iOS 17 komt eraan: Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden

Apple lanceert later dit jaar iOS 17, de nieuwste versie van zijn mobiel besturingssysteem. Daarbij horen uiteraard heel wat vernieuwingen en nieuwe features. Wij zetten de interessantste op een rijtje.

In het nieuws: Apple houdt op dit moment zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Worldwide Developers Conference (WWDC). Daarop stelde het bedrijf maandagavond zijn langverwachte augmented reality-headset Apple Vision Pro voor. Daarnaast waren er echter ook heel wat andere aankondigingen, die minder aandacht kregen. Het gaat onder andere om het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 17

De details:

 • FaceTime: Als iemand je oproep via FaceTime negeert, zal je in de toekomst audio- en videoberichten kunnen opnemen. Daarnaast zal je oproepen ook kunnen doen verschijnen op je Apple TV. In videogesprekken zal je ook kunnen reageren met allerhande zaken zoals hartjes, vuurwerk, ballonnen en meer.
 • Contact Posters: Gebruikers kunnen een eigen Contact Poster (zie foto bovenaan) maken van zichzelf met een foto of avatar, een specifiek lettertype en nog veel meer. Die verschijnt dan bij je contactpersonen als je die probeert te contacteren.
 • Betere autocorrect: Apple kondigde aan dat het AI zal gebruiken om hun autocorrect slimmer te maken.
 • StandBy: Het Always-On-vergrendelscherm van recente iPhone krijgt nieuwe functies. Met StandBy kan je je vergrendelscherm aanpassen met verschillende klokken, foto’s, het weer, je agenda of andere widgets. Ook Siri wordt erin geïntegreerd. StandBy zal beschikbaar zijn als je iPhone horizontaal staat. Daarnaast past de lichtsterkte zich aan aan de omgeving zodat het ’s nachts niet storend is.
Apple
 • Berichten: De berichtenapp krijgt heel wat nieuwe functies. Zo komt er betere zoekfilter, zal je livestickers kunnen maken van een deel van een foto, komt er een verbeterde interface en nog veel meer.
 • Check-In: Met deze nieuwe berichtenfeature kan je vrienden en familieleden eenvoudig op de hoogte stellen wanneer je veilig bent aangekomen op reis. Die melding wordt automatisch gestuurd op basis van je locatie. Duurt het langer dan verwacht voor je op je geplande locatie aankomt, dan zal je iPhone ook een melding sturen – als je dat wil – met andere informatie zoals je huidige locatie en je batterijniveau.
Apple
 • Gezondheid: De gezondheidsapp van iOS 17 zal ook kijken naar mentale gezondheid. Gebruikers zullen hun mood en emoties kunnen loggen. Daarna krijgen ze waarschuwingen als de app denkt dat je het risico loopt op depressies of angstaanvallen.
 • Journal: Over deze dagboekachtige applicatie waren er al langer geruchten en die zijn nu ook bevestigd. Deze app analyseert je recente foto’s, trainingen, interacties en reizen met AI en doet zo suggesties over wat je zou kunnen schrijven. Je kan ook instellen dat de applicatie je regelmatig meldingen moet geven als het tijd is om iets in je dagboek te schrijven.
 • Screen Time: Je iPhone zal je in de toekomst niet meer enkel waarschuwen als je te lang naar je scherm kijkt, maar ook je dat van te dichtbij doet.
 • Naaktfilter: Met Sensitive Content Warning zal je iPhone je waarschuwen als hij vermoedt dat een foto of video die je hebt gekregen naaktheid bevat.
 • Foto’s: Gebruikers zullen op foto’s op eten kunnen klikken om zo recepten zie zien met dat ingrediënt. Je kan ook delen van foto’s uitsnijden en vervolgens gelijkaardige afbeeldingen zoeken.
 • Siri: Om je digitale assistent aan te roepen, zal het in iOS 17 voldoende zijn om “Siri” te roepen, zonder ervoor “Hey” te zeggen.

Wanneer zal iOS 17 beschikbaar zijn? Apple heeft nog geen officiële timetable gegeven over de release van iOS 17. Volgens de website cnet kunnen we de bètaversie daarvan rond juli verwachten en zal het nieuwe besturingssysteem vanaf september voor iedereen beschikbaar zijn.

Meer
Lees meer...