McDonald’s experimenteert met ‘vegan’ chicken nuggets 

De populaire fastfoodketen McDonald’s lanceert voor het eerst vegan chicken nuggets. De nuggets zijn niet gemaakt van kip, wel van kikkererwten en aardappelen. Spijtig genoeg kan je deze lekkernijen enkel nog maar verkrijgen in Noorwegen. 

Nuggets zonder kip?

Dat vegan een grote trend is tegenwoordig, weten we allemaal wel, met de vele bionade-hipsters maar hoe gaat dit in zijn werk? Kip zit er niet in, daar mogen we al zeker van zijn maar wat zijn dan wel de ingrediënten? Volgens de website van McDonald’s worden ze gemaakt van kikkererwten, aardappel, ui, wortel, maïs en krijgen ze een krokant korstje.

Op Twitter zijn de reacties verdeelt over de nieuwste aanwinst van de fastfoodketen. Er wordt vooral gelachen met het feit dat er geen kip in zit. Een frevent Twitteraarster geeft weerwoord:

Anderen zijn dan weer ontzettend blij met de veganistische optie.

Vegan Happy Meal

De McDonald’s in het Verenigd Koninkrijk dacht ook aan de kinderen en bracht vorig jaar een vegan happy meal uit. In de box zit een wrap met een soort groentekroket. In die kroket zitten gele erwten, tomaten, broodkruim, rijst en kruiden en dit wordt samen met een slaatje geserveerd. In de doos wordt dan een stuk fruit als dessertje, een drankje naar keuze en natuurlijk niet te vergeten het speelgoedje gestoken. Zweden pakte ook al uit met een vegan falafel.

Vegatarische opties

Veganistische gerechten zijn er bij ons in de McDonald’s nog niet te vinden. Maar wel kan je al kiezen tussen twee vegetarische kipgerechten: de McChicken en de McWrap Chicken Maredsous. De vegetarische kip wordt gemaakt op basis van een soort groentenfilet. Doordat er ook melk in zit, is het niet Vegan. Opvallend is dat de beide opties al populairder zijn dan hun variant die wel vlees bevat.

Dierenrechten activisten

Of de kantering naar meer vegan producten iets te maken zou hebben met de hevige protesten van dierenrechtenactivisten tegen McDonald’s is nog maar de vraag. Die protesten vonden einde januari dit jaar plaats in het centrum van Londen. De demonstranten zetten meer druk op McDonald’s opdat ze een beter dierenwelzijnsbeleid zouden uitvoeren voor de kippen in de toeleveringsketen. Ze liepen in het centrum rond met slogans als “Happy Meals, the sad truth” en “Do not trust Ronald“.

Volgens The Humane League UK, een organisatie achter de protesten, verkoopt McDonald’s nu minder rundvlees dan kippenvlees, maar maken ze gebruik van kippen die ze zo snel laten groeien dat ze hun eigen gewicht niet kunnen dragen. SumOfUs, een van de organisaties achter de protesten, startte een petitie: de ‘Better Chicken Commitment’, die ervoor zou zorgen dat de kippen wel op een eerlijke manier behandeld worden en volgens hun normen van dierenwelzijn. De petitie heeft al meer dan 4.000 handtekeningen verzameld. Maar tot nu toe heeft de fastfoodketen hier nog niets aan veranderd.

getty images
Meer
Lees meer...