Liveblog, donderdag 15 mei 2015

De zegels van Artis-Historia komen dit najaar na tien jaar afwezigheid terug. Uitgever Concrea wil voortbouwen op het succes van Panini.

In Syrië zijn twee ontvoerde Belgische medewerkers van Artsen Zonder Grenzen vrijgelaten.

In Los Angeles stroomde vandaag 38.000 liter ruwe olie door de straten nadat een pijpleiding het begaf. Op sommige plaatsen stond de smurrie kniehoog.

In Bangladesh zijn inmiddels twaalf doden geteld na het kapseizen van een ferry. Die had zeker 200 mensen aan boord.Wegens het overlijden van voormalig premier Dehaene nemen CD&V-politici vanavond niet deel aan debatten. De partij zet de campagne voor de verkiezingen stop tot zondagavond.Net op tijd voor de piek van de avondspits: Tweede geval van MERS vastgesteld in Nederland. Het tweede slachtoffer is familie van het eerste. Update verkeersellende op de Brusselse ring: provinciaal rampenplan afgekondigd. Ondertussen ligt ook de website van het verkeerscentrum plat. Hun Twitter (@Verkeerscentrum) en die van Hajo Beeckman volgen is de enige optie. Ondertussen haalt Tomorrowland een belangrijke troef binnen: het heeft een vergunning voor 20 jaar gekregen van de provincie. Lees meer hier.CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert op het overlijden van Dehaene met ongeloof. “Wij bieden de familie onze diepste blijk van medeleven aan en vragen iedereen hen de schok in rust te laten verwerken.” 

Ex-premier Jean-Luc Dehaene is overleden bij een val in Frankrijk. Hij is 73 jaar geworden. Lees hier meer.

Verkeerssituatie: aangeraden wordt om de oostkant van Brussel te vermijden. Wie van de kust naar Limburg moet, rijdt beter via Antwerpen. Verschillende ongevallen in de file zorgen ook nog voor hinder. Bekijk het routeadvies op Verkeerscentrum.be. 

Het verkeer op de Brusselse ring zit weer helemaal in de knoop. Een ongeval met een vrachtwagen geladen met waterstofperoxide zorgde voor het afsluiten van de binnen- en buitenring ter hoogte van Kraainem en Sint-Stevens-Woluwe. 

Bootramp in Bangladesh: ferry met 150 mensen aan boord kapseist tijdens storm. Er zijn al acht doden geteld, wat naar verwachting nog zal oplopen. De #stemfies blijven binnenrollen. Maar een regeling, nee, die is er niet.Marc Coenen stopt bij Canvas en verlaat de VRT na 30 jaar. Jean-Philip De Tender neemt tijdelijk zijn taken over.Het VTM-programma Safety First heeft een gouden medaille gewonnen op het mediafestival van Hamburg in de categorie entertainment/situational comedy. Het programma neemt het binnenkort ook op tegen onder andere The Big Bang Theory voor de internationale prijs Beste Sitcom op het Banff World Media Festival. (Lees hier)Een hoogzwangere Soedanese vrouw riskeert de doodstraf omdat ze de islam zou opgegeven hebben om met een christelijke man te trouwen. De straf zou pas twee jaar na de bevalling worden uitgevoerd. De vrouw zelf ontkent dat ze de islam afvallig is geworden, omdat ze een christen is. De liefdesbrieven van Bruno Tobback en Gwendolyn Rutten ten spijt, kiest de helft van de Vlaamse ondernemers voor N-VA en Bart De Wever. Ook Kris Peeters (CD&V) kan op goedkeuring rekenen, in tegenstelling tot de regering-di Rupo, die een zware buis krijgt. Een bloedtest zou kunnen voorspellen welke vrouwen prematuur gaan bevallen. Dat zou een enorme verbetering betekenen voor de babysterfte: premature geboorten zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor baby’s in het Westen. Ook Groen heeft de loopapp van Strava ontdekt. Het toont de meest populaire looproutes in ons land.De man die het liftgevecht van Jay Z en zijn schoonzus Solange heeft gelekt, is ontslagen. Het verhaal gemist? Bekijk hier de video, lees hier de roddels en niet te vergeten: waarom Jay Z geen lieverdje is. Eén op vier wereldburgers heeft een antisemitische houding, zo blijkt uit een globale survey bij 53.000 mensen uit 102 landen. Misschien nog schrikwekkender: de helft weet niet wat de Holocaust is, slechts 1 op 3 gelooft dat historische feiten correct worden weergegeven. Homobashing gebeurt niet vooral door Marokkanen. Meestal gaat het om een of meerdere jonge mannen die toevallig in contact komen met de homo’s. Een geval van verkeerde persoon op de verkeerde plaats op het verkeerde moment stelt Heleen Huysentruyt van Universiteit Antwerpen. Niet alleen Morrissey, ook de Britse prins Harry stuurde zijn eerste tweet. Niet in persoonlijke naam, maar voor de organisatie Invictus Games, een wedstrijd voor gehandicapte, gewonde en zieke soldaten. De ticketverkoop start morgen. Opvallende foto over de Turkse protesten, de wereld ingestuurd door de krant The Independent. Of de politie de man per ongeluk of expres in het vizier nam is niet duidelijk, net zomin of het waterkanon de man echt raakte. 

