Licht alle CV’s of internetprofielen ter wereld eens door. De kans dat het woord ‘sociaal’ meer voorkomt dan het aantal cijfers na de komma van pi is groter dan de kans dat uw trein vertraging heeft. En het wordt tijd om daar duidelijkheid in te scheppen.
Positief kenmerk
Het mag duidelijk zijn: wie sociaal is, wordt doorgaans positief bekeken. Maar wat is nu precies sociaal zijn? Volgens quasi elk CV is het een aangeboren kenmerk van iedereen. Het is bijna een modetrend. Alleen blijft deze trend iets langer hangen in vergelijking met arafatsjaals, crocs of driekwartsbroeken…
De tijd dat het woord ‘sociaal’ nog doorslaggevend was om een CV extra te bekijken ligt ver achter ons. Het echte sociale kenmerk dat tijdens een sollicitatiegesprek al eens durft opduiken is iets anders. Tijdens een echt gesprek voel je wel beter aan of iemand al dan niet sociaal is. Maar schijn kan ook bedriegen.
Realiteit
Sociale mensen zijn zeldzamer dan gedacht. Mensen plakken zich graag een sociaal etiket op maar meer dan een etiket is het niet. Wat zou je zelf doen als je een Facebookvriend tegen het lijf loopt in het station terwijl je naar muziek luistert? Stop je en loop je zo het risico om de hele treinrit sociaal te moeten zijn?
Of wat zou je doen als je een oude klasgenoot tegen het lijf loopt in de supermarkt? Haal je oude verhalen op of krijg je toevallig een telefoontje van het werk? En zo zijn er wel 1001 situaties te bedenken, van het vluchten naar het toilet tot het toch nog eens checken of de auto gesloten is. Keer op keer situaties waarbij de offline realiteit de online realiteit een klap uitdeelt.
En nu?
Wees eerlijk met jezelf, plak jezelf geen sociaal etiket op als je dat helemaal niet bent. Sociale media is heus geen werkwoord dat alle gebruikers verplicht altijd en overal sociaal te zijn. Ga gerust eens tegen de sociale trend in en geniet bijvoorbeeld echt van het eten voor je neus in plaats van die zoveelste Instagram waar niemand iets aan heeft.