijder iemand met de naam Hugh Hammer. Hij is een bastaard van iemand uit House Targaryen of House Velaryon en daarom in staat om een draak te bereiden. Sommige fans denken echter dat Hugh Hammer ook in House of the Dragon zijn opwachting zal maken, maar dat het zal gaan om de teruggekeerde, maar vermomde Laeron Velaryon.

Wie sterft in de seizoensfinale?

Het zou ons ten zeerste verbazen als we de seizoensfinale van het eerste seizoen van House of the Dragon doorkomen zonder een belangrijk personage te zien sterven. De vraag is dan natuurlijk wie dat zal of zullen zijn …

Streamz/HBO

Vooral bij de Blacks lijkt de kans groot dat er slachtoffers zullen vallen. Als Rhaenyra en Daemon hun kinderen inderdaad de toestemming geven om naar de Red Keep te vliegen om te proberen Aegon II af te zetten, zal minstens een van hen die poging vermoedelijk niet overleven. Wij durven daarbij ons geld inzetten op Lucerys Targaryen, de tweede oudste zoon van Rhaenyra. Zoals we in eerdere afleveringen al konden zien, is hij namelijk de aartsvijand van Aemond en dat zou hem tijdens het begin van de Dance of the Dragons wel eens duur kunnen te staan komen. Zijn dood zou er daarnaast meteen ook kunnen voor zorgen dat Rhaenyra en Daemon nog meer op wraak belust worden.

Dat laatste kan mogelijk ook Daemon fataal worden. Deze fan favorite, gespeeld door de geniale Matt Smith, is in de loop van het eerste seizoen van House of the Dragon veranderd van een egoïstische feestvierder tot iemand die zijn vrouw door dik en dun steunt. Mogelijk zorgt dat ervoor dat hij zich opoffert tijdens de Dance of the Dragons. We zagen tijdens de trailer alvast hoe hij bereid is risico’s te nemen door toenadering te zoeken tot een wilde draak. Iemand anders die zich mogelijk kan opofferen voor zijn (ex-)vrouw is Laeron, maar dat moet de theorie over zijn terugkeer (zie hierboven) wel kloppen.

Aan de kant van de Greens lijkt Otto Hightower de grootste kanshebber om snel te sterven. In de trailer zien we hoe hij een ontmoeting heeft met Daemon. Vermoedelijk komt Otto daar de voorwaarden van de Blacks voor de overgave van de Greens overhandigen. Normaal gebeurt zoiets vredevol, maar gezien het opvliegende karakter van Daemon is alles mogelijk. Daarnaast bestaat ook de kans dat het conflict tussen Otto en zijn dochter Alicent verder op de spits gedreven wordt en die laatste een van haar slaafse volgers Ser Criston Cole (Fabien Frankel) of Larys Strong (Matthew Needham) inschakelt om met haar vader af te rekenen.

Ook Larys Strong zelf lijkt ons overigens niet honderd procent veilig. In aflevering 9 zagen we hoe de voetfetisjist het huis van Mysaria (Sonoya Mizuno), ook gekend als White Worm, in brand steekt. We krijgen echter niet te zien of de leidster van een spionnennetwerk ook effectief om het leven komt in een brand. Indien dat niet het geval is, zou ze wel eens op wraak belust kunnen zijn. En met haar bronnen zal het niet lang duren voor ze weet wie er achter de brandstichting zit.

Bekijk hier de preview van aflevering 10 van House of the Dragon:

House of the Dragon is komende zondagavond in de VS te zien op HBO Max en bij ons via Streamz maandag 24 oktober vanaf 3 uur ’s nachts.

Meer
Lees meer...