Een goede, nieuwe peiling voor PVDA+: 7,5 procent in Brussel, 8,5 procent in Wallonië. Peiling door RTBF, La Libre Belgique & L’Avenir.

In Turkije wordt gestaakt in de mijnen nu de dodentol van de mijnramp blijft oplopen. De recente privatisering en besparingen worden gezien als belangrijkste oorzaak. De kapitein en drie bemanningsleden van de Zuid-Koreaanse ferry die vorige maand zonk, zijn aangeklaagd met onvrijwillige doodslag. Hiervoor kunnen ze de doodstraf krijgen. De vier verlieten zelf de zinkende ferry terwijl ze de passagiers hadden opgedragen in hun hutten te blijven. 281 mensen kwamen om, 23 zijn vermist. De oudste orka ter wereld is maar liefst 103 jaar oud. Het dier werd vorig weekend gespot in de Straat van Georgia.Bij de mijnramp in Turkije zijn zeker 282 kompels omgekomen. Er zouden nog tientallen mijnwerkers vastzitten op meer dan 2 kilometer diepte.Matthias Schoenaerts gaat naast Ralph Fiennes spelen in een nieuwe film van Luca Guadagnino.Samsung heeft zijn excuses aangeboden aan de familieleden van 193 arbeiders die kanker kregen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen bij fabriceren computerchips.Morrissey zit eindelijk op Twitter, en wij verwachten vuurwerk. Check this.

“Ik vind het onverdraaglijk hoe ze bij de N-VA hun bescheiden afkomst uitspelen om een asociale politiek te verdedigen.” Premier Di Rupo geeft van jetje in De Standaard.

De werknemer van het New Yorkse hotel die de video van een vechtende Solange en Jay Z aan showbizzsite TMZ bezorgde, is geïdentificeerd en ontslagen.Hinder op de E40 in Drongen richting Brussel, waar een vrachtwagen zich vastgereden heeft onder een brug:

Na de mijnramp in Turkije hebben de grootste vakbonden er opgeroepen om vandaag te staken. Bij de ramp kwamen zeker 274 mijnwerkers om het leven.

Sony gaat het boek van Glenn Greenwald over klokkenluider Edward Snowden, ‘No Place To Hide’, verfilmen. Het boek ligt sinds dinsdag in de boekenwinkels.De bosbrand in Californië, niet ver van San Diego, heeft duizenden Amerikanen uit hun huizen gejaagd. 
EPA
“Hillary sport elke week, het gaat geweldig met haar.” Bill Clinton weerlegt de geruchten dat zijn vrouw te zwak is voor de presidentsrace. Check this.