Kevin Spacey wordt formeel aangeklaagd voor aanranding en verschijnt donderdag voor Londense rechter

Kevin Spacey is in het Verenigd Koninkrijk formeel aangeklaagd voor vier aanklachten van aanranding. Dat heeft de Metropolitan Police vandaag bevestigd, schrijft Variety. Hierdoor zou de Amerikaanse acteur, bekend van American Beauty en House of Cards, aanstaande donderdag voor de rechter in Londen moeten verschijnen.

Het is zover. De Amerikaanse acteur Kevin Spacey wordt formeel aangeklaagd voor seksueel misbruik in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij wordt hij ook aangeklaagd voor “het aanzetten van een persoon om deel te nemen aan penetrerende seksuele activiteit zonder toestemming”. Het gaat om aantijgingen van drie mannen, twee dertigers en een veertiger. De acteur moet donderdagochtend verschijnen voor de Westminster Magistrates Court in Londen.

Aanklacht in het VK

De drie mannen in kwestie dienden in totaal vijf klachten in tegen Kevin Spacey. Het gaat om incidenten die plaatsvonden tussen 2005 en 2013. Dat is een periode waarbij Spacey artistiek directeur was van het Old Vic theater in Londen. Alle feiten gebeurden dan ook op Brits grondgebied, in Londen en in Gloucestershire. Hierdoor verschijnt de zaak dus voor de Britse rechtbank.

De eerste man, die nu ouder dan 40 jaar is, getuigde van twee incidenten van seksueel misbruik die plaatsvonden in Londen in maart 2005. Vervolgens getuigt een tweede man, die nu ouder dan 30 jaar is, eveneens over twee incidenten, waarvan een verkrachting. En de derde man, eveneens een dertiger, getuigde over seksueel misbruik in 2013.

“Vrijwillig”

De Crown Prosecution Service (CPS), de Britse versie van het Openbaar Ministerie, heeft meer dan een jaar besteed aan het bekijken van het bewijsmateriaal. Pas daarna bevestigden ze vorige maand dat ze de politie de toestemming hadden gegeven om een aanklacht in te dienen. Eerder zei Spacey in een verklaring aan Good Morning America dat hij zich “vrijwillig” zou overgeven aan de Britse politie om te getuigen in de rechtbank.

“Ik apprecieer het dat het Openbaar Ministerie de media op een voorzichtige manier heeft laten weten dat ik het recht heb op een eerlijk proces. En dat ik onschuldig ben tot het tegendeel bewezen is”, zei Spacey.“Hoewel ik teleurgesteld ben in de beslissing om verder te gaan met de rechtszaak, ben ik wel bereid om vrijwillig te verschijnen in de Britse rechtbank. Zo zal ik mezelf kunnen verdedigen tegen deze beschuldigingen. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat ik mijn onschuld zal kunnen bewijzen”, klinkt het nog bij de acteur.

In de VS

Maar dat is nog niet alles. Zo wordt Spacey momenteel ook al vervolgd in New York, in de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om een rechtszaak gestart door Anthony Rapp. Hij beweert dat Spacey hem seksueel misbruikte tijdens een feestje toen hij amper 14 jaar oud was.

Meer
Lees meer...