Er komt een biopic van Motörhead-frontman Lemmy: “Whisky als ontbijt en speed als avondeten”

Het leven van Ian Fraser Kilmister, beter bekend als Lemmy van Motörhead, wordt verfilmd. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite Deadline. De Britse rocker kwam in 2015 om op 70-jarige leeftijd na een avontuur leven vol anekdotes en seks, drugs, drank en rock-‘n-roll.

https://www.youtube.com/watch?v=XCys0kZ3bG8

De befaamde New Yorkse regisseur Greg Olliver zal de opnames van de biopic in goede banen leiden. In 2010 regisseerde hij al de documentaire Lemmy over het turbulente leven van de Motörhead-frontman. Olliver laat weten “zorgvuldig te werk te zijn gegaan” bij het ontwikkelen van de film, waaraan hij al sinds 2013 sleutelt, toen Lemmy dus nog in leven was.

(Biopics vol historische foutjes: een nieuwe heropleving van de rockmuziek?)

Waarheidsgetrouw

“Alles wat je over Lemmy hebt gehoord, is waarschijnlijk waar”, zegt de regisseur. “Niet omdat hij rock-‘n-roll-clichés omarmde, maar omdat hij ze creëerde. Marlboro Reds en Jack Daniels als ontbijt, speed als avondeten, allemaal waar. Maar achter die façade van rock-‘n-roll zat ook een meeslepende en gecompliceerde man die de koers hield en de muziek bleef spelen die hem blij maakte.”

Met deze biopic willen Olliver en zijn crew trouw blijven aan de verhalen van Lemmy, de voormalige Motörhead-bandleden Phil Campbell en Mikkey Dee en andere mensen die een belangrijke rol speelden in het leven van Lemmy. “Dit wordt een film waar ze trots op zullen zijn”, belooft Olliver alvast.

Welke acteurs in de film te zien zullen zijn, is nog niet geweten. Een paar maanden voor zijn dood zei Lemmy dat hij graag zou willen dat James Bond-acteur Roger Moore hem in een biopic zou spelen. De productie van de film zou van start gaan in 2021.

(Groot, lelijk en behoorlijk angstaanjagend: prehistorisch zeemonster vernoemd naar Lemmy.)

Van roadie bij Hendrix tot metalicoon

Het verhaal van de film zou beginnen bij de jeugd van Lemmy. Als jonge snaak liep hij weg van huis en ruilde hij het Engelse platteland in voor de grote Britse steden. Daar speelde hij gitaar in enkele bands en tegen eind jaren ’60 schopte hij het tot roadie van de legendarische gitarist Jimi Hendrix.

Niet veel later ruilde Lemmy de ‘gewone’ gitaar in voor de basgitaar en ging hij bij de psychedelische rockband Hawkwind spelen. Dagelijks gebruik van harddrugs was de name of the game. Na vijf jaar werd Lemmy echter uit de band ontslagen. De reden: hij was door de Canadese politie opgepakt wegens het bezit van cocaïne, maar werd een poosje later vrijgelaten toen bleek het niet om cocaïne maar speed ging, wat destijds nog geen verboden middel was in Canada.

https://www.youtube.com/watch?v=pWB5JZRGl0U

Na deze traumatische episode keerde Lemmy terug naar Engeland waar hij op 30-jarige leeftijd Motörhead oprichtte. Het was zijn plan om de ruigste band ter wereld uit de grond te stampen, naar het voorbeeld van de Amerikaanse groep MC5.

Met platen als ‘Overkill’ en ‘Ace of Spades’ wist Motörhead begin jaren ’80 tegen alle verwachtingen in plaatsen in de hitlijsten te veroveren. De band was geliefd vanwege hun ruige, aanstekelijke rock-‘n-roll en inspireerde groepen als Metallica en Slayer. Motörhead was een vaste aanwezigheid op de metalfestivals en was 40 jaar lang actief. Eind 2015 overleed Lemmy op 70-jarige leeftijd aan hartfalen.

Meer
Lees meer...