Jeff Hoeyberghs jaagt medische wereld weer op de kast

“Je hebt kankers die enkel kunnen genezen door ze weg te snijden.” Die uitspraak deed Jeff Hoeyberghs tot grote woede van gynaecologen en collega-chirurgen in Reyers Laat. Waarschijnlijk heeft de chirurg, bekend van het VTM-programma The Wellnessfabriek, opnieuw een klacht bij de Orde van Geneesheren aan zijn been. 

Jeff Hoeyberghs zat donderdag samen met zijn vrouw in Reyers Laat. Zijn echtgenote werd begin dit jaar getroffen door borstkanker. Hoeyberghs verwijderde het weefsel van haar beide borsten volledig. “Je hebt kankers die enkel kunnen genezen door ze weg te snijden, dat is de chirurgische pathologie”, vertelde hij. “En je hebt de oncologische kankers, zoals leukemie, waarbij een chirurg niet veel kan doen.”

“Weinig respect en onvoldoende kennis”

Het duurde niet lang voor de eerste woedende reacties uit de medische wereld binnenstroomden. “Ik moet hier al de hele dag patiënten geruststellen, troosten en aansporen om door te bijten”, zei Jan Bosteels, gynaecoloog in het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologie, gisteren in Het Nieuwsblad

“Een arts die ervoor pleit om bij borstkanker ‘gans het borstklierweefsel’ weg te nemen en er ook voor pleit de andere gezonde borst ‘meteen weg te snijden’, heeft op zijn minst gezegd weinig respect voor en onvoldoende kennis van de huidige stand van zaken bij de lokale aanpak van deze ziekte”, schreef Bosteels in een opiniestuk op deredactie.be. ”Een arts die bij de therapie voor borstkanker denigrerend doet over radiotherapie (“wat straaltjes”) of chemotherapie hoort misschien toch wel te weten dat deze nabehandeling de kans op genezing verbetert.” 

“Ongeloof en verontwaardiging”

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) laat vandaag weten te overwegen een klacht in te dienen bij de Orde van Geneesheren. “De RBSPS betreurt het dat dergelijke uitspraken de inspanningen van vele medische specialisten, betrokken in de behandeling van borstkanker, ondermijnen”, schrijft de vereniging in een persbericht.

Het is niet de eerste keer dat Hoeybergs in opspraak komt. In 2007 werd hij bijvoorbeeld schuldig bevonden aan schuldig verzuim in de zaak van een vrouw die na een borstvergroting een levensbedreigende infectie opliep. De Orde van Geneesheren schorste hem in februari 2009 9 maanden omwille van een tiental klachten. En de Britse Orde van Geneesheren schorste hem in 2010 12 maanden na klachten van een Britse vrouw die zich in 2007 in zijn kliniek liet opereren. 

Straffe uitspraken

Hoeyberghs staat ook bekend om zijn straffe uitspraken. Die veroorzaken niet altijd evenveel deining als die van donderdag, maar toch. Een bloemlezing:
  • “Ik word elk jaar kaler en vetter, maar heb steeds meer succes bij de vrouwen.” – eind december 2012 in Story
  • “Scholen kweken geesteszieke kinderen.” – juni 2013 in Dag Allemaal
  • ‘Ik heb niets met die elfenoren. Ik ben trouwens geen orentype, ik kijk naar iets anders. Ik heb vooral oog voor de rondingen van de mensen.” – april 2011 op MNM
  • “Ik ben dokter, maar ook clown, beeldhouwer, schrijver en nu dus ook zanger. Ik ben alles, behalve sportman. – in januari 2007
  • “Waarom zijn psychiaters geïnteresseerd in psychologie? Omdat ze zélf psychische problemen. Allemaal! Hetzelfde geldt voor seksuologen. Die zijn allemaal seksueel gestoord.” – in 2005

Hij bracht ook al twee carnavalsnummers uit, waaronder Oepsasee.

Meer
Lees meer...