Eén keer met make-up op gaan slapen niet zo erg? Think again!

Slapen Make-Up Problemen Huid
Unsplash

Iedereen doet het wel eens: lekker in bed kruipen zonder je make-up te verwijderen, ook al weet je dat het niet goed is voor je huid. Maar één keer kan geen kwaad, toch? Wel, die gedachte klopt niet. Dit is het effect dat slapen met make-up heeft op je huid.

Dat je altijd je gezicht moet reinigen voor je onder de lakens kruipt, is niets nieuws. Maar toch maakt elke vrouw zich wel eens schuldig aan een nachtje mét make-up. Na een nachtje stappen of net een avondje in de zetel heb je helemaal geen zin meer om alles te reinigen zoals het hoort. En voor één keer is dat niet erg, toch?

Je huid moet ’s nachts herstellen

Wel, da’s wél erg. Want elke nacht met make-up beschadigt je huid een klein beetje meer. Hoe dat komt? Je hele lichaam (en dus ook je huid) werken op circadiaans ritme. Dat moeilijke woord betekent dat je lichaam in cycli van ongeveer een dag functioneert en dat je huid dus ’s nachts herstelt van een lastige dag, net zoals jij!

Maar als je met make-up op gaat slapen, breng je dat ritme in de war. Je verzorgingsproducten zorgen er namelijk voor dat het vernieuwingsproces van je huidje tegengehouden wordt. En elk product doet dat op z’n eigen manier. Dermatologe Jeannette Graf legt die uit aan lifestylemagazine Cosmopolitan.

Onderaan beginnen

De basislaag van je gezichtscreatie zorgt in principe voor het minste problemen. Da’s toch het geval als je je primer aanbrengt op een goed gereinigd gezicht. Als je ‘m niet verwijdert voor je gaat slapen, blijven alle bacteriën aan je huid kleven, die je in de loop van de dag opgevangen hebt.

Het laagje boven je primer, je foundation, kan al ergere gevolgen hebben. Die laag komt namelijk in contact met zowel de natuurlijke processen van je huid als met bacteriën, schadelijke stoffen (bijvoorbeeld voor het milieu), schimmels en mijten.

Al die dingen kunnen ervoor zorgen dat het herstellingsproces van je huid niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Op die manier wordt collageen in je huid afgebroken en kan je rimpels en verstopte poriën krijgen. Dat laatste kan dan weer zorgen voor acne.

Oogontstekingen

Een geïrriteerde huid wordt niet alleen veroorzaakt door producten die je over je hele gezicht smeert. Ook een nachtje met mascara kan dat namelijk als gevolg hebben. Als je je wimpers ’s nachts niet natuurlijk laat rusten, kunnen ze heel broos worden.

Bovendien – en da’s wat erger – kan het goedje de haarzakjes van je wimpers verstoppen en je huid irriteren. De zwelling die daarbij ontstaat, kan voor verschillende ontstekingen op je ogen zorgen. Graf spreekt bijvoorbeeld over blefaritis (een ontsteking van je oogleden) en conjuctivitis (een ontsteking van het bindvlies in je ogen).

Lippenstift
Giphy

Een nachtje met een restje lippenstift, als laatste, is niet enorm schadelijk, maar ook niet fijn. Het kleurtje op je lippen zorgt er namelijk voor dat die helemaal uitgedroogd raken als je ’t er te lang op laat zitten. Het beste dat je kan doen, is je lippenstift verwijderen en een dikke laag balsem op je lippen smeren.

Gesponsorde artikelen