Left Right
scrollTop top

Japan roept noodtoestand uit in vier grote steden; zeer strenge regels moeten Olympische Spelen proberen redden


Yoshihide-Suga-eerste-minister-Japan
© De Japanse premier Yoshihide Suga op een persconferentie over de afgekondigde noodtoestand. – Bron: Isopix

Japan zit op dit moment midden in een nieuwe golf van de coronapandemie. Amper drie maanden voor de start van de Olympische Spelen komt die uitbraak zeer ongelegen. Omdat de regering er voorlopig nog niet in geslaagd is de coronacijfers te doen dalen, grijpen ze nu heel streng in. In de hoofdstad Tokio en drie andere stedelijke prefecturen is de noodtoestand uitgeroepen en gelden de komende 2,5 weken heel strenge coronamaatregelen.

Premier Yoshihide Suga heeft op een nationale toespraak vrijdagavond de noodtoestand uitgeroepen voor de hoofdstad Tokio en de prefecturen Kyoto, Osaka en Hyogo. Die gaat zondag van start en duurt tot en met 11 mei.

Het is al voor de derde keer sinds het begin van de coronacrisis dat Japan de noodtoestand uitroept. Deze keren waren het zowel experts die de Japanse regering adviseren als lokale bestuurders die vroegen om de drastische ingreep.

“Het einde zou in zicht moeten zijn. De noodtoestand is nu uitgeroepen. Uit de grond van mijn hart vraag ik om uw medewerking”, zei premier Suga. In de vier getroffen gebieden samen wonen iets meer dan 30 miljoen mensen, goed voor ongeveer één vierde van de totale bevolking van Japan.

Besmettelijkere variant

De maatregelen is erop gericht om de contacten tussen mensen zoveel mogelijk te beperken. De details van de nieuwe regels zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk moeten bars en restaurants sluiten of hun openingsuren drastisch minderen. Ook aan winkelcentra zal gevraagd worden om te sluiten, net als aan niet-essentiële bedrijven. Er worden daarvoor ook extra steunmaatregelen voorzien.

Op dit moment worden er in Japan dagelijks zo’n 4 à 5.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, maar dat aantal stijgt dag na dag. Er zijn vermoedens dat een nieuwe, besmettelijkere variant verantwoordelijk is voor die nieuwe piek.

Olympische Spelen

Olympische Spelen Tokyo Japan
Een vrouw neemt een selfie voor het logo van de Olympische Spelen in Tokyo, Japan – Bron: Isopix

De strenge ingreep van de Japanse regering kan gezien worden als een ultieme poging om de Olympische Spelen van komende zomer te redden. Die Spelen moesten normaal vorig jaar al doorgaan, maar zijn door de coronapandemie uitgesteld naar 23 juli tot 8 augustus 2021.

Een nieuw uitstel is zowel logistiek als financieel niet haalbaar en dus is het nu of nooit. Het officiële standpunt van de regering, de organisatie van Tokyo2020 en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is nog steeds het sportevenement te laten doorgaan zoals gepland. Daartegen komt er echter steeds meer weerstand, uit verschillende hoeken.

Lees ook: Aan deze regels moeten de atleten zich houden op de Olympische Spelen


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…