Lin-Manuel Miranda is door Oscarnominatie voor ‘Encanto’ dicht bij een EGOT-titel

Lin-Manuel Miranda is voor velen al lang geen onbekende naam meer. De acteur, componist en regisseur lijkt alles wat hij aanraakt in goud te veranderen en dat vertaalt zich ook in gigantisch veel prijzen. Zo won hij al een Emmy’s, Grammy’s en Tony’s. Als hij er tijdens de Oscars ook nog eentje bij doet voor Dos Oruguitas, dan behaalt hij zelfs de bekende EGOT-titel.

Hij lijkt wel van alle markten thuis, maar toch is er een iets dat al zijn jobs verbindt: musical. Lin-Manuel Miranda deed zijn intrede bij het grote publiek met de musical In The Heights. Die ging in première op Broadway in 2008. Daarna overweldigde Miranda het publiek nog met de hitmusical Hamilton en schreef hij de soundtracks voor de Disneyfilms Moana en Encanto. Daarnaast regisseert hij ook, en dat bewees hij vorig jaar nog met tick, tick … Boom.

Alle mogelijke prijzen

Door zijn nominatie voor de Oscars in de categorie Beste Originele Song, maakt Miranda nu kans op een EGOT-status. Die is weggelegd voor een select groepje mensen, want maar enkelen, waaronder John Legend en Alan Menken, deden het hem voor. Iedereen met een EGOT-status heeft al minstens één Emmy, één Grammy, één Oscar en één Tony gewonnen. Dus iemand met zo’n status heeft zich al meer dan bewezen.

Lin-Manuel Miranda veroverde al twee Emmy’s, drie Grammy’s en drie Tony Awards en heeft nu dus de kans om dat lijstje af te maken met een Oscar voor het lied Dos Oruguitas. Het opvallende is wel dat Miranda zelfs al een Pulitzer Price heeft gewonnen, dus als hij de Oscar in de wacht weet te slepen, dan heeft hij écht bijna alle mogelijke prijzen al eens gehad. De combinatie van die vijf prestigieuze awards deden nog maar twee anderen hem voor.

Dos Oruguitas

Het lied dat de droom zal moeten waarmaken, is Dos Oruguitas uit de nieuwste Disneyfilm Encanto. Miranda schreef de volledige soundtrack van die film en scoort er gigantisch goed mee. Alle liedjes van het album staan op dit moment volledig in de Billboard top 100 en één lied breekt zelfs alle records. We Don’t Talk About Bruno is officieel de best scorende Disneysong sinds A Whole New World van Aladdin en is ook al wekenlang dé hit op apps zoals TikTok.

Toch is het niet die song die Miranda aan zijn EGOT-status moet helpen, maar wel Dos Oruguitas. Dat is het lied dat de makers van Encanto instuurde als Beste Originele Song, wat best opvallend is. Die keuze was wel al gemaakt nog voor We Don’t Talk About Bruno zo succesvol werd. Of Dos Oruguitas, wat twee rupsen betekent, Lin-Manuel Miranda aan zijn EGOT-status zal kunnen helpen, zullen we zien tijdens de Oscaruitreiking op zondag 24 maart 2022.

Bekijk de videoclip van Dos Oruguitas hier:

De Oscars vinden plaats op zondag 24 maart 2022. Bekijk alle Oscarnominaties hier.

Meer
Lees meer